Hemelverschijnselen

 • 1 december: Nieuwe Maan (geen maan)

  1 december: Nieuwe Maan (geen maan)

  Nieuwe Maan (07.21 uur).
 • 4 december: Venus dichtbij maansikkel

  4 december: Venus dichtbij maansikkel

  Tijdens de avondschemering, tussen 17.00 en 17.30 uur, is laag in het zuidzuidwesten een fraaie samenstand zichtbaar van de maansikkel en de heldere planeet Venus.
 • 5 december: Venus rechts van maan

  5 december: Venus rechts van maan

  Wijde samenstand van de maan en de planeet Venus, op geruime afstand rechts van de maan. Kijk rond 17.30, vrij laag aan de zuidzuidwestelijke hemel.
 • 7 december: Saturnus linksboven maan

  7 december: Saturnus linksboven maan

  Op geruime afstand linksboven de maan is de planeet Saturnus zichtbaar. Rond 18.15 uur staan de twee hemellichamen hoog boven aan de zuidelijke hemel.
 • 8 december: Jupiter hele nacht zichtbaar

  8 december: Jupiter hele nacht zichtbaar

  Eerste Kwartier (16.26 uur). Op kleine afstand rechts van de half verlichte maan zie je de planeet Saturnus. Bekijk het tweetal rond 18.30 uur, hoog in het zuiden. De planeet Jupiter staat vandaag tegenover de zon aan de hemel (‘in oppositie’) en is daardoor de gehele nacht goed zichtbaar.
 • 13 december: Maan langs Zevengesternte (verrekijker)

  13 december: Maan langs Zevengesternte (verrekijker)

  De bijna vol verlichte maan beweegt vanavond op zeer kleine afstand langs het Zevengesternte, de open sterrenhoop in de Stier. Met een verrekijker moet je vlak boven de maan een flink aantal sterretjes kunnen onderscheiden. Kijk rond 18.30 uur, hoog in het oosten.
 • 14 december: Meteorenzwerm Geminiden (maan stoort)

  14 december: Meteorenzwerm Geminiden (maan stoort)

  Fraaie samenstand van de maan en de planeet Jupiter, op enige afstand rechtsonder de maan. Aan het eind van de schemering (rond 17.30 uur) zie je het tweetal al laag in het oostnoordoosten; rond middernacht staan ze zeer hoog in het zuiden. In de nacht van 13 op 14 december is ook het maximum van de meteorenzwerm de Geminiden, maar vanwege het vele maanlicht zullen er waarschijnlijk niet veel ‘vallende sterren’ zichtbaar zijn. Zie ook: https://hemel.waarnemen.com/meteoorzwermen/Geminiden_2024.html

 • 15 december: Jupiter rechtsboven Volle Maan

  15 december: Jupiter rechtsboven Volle Maan

  Volle Maan (10.01 uur). Op grote afstand rechtsboven de maan zie je de heldere planeet Jupiter. Kijk rond 20.00 uur, hoog aan de oostelijke hemel.
 • 16 december: Tweelingen links van maan

  16 december: Tweelingen links van maan

  Op enige afstand links van de maan zie je de sterren Castor en Pollux in het sterrenbeeld Tweelingen. Kijk rond 20.00 uur, aan de oostnoordoostelijke hemel.
 • 17 december: Mars linksonder maan

  17 december: Mars linksonder maan

  In de loop van de avond is een wijde samenstand zichtbaar van de maan en de rode planeet Mars, linksonder de maan. Kijk rond 21.30 uur in het oosten.