Hemelverschijnselen

 • 1 september: Mercurius onder maansikkel

  1 september: Mercurius onder maansikkel

  Tijdens de ochtendschemering, rond 06.00 uur, zie je de zeer smalle maansikkel laag in het oostnoordoosten. Als je een volledig vrij zicht op de horizon hebt, moet onder de maan ook de planeet Mercurius zichtbaar zijn.
 • 3 september: Nieuwe Maan (geen maan)

  3 september: Nieuwe Maan (geen maan)

  Nieuwe Maan (03.55 uur).
 • 5 september: Mercurius ver ten westen van de zon

  5 september: Mercurius ver ten westen van de zon

  De binnenste planeet Mercurius bereikt zijn grootste schijnbare afstand ten westen van de zon. Tijdens de ochtendschemering moet hij vrij eenvoudig te vinden zijn, laag aan de oostelijke hemel. Probeer het tussen 06.00 en 06.15 uur; gebruik eventueel een verrekijker.
 • 8 september: Saturnus hele nacht zichtbaar

  8 september: Saturnus hele nacht zichtbaar

  Vandaag staat de planeet Saturnus in oppositie met de zon. Dat betekent dat hij zich tegenover de zon aan de hemel bevindt. Hij komt dus op rond zonsondergang, is de gehele nacht zichtbaar en gaat pas rond zonsopkomt weer onder. Tegen middernacht staat Saturnus hoog in het zuidzuidoosten, in het sterrenbeeld Waterman.
 • 10 september: Antares (Schorpioen) rechts van maan

  10 september: Antares (Schorpioen) rechts van maan

  Rond 21.00 uur (een uur na zonsondergang, als het nog schemert) staat de maan laag aan de zuidzuidwestelijke hemel. Op kleine afstand rechts van de maan staat Antares, de helderste ster in het Dierenriemsterrenbeeld Schorpioen.
 • 11 september: Eerste Kwartier (halve maan)

  11 september: Eerste Kwartier (halve maan)

  Eerste Kwartier (08.05 uur). De half verlichte maan staat rond 21.00 uur, tijdens de avondschemering, laag boven de zuidzuidwestelijke horizon.
 • 16 september: Saturnus links van maan

  16 september: Saturnus links van maan

  Wijde samenstand van de wassende maan en de planeet Saturnus, op geruime afstand links van de maan. Aan het begin van de nacht, rond 21.30 uur, staan de twee hemellichamen al vrij hoog aan zuidoostelijke hemel, in het sterrenbeeld Waterman. Om 01.00 uur (17 september) bereiken ze hun hoogste stand in het zuiden; de heldere ster die je veel lager boven de horizon ziet staan is Fomalhaut, in het sterrenbeeld Zuidervis.
 • 17 september: Saturnus rechts van maan

  17 september: Saturnus rechts van maan

  Vannacht zie je de geringde planeet Saturnus op enige afstand rechts van de maan. Bekijk de samenstand rond 22.00 uur, vrij hoog in het zuidoosten. In de loop van de avond komen de twee hemellichamen steeds hoger aan de hemel te staan.
 • 18 september: Deukje in Volle Maan

  18 september: Deukje in Volle Maan

  Volle Maan (04.34 uur). In de vroege ochtenduren is tussen 04.13 en 05.15 uur een kleine gedeeltelijke maansverduistering zichtbaar. Tijdens het maximum, om 04.44 uur, zie je aan de rechterbovenrand van de maan een donker ‘deukje’ – de schaduw van de aarde. De maan staat dan vrij hoog in het zuidwesten. Ook de rest van het maanoppervlak is duidelijk minder helder dan normaal; die bevindt zich in de zogeheten bijschaduw.
 • 22 september: Begin herst: dag en nacht overal even lang

  22 september: Begin herst: dag en nacht overal even lang

  Begin van de astronomische herfst (14.43 uur). De zon beweegt van noord naar zuid over de evenaar, en rond deze datum duren dag en nacht overal op aarde even lang. Tegen middernacht zie je aan de oostnoordoostelijke hemel een fraaie wijde groepering van de afnemende maan, de heldere planeet Jupiter (op grote afstand linksonder de maan) en de ster Aldebaran in het sterrenbeeld Stier, vrijwel recht onder de maan.