Hemelverschijnselen

 • 1 april: Regulus (Leeuw) linksonder maan

  1 april: Regulus (Leeuw) linksonder maan

  De ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw staat vanavond op geruime afstand linksonder de maan. Bekijk de wijde samenstand rond 23.00 uur, hoog aan de zuidelijke hemel.
 • 2 april: Regulus (Leeuw) rechts van maan

  2 april: Regulus (Leeuw) rechts van maan

  Vanavond zie je Regulus, de blauwwitte hoofdster van het sterrenbeeld Leeuw, op enige afstand rechts van de wassende maan. Om 23.00 staat het duo hoog boven de zuidelijke horizon.
 • 6 april: Spica (Maagd) rechts van volle maan

  6 april: Spica (Maagd) rechts van volle maan

  Volle Maan (06.34 uur). ’s Avonds rond 23.00 uur staat de maan in het zuidoosten. Op kleine afstand rechts van de maan is de ster Spica te zien, de hoofdster van het Dierenriemsterrenbeeld Maagd.
 • 8 april: Venus dichtbij Zevengesternte

  8 april: Venus dichtbij Zevengesternte

  De komende dagen staat de heldere planeet Venus aan de westelijke hemel dicht bij het Zevengesternte, de bekende sterrenhoop in het Dierenriemsterrenbeeld Stier. Vanaf 22.00 uur, als het donker genoeg is, moet de sterrenhoop in principe met het blote oog zichtbaar zijn, maar een verrekijker biedt een veel mooiere aanblik. De kleinste schijnbare afstand wordt bereikt op dinsdag 11 april.
 • 10 april: Antares (Schorpioen) links van maan

  10 april: Antares (Schorpioen) links van maan

  ’s Morgens om 05.00 uur, vlak voordat de ochtendschemering begint, is aan de zuidelijke hemel een nauwe samenstand zichtbaar van de maan en de ster Antares in het sterrenbeeld Schorpioen, direct links van de maan.
 • 11 april: Mercurius laag in westen

  11 april: Mercurius laag in westen

  De kleine planeet Mercurius bereikt vandaag zijn grootste schijnbare afstand ten oosten van de zon. Tijdens de avondschemering, vanaf 21.30 uur, is de planeet goed zichtbaar, laag boven de westnoordwestelijke horizon. Verwar Mercurius niet met Venus, die veel helderder is en een stuk hoger aan de hemel staat.
 • 13 april: Laatste Kwartier (halve maan)

  13 april: Laatste Kwartier (halve maan)

  Laatste Kwartier (11.11 uur). ’s Morgens rond 06.00 uur, als het al flink schemert, zie je de halfverlichte maan laag aan de zuidzuidoostelijke hemel staan.
 • 14 april: Mars dicht bij Mebsuta (Tweelingen)

  14 april: Mars dicht bij Mebsuta (Tweelingen)

  Mars staat vanavond aan de hemel extreem dicht bij de ster Mebsuta in het sterrenbeeld Tweelingen. Kijk rond 22.30 uur, hoog in het westen, en gebruik eventueel een verrekijker.
 • 16 april: Saturnus linksboven maan

  16 april: Saturnus linksboven maan

  Rond 06.00 uur, als het al volop schemert, komt de afnemende maan op in het oostzuidoosten. Op vrij kleine afstand linksboven de maan moet de planeet Saturnus zichtbaar zijn, maar vermoedelijk heb je een verrekijker nodig om hem te zien.
 • 20 april: Zonsverduistering in Australië

  20 april: Zonsverduistering in Australië

  Nieuwe Maan (06.12 uur). Vanaf de uiterste westpunt van Australië, het oosten van Timor en het westen van Papoea-Nieuw-Guinea is vandaag een totale zonsverduistering zichtbaar. In Noordwest-Europa is van het verschijnsel helaas niets te zien.