Hemelverschijnselen

  • 1 november: Nieuwe Maan (geen maan)

    1 november: Nieuwe Maan (geen maan)

    Nieuwe Maan (13.47 uur).
  • 3 november: Zon al om 12.24 uur op hoogste punt

    3 november: Zon al om 12.24 uur op hoogste punt

    De tijdvereffening (het verschil tussen ware en middelbare zonnetijd) bereikt vandaag zijn grootste positieve waarde: in Utrecht staat de zon daardoor al om 12.24 uur in het zuiden, in plaats van om 12.40 uur.
  • 5 november: Venus rechts van maansikkel

    5 november: Venus rechts van maansikkel

    Tijdens de avondschemering zie je laag in het zuidzuidwesten de maansikkel, met op geruime afstand rechts daarvan de planeet Venus. Kijk rond 17.30 uur.
  • 6 november: Meteorenzwerm Tauriden

    6 november: Meteorenzwerm Tauriden

    Maximum van de meteorenzwerm de Tauriden. De ‘vallende sterren’ zijn stofjes van komeet Encke die in de aardse dampkring verdampen. De omstandigheden zijn redelijk oké, maar de Tauriden zijn niet echt talrijk. Zie ook: https://hemel.waarnemen.com/meteoorzwermen/Tauriden_2024.html

  • 9 november: Halve maan bij Steenbok

    9 november: Halve maan bij Steenbok

    Eerste Kwartier (06.55 uur). Rond 19.00 zie je de half verlichte maan vrij hoog boven de zuidelijke horizon, in het Dierenriemsterrenbeeld Steenbok.
  • 10 november: Saturnus links van maan

    10 november: Saturnus links van maan

    Op enige afstand links van de maan staat de planeet Saturnus. Aan het begin van de avond, rond 19.00 uur, staan de twee hemellichamen al vrij hoog aan de zuidelijke hemel. De schijnbare onderlinge afstand wordt in de loop van de avond steeds kleiner. Pas na middernacht verdwijnen maan en planeet in het westzuidwesten onder de horizon.
  • 11 november: Saturnus bij maan

    11 november: Saturnus bij maan

    Wijde samenstand van de wassende maan en de planeet Saturnus. Om 20.30 uur bereikt het tweetal de hoogste positie aan de hemel, boven de zuidelijke horizon. De heldere ster die je veel lager in het zuiden ziet, is Fomalhaut in het sterrenbeeld Zuidervis.
  • 15 november: Jupiter linksonder Volle Maan

    15 november: Jupiter linksonder Volle Maan

    Volle Maan (22.28 uur). Om 19.30 uur staat de maan al hoog in het oosten. Op grote afstand linksonder de maan is dan ook de reuzenplaneet Jupiter al zichtbaar.
  • 16 november: Mercurius ten oosten van zon (verrekijker)

    16 november: Mercurius ten oosten van zon (verrekijker)

    De kleine planeet Mercurius bereikt vandaag zijn grootste schijnbare afstand ten oosten (links) van de zon. De verschijning aan de avondhemel is echter ongunstig: Mercurius verdwijnt kort na de zon onder de horizon, en zal alleen zichtbaar zijn met een verrekijker en een volledig vrij zicht op de zuidwestelijke horizon. Venus is veel opvallender: die is tot het eind van de avondschemering een opvallende verschijning aan de zuidzuidwestelijke hemel.
  • 17 november: Meteorenzwerm Leoniden (maan stoort)

    17 november: Meteorenzwerm Leoniden (maan stoort)

    Fraaie samenstand van de maan en de reuzenplaneet Jupiter, op vrij kleine afstand rechtsonder de maan. Halverwege de avond, rond 21.30 uur, staan de twee hemellichamen al hoog boven de oostelijke horizon, in het sterrenbeeld Stier. Vannacht is ook het maximum van de meteorenzwerm de Leoniden, met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Leeuw. De maan stoort. Zie ook: https://hemel.waarnemen.com/meteoorzwermen/Leoniden_2024.html