Hemelverschijnselen

 • 3 januari: Aarde dichtst bij zon

  3 januari: Aarde dichtst bij zon

  Om 01.38 uur bevindt de aarde zich in het perihelium, het punt in de baan waar de afstand tot de zon het kleinst is: 147,1 miljoen kilometer (1,7% kleiner dan gemiddeld).
 • 4 januari: Meteorenzwerm Boötiden, maan stoort

  4 januari: Meteorenzwerm Boötiden, maan stoort

  Vannochtend vroeg is het maximum van de Boötiden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Boötes. De meeste ‘vallende sterren’ zijn in de tweede helft van de nacht te zien; helaas is er dan wel storend maanlicht. Zie ook: https://hemel.waarnemen.com/meteoorzwermen/Bootiden_2024.html

 • 5 januari: Maan bij Spica (Maagd)

  5 januari: Maan bij Spica (Maagd)

  ’s Morgens voor het aanbreken van de ochtendschemering, rond 06.30 uur, zie je vrij hoog in het zuidzuidoosten een nauwe samenstand van de maan en de heldere ster Spica in het sterrenbeeld Maagd.
 • 8 januari: Maansikkel bij Venus

  8 januari: Maansikkel bij Venus

  Tijdens de ochtendschemering, vanaf 07.30 uur, is laag boven de zuidoostelijke horizon een fraaie samenstand zichtbaar van de afnemende maansikkel en de heldere planeet Venus, op enige afstand links van de maan. Op kleinere afstand linksonder de maan is misschien ook de ster Antares in de Schorpioen te zien, en rond 08.00 uur, als het al bijna licht is, kun je op grote afstand linksonder Venus op zoek gaan naar de kleine planeet Mercurius.
 • 11 januari: Nieuwe Maan (geen maan)

  11 januari: Nieuwe Maan (geen maan)

  Nieuwe Maan (12.57 uur).
 • 12 januari: Mercurius 'rechts' van zon

  12 januari: Mercurius 'rechts' van zon

  Vandaag bereikt Mercurius zijn grootste schijnbare afstand ten westen (‘rechts’) van de zon. Tijdens de ochtendschemering, rond 08.00 uur, kun je laag in het zuidoosten op zoek naar de kleine planeet. Verwar Mercurius niet met Venus, die veel helderder is en hoger aan de hemel staat.
 • 14 januari: Maansikkel bij Saturnus

  14 januari: Maansikkel bij Saturnus

  Aan de avondhemel is een mooie nauwe samenstand te zien van de maansikkel en de planeet Saturnus. Rond 18.30 uur staan de twee hemellichamen vrij hoog in het zuidwesten.
 • 16 januari: Maan bij Jupiter en Saturnus

  16 januari: Maan bij Jupiter en Saturnus

  De wassende maan staat vanavond ongeveer halverwege de planeten Jupiter (hoog in het zuiden) en Saturnus (veel dichter bij de horizon, in het zuidwesten).
 • 18 januari: Jupiter linksonder halve maan

  18 januari: Jupiter linksonder halve maan

  Eerste Kwartier (04.52 uur). De hele avond zie je de reuzenplaneet Jupiter op kleine afstand linksonder de half verlichte maan. Bekijk de fraaie samenstand vanaf 19.00 uur, wanneer de twee hemellichamen hoog boven de zuidelijke horizon staan. Pas diep in de nacht verdwijnen maan en planeet onder de horizon.
 • 19 januari: Jupiter rechtsonder halve maan

  19 januari: Jupiter rechtsonder halve maan

  Vanavond zie je Jupiter op grote afstand rechtsonder de maan. Rond 19.00 uur staat het tweetal hoog in het zuiden.