Hemelverschijnselen

 • 1 april: Antares (Schorpioen) in de buurt van maan

  1 april: Antares (Schorpioen) in de buurt van maan

  ’s Morgens vroeg zie je aan de zuidelijke hemel een wijde samenstand van de maan en de oranjerode ster Antares in het sterrenbeeld Schorpioen, op geruime afstand linksonder de maan. Kijk rond 05.00 uur, wanneer het nog niet aan het schemeren is.
 • 2 april: Antares rechtsonder maan (ochtend)

  2 april: Antares rechtsonder maan (ochtend)

  Vanmorgen staat Antares, de hoofdster in de Schorpioen, op kleine afstand rechtsonder de maan. Bekijk de fraaie samenstand rond 05.00 uur, in het zuiden.
 • 4 april: Halve maan in Boogschutter (ochtend)

  4 april: Halve maan in Boogschutter (ochtend)

  Laatste Kwartier (12.02 uur). Tijdens de ochtendschemering, rond 06.00 uur, zie je de half verlichte maan vrij laag in het zuidzuidoosten, in het sterrenbeeld Boogschutter.
 • 6 april: Saturnus dichtbij maan (ochtend)

  6 april: Saturnus dichtbij maan (ochtend)

  Als je een vrij uitzicht hebt op het zuidoosten, kun je tijdens de ochtendschemering, rond 06.15 uur, een mooie samenstand zien van de maan en Saturnus. De geringde planeet staat op vrij kleine afstand linksboven de maan. Gebruik eventueel een verrekijker.
 • 7 april: Jupiter vlakbij maan (ochtend)

  7 april: Jupiter vlakbij maan (ochtend)

  Moeilijk waarneembare samenstand van de afnemende maan en de reuzenplaneet Jupiter. Kijk tegen 06.30, als het al flink aan het schemeren is, heel laag in het zuidoosten. Jupiter staat linksboven de maan, en is aanzienlijk helderder dan Saturnus, die verder naar rechts staat.
 • 12 april: Mars hoog in het westen tussen stierenhorens (avond)

  12 april: Mars hoog in het westen tussen stierenhorens (avond)

  Nieuwe Maan (04.30 uur). ’s Avonds rond 22.30 zie je de planeet Mars vrij hoog boven de westelijke horizon. Mars staat exact halverwege de twee horens van het sterrenbeeld Stier (de sterren Elnath en Zèta Tauri).
 • 15 april: Maan tussen Aldebaran en Zevengesternte (avond)

  15 april: Maan tussen Aldebaran en Zevengesternte (avond)

  De maansikkel wordt vanavond geflankeerd door de oranjerode hoofdster Aldebaran in het sterrenbeeld Stier (links van de maan) en het Zevengesternte, de beroemde sterrenhoop in hetzelfde sterrenbeeld (rechts). Bekijk de groepering rond 22.30 uur in het westen.
 • 16 april: Maan geflankeerd door oranje Aldebaran en rode Mars

  16 april: Maan geflankeerd door oranje Aldebaran en rode Mars

  Op geruime afstand onder de maan zie je de ster Aldebaran in de Stier, die een opvallende oranjerode kleur heeft. Op iets kleinere afstand linksboven de maan staat de eveneens roodgekleurde planeet Mars. Rond 22.30 uur zie je de drie hemellichamen aan de westelijke hemel.
 • 17 april: Mars dichtbij maan (avond)

  17 april: Mars dichtbij maan (avond)

  Vanavond rond 22.30 uur is hoog in het westen een prachtige samenstand zichtbaar van de wassende maan en de planeet Mars, op kleine afstand rechtsonder de maan.
 • 19 april: Castor en Pollux rechtsboven maan (avond)

  19 april: Castor en Pollux rechtsboven maan (avond)

  Rechtsboven de maan zie je vanavond de sterren Castor en Pollux in het Dierenriemsterrenbeeld Tweelingen. Kijk rond 23.00 uur, hoog boven de westelijke horizon.