Amateurverenigingen

De amateursterrenkunde in Nederland wordt vertegenwoordigd door de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS) en de Jongerenwerkgroep voor Sterrenkunde (JWG). 

De KNVWS verenigt duizenden amateurs die sterrenkunde of weerkunde als hobby hebben en ze zet zich in voor het populariseren van de weer- en sterrenkunde in Nederland. Bij de KNVWS zijn bijna zestig regionale verenigingen, publiekssterrenwachten en landelijk georiënteerde thematische verenigingen (werkgroepen) aangesloten. Samen bereiken ze vele tienduizenden bezoekers per jaar. De KNVWS organiseert bovendien amateurbijeenkomsten, symposia en populaire sterrenkundige evenementen zoals de Landelijke Sterrenkijkdagen en de Landelijke Zonnekijkdag.

De JWG is een vereniging voor jongeren van 8 tot 21 jaar die geïnteresseerd zijn in sterrenkunde. Ze komen regelmatig bij elkaar om op allerlei manieren aan sterrenkunde te doen en dat is natuurlijk ook gewoon voor de gezelligheid. Er zijn regionale afdelingen in Leiden, Amsterdam, Utrecht en Groningen. Daarnaast organiseert de JWG ook sterrenkundekampen, waarvan het zomerkamp al jarenlang een begrip is in de Nederlandse amateursterrenkunde.

Andere verengingen/organen