Hemelverschijnselen

 • 1 april: Nieuwe Maan

  1 april: Nieuwe Maan

  Nieuwe Maan (08.24 uur).
 • 4 april: Zevengesternte (Stier) boven maan

  4 april: Zevengesternte (Stier) boven maan

  Rond 22.00 uur zie je de maansikkel aan de westelijke hemel. Pal boven de maan is het Zevengesternte te zien, de fraaie open sterrenhoop in het sterrenbeeld Stier.
 • 5 april: Saturnus boven Mars

  5 april: Saturnus boven Mars

  Tijdens de ochtendschemering, vanaf 06.15 uur, is heel laag in het zuidzuidoosten een zeer nauwe samenstand zichtbaar van de planeten Saturnus en Mars. Saturnus is de bovenste van de twee, en is net iets helderder dan Mars. Je vindt de twee planeten een stukje rechts van Venus, die veel opvallender is. Gebruik een verrekijker om de bijzondere samenstand goed te zien. ’s Avonds rond 22.00 uur zie je een mooie groepering van de maan, de ster Aldebaran en het Zevengesternte, vrij hoog in het westen.
 • 9 april: Castor en Pollux rechts van maan

  9 april: Castor en Pollux rechts van maan

  Eerste Kwartier (08.47 uur). Laat op de avond staat de half verlichte maan hoog in het westzuidwesten; de twee heldere sterren rechts van de maan zijn Castor en Pollux in het Dierenriemsterrenbeeld Tweelingen.
 • 11 april: Regulus (Leeuw) linksonder maan

  11 april: Regulus (Leeuw) linksonder maan

  Wijde samenstand van de wassende maan en de ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw, op grote afstand linksonder de maan. Kijk rond 23.00 uur, hoog in het zuidzuidwesten.
 • 12 april: Regulus (Leeuw) rechtsonder maan

  12 april: Regulus (Leeuw) rechtsonder maan

  Vanavond staat Regulus, de hoofdster van de Leeuw, op enige afstand rechtsonder de maan. Rond 22.30 uur staan de twee hemellichamen zeer hoog in het zuiden.
 • 16 april: Spica (Maagd) rechts van volle maan

  16 april: Spica (Maagd) rechts van volle maan

  Volle Maan (20.55 uur). Rechts van de vol verlichte maan is Spica te zien, in het sterrenbeeld Maagd. Om 22.30 uur zie je de twee hemellichamen aan de zuidoostelijke hemel.
 • 19 april: Antares (Schorpioen) links van maan

  19 april: Antares (Schorpioen) links van maan

  Op geruime afstand links van de afnemende maan is de ster Antares zichtbaar, in het sterrenbeeld Schorpioen. Bekijk de wijde samenstand rond 05.00 uur, vrij laag in het zuiden.
 • 22 april: Meteorenzwerm Lyriden, maan stoort

  22 april: Meteorenzwerm Lyriden, maan stoort

  Maximum van de Lyriden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Lier. Helaas is er in de tweede helft van de nacht wel storend maanlicht, waardoor de zwakste ‘vallende sterren’ niet goed zichtbaar zullen zijn. Het beste, aldus hemel.waarnemen.com, kijk je op zaterdagochtend 23 april om 4.00 uur. Maar zelfs dan zijn er hooguit 5 tot 11 meteoren per uur te zien.

 • 23 april: Laatste Kwartier

  23 april: Laatste Kwartier

  Laatste Kwartier (13.56 uur). Rond 05.30 uur, als het al aan het schemeren is, zie je de half verlichte maan laag in het zuidzuidoosten; in het voorjaar staat de afnemende maan nooit hoog aan de ochtendhemel.