Hemelverschijnselen

 • 2 april: Halve maan in Boogschutter

  2 april: Halve maan in Boogschutter

  Laatste Kwartier (05.14). Tijdens de ochtendschemering, rond 06.00 uur, zie je de maan heel laag boven de zuidzuidoostelijke horizon, in het sterrenbeeld Boogschutter.
 • 6 april: Mars en Saturnus linksboven maansikkel

  6 april: Mars en Saturnus linksboven maansikkel

  Als rond 07.00 uur de zon opkomt, staat de smalle maansikkel heel laag boven de oostzuidoostelijke horizon. Met een lichtsterke verrekijker kun je linksboven de maan op zoek naar de planeten Mars en Saturnus.
 • 8 april: Zonsverduisterling Mexico, VS, Canada

  8 april: Zonsverduisterling Mexico, VS, Canada

  Nieuwe Maan (20.20 uur). Vanuit een brede strook die dwars door Mexico, de Verenigde Staten en het zuidoosten van Canada loopt is vandaag een lange totale zonsverduistering zichtbaar, met een maximale duur van 4 minuten en 28 seconden. Vanuit Europa is van het spectaculaire verschijnsel helaas niets te zien.
 • 10 april: Jupiter linksonder maansikkel

  10 april: Jupiter linksonder maansikkel

  Aan het einde van de avondschemering, zo tegen 22.00 uur, is vrij laag in het westnoordwesten een nauwe samenstand zichtbaar van de maansikkel en de reuzenplaneet Jupiter, op kleine afstand linksonder de maan.
 • 11 april: Maansikkel rechtsonder Zevengesternte (Stier)

  11 april: Maansikkel rechtsonder Zevengesternte (Stier)

  Kort voor zonsopkomst, rond 06.30 uur, is heel laag aan de oostzuidoostelijke hemel een zeer nauwe samenstand van de planeten Mars en Saturnus te zien. Daar heb je wel een goede verrekijker of een kleine telescoop voor nodig, alsmede een geheel vrij zicht op de horizon. ’s Avonds vanaf 22.00 uur kun je aan de westelijke hemel op kleine afstand rechtsonder de maansikkel op zoek naar het Zevengesternte, de open sterrenhoop in het sterrenbeeld Stier.
 • 14 april: Castor en Pollux (Tweelingen) linksboven maan

  14 april: Castor en Pollux (Tweelingen) linksboven maan

  Op geruime afstand linksboven de maan zie de sterren Castor en Pollux in het sterrenbeeld Tweelingen. Bekijk de groepering rond 22.30 uur, hoog in het westzuidwesten.
 • 15 april: Castor en Pollux (Tweelingen) rechts van maan

  15 april: Castor en Pollux (Tweelingen) rechts van maan

  Eerste Kwartier (21.13 uur). De half verlichte maan staat ’s avonds rond 22.30 uur hoog in het westzuidwesten; direct rechts van de maan zie je de sterren Castor en Pollux in het Dierenriemsterrenbeeld Tweelingen.
 • 16 april: Grote Beer hoog aan de hemel

  16 april: Grote Beer hoog aan de hemel

  Halverwege deze maand staat het sterrenbeeld Grote Beer rond middernacht exact boven je hoofd, in het zenit. De zeven helderste sterren van de Grote Beer vormen samen de beroemde ‘Steelpan’. Kijk vooral eens goed naar de middelste ster in de steel van de Steelpan: zelfs met het blote oog is al te zien dat dit een dubbelster is.
 • 17 april: Regulus (Stier) linksonder maan

  17 april: Regulus (Stier) linksonder maan

  Wijde samenstand van de wassende maan en de ster Regulus in het Dierenriemsterrenbeeld Stier, op geruime afstand linksonder de maan. In de loop van de avond, rond 22.30 uur, staan de twee hemellichamen hoog boven de zuidzuidwestelijke horizon.
 • 18 april: Regulus (Stier) rechtsonder maan

  18 april: Regulus (Stier) rechtsonder maan

  Vanavond staat de ster Regulus in het sterrenbeeld Stier op kleine afstand rechtsonder de maan. Kijk rond 23.00 uur, hoog in het zuidzuidwesten.