Organisatie

De Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA) coördineert en stimuleert het sterrenkundig onderzoek in Nederland. NOVA bundelt de krachten van astronomen aan de universiteiten van Amsterdam (UvA), Groningen (RUG), Leiden (UL) en Nijmegen (RU). NOVA werkt nauw samen met de NWO-instituten SRON en ASTRON. NOVA wil fundamentele vragen over het heelal dichter bij een antwoord brengen.

Top-onderzoekschool
NOVA bestaat sinds 1991 en is in 1998 erkend als top-onderzoekschool. De term 'onderzoekschool' houdt in dat wetenschappers met ongeveer dezelfde specialisatie, maar aan verschillende universiteiten, een officieel samenwerkingsverband aangaan en erkenning aanvragen bij de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Ze kunnen dan gezamenlijk plannen indienen voor grote projecten. Top-onderzoekscholen vormen de eredivisie van het wetenschappelijk onderzoek in Nederland en krijgen daarom extra budget van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. NOVA is inmiddels aan haar vijfde fase begonnen. Die fase loopt van 2019-2023.

Instrumentontwikkeling
NOVA-astronomen doen waarnemingen met de krachtigste telescopen overal op aarde, met de Hubble ruimtetelescoop en met satellieten. Ook bouwen ze mee aan nieuwe, nog krachtiger instrumenten om het heelal te verkennen. Tegelijkertijd worden binnen NOVA de studenten opgeleid die ook in de toekomst de reputatie van de Nederlandse sterrenkunde hoog zullen houden.

Voorlichting
Het NOVA Informatie Centrum verzorgt de voorlichting aan pers, algemeen publiek en onderwijs. Daarvoor gebruiken we onder andere www.astronomie.nl.