Organisatie

De Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA) coördineert en stimuleert het sterrenkundig onderzoek in Nederland. NOVA bundelt de krachten van astronomen aan de universiteiten van Amsterdam (UvA), Groningen (RUG), Leiden (UL), Nijmegen (RU). NOVA werkt nauw samen met de NWO-instituten SRON en ASTRON.

Toponderzoekschool
NOVA bestaat sinds 1991 en is in 1998 erkend als top-onderzoekschool. De term 'onderzoekschool' houdt in dat wetenschappers met ongeveer dezelfde specialisatie, maar aan verschillende universiteiten, een officieel samenwerkingsverband aangaan. Toponderzoekscholen vormen de eredivisie van het wetenschappelijk onderzoek in Nederland en krijgen daarom extra budget van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. NOVA is inmiddels aan haar vijfde fase begonnen. Die fase loopt van 2019-2023.

Instrumentontwikkeling
NOVA-astronomen doen waarnemingen met de krachtigste telescopen op aarde en in de ruimte. Ook bouwen ze mee aan nieuwe, nog krachtiger instrumenten om het heelal te verkennen. Tegelijkertijd worden binnen NOVA studenten opgeleid tot het allerhoogste internationale niveau. Die zullen ook in de toekomst de reputatie van de Nederlandse sterrenkunde hoog houden.

Voorlichting
Het NOVA Informatie Centrum verzorgt de voorlichting aan pers, algemeen publiek en onderwijs, onder meer via www.astronomie.nl.