Hemelverschijnselen

 • 1 februari: Spica (Maagd) linksonder maan

  1 februari: Spica (Maagd) linksonder maan

  Nauwe samenstand van de maan en de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd, op zeer kleine afstand linksonder de maan. Rond 05.30 uur bereiken de twee hemellichamen de hoogste stand boven de zuidelijke horizon.
 • 2 februari: Spica (Maagd) rechts van maan

  2 februari: Spica (Maagd) rechts van maan

  De ster Spica in het sterrenbeeld Maagd staat vanmorgen op vrij grote afstand rechts van de maan. Rond 05.30 uur zie je het tweetal vrij hoog aan de zuidelijke hemel.
 • 3 februari: Halve maan in Weegschaal

  3 februari: Halve maan in Weegschaal

  Laatste Kwartier (00.18 uur). De half verlichte maan staat in het vrij onopvallende sterrenbeeld Weegschaal en bereikt even na 06.30 uur, als het begint te schemeren, zijn hoogste stand in het zuiden.
 • 5 februari: Antares (Schorpioen) rechtsboven maan

  5 februari: Antares (Schorpioen) rechtsboven maan

  Rechtsboven de afnemende maan is Antares te zien, de oranjerode hoofdster van het sterrenbeeld Schorpioen. Rond 06.30 uur zie je de twee hemellichamen laag aan de zuidzuidoostelijke hemel; een half uurtje later is het waarschijnlijk te licht om de ster nog te kunnen onderscheiden.
 • 9 februari: Nieuwe Maan (geen maan)

  9 februari: Nieuwe Maan (geen maan)

  Nieuwe Maan (23.59 uur).
 • 11 februari: Zon pas om 12.54 uur hoogste stand

  11 februari: Zon pas om 12.54 uur hoogste stand

  Tijdens de avondschemering, rond 18.30 uur, is laag in het westzuidwesten een heel smal maansikkeltje zichtbaar. Misschien is op geruime afstand rechtsonder de maan ook de planeet Saturnus nog te vinden; gebruik eventueel een verrekijker. Verder bereikt de zogeheten tijdvereffening (het verschil tussen ware en middelbare zonnetijd) vandaag zijn grootste negatieve waarde. Dat betekent dat de zon (in Utrecht) pas om 12.54 uur zijn hoogste stand in het zuiden bereikt, in plaats van om 12.40 uur. Dat de zon soms wat voor en soms wat achter loopt op de klok wordt veroorzaakt door de ellipsvorm van de aardbaan en de scheve stand van de aardas.
 • 14 februari: Jupiter linksboven maan

  14 februari: Jupiter linksboven maan

  Wijde samenstand van de maan en de planeet Jupiter, aan de avondhemel. Jupiter staat op geruime afstand linksboven de maan. Tussen 19.00 en 19.30 uur, aan het eind van de avondschemering, bevindt het tweetal zich hoog in het zuidwesten; pas rond middernacht verdwijnen ze onder de horizon.
 • 15 februari: Jupiter rechtsonder maan

  15 februari: Jupiter rechtsonder maan

  Vanavond zie je Jupiter op geruime afstand rechtsonder de maan. Bekijk de samenstand vanaf 19.00 uur, wanneer het duo hoog boven de zuidwestelijke horizon staat.
 • 16 februari: Zevengesternte (Stier) boven halve maan

  16 februari: Zevengesternte (Stier) boven halve maan

  Eerste Kwartier (16.00 uur). De half verlichte maan bevindt zich in de eerste helft van de avond hoog aan de zuidzuidwestelijke hemel; vlak boven de maan is (met een verrekijker) het Zevengesternte te zien – de bekende open sterrenhoop in het sterrenbeeld Stier.
 • 17 februari: Aldebaran (Stier) onder maan

  17 februari: Aldebaran (Stier) onder maan

  Wijde samenstand van de maan en de ster Aldebaran in het Dierenriemsterrenbeeld Stier, op geruime afstand onder de maan. Kijk vanaf 19.15 uur, wanneer de twee hemellichamen zich hoog boven de zuidelijke horizon bevinden.