Hemelverschijnselen

 • 1 juni: Saturnus rechts van maan

  1 juni: Saturnus rechts van maan

  ’s Morgens vroeg rond 04.00 uur, als het al aan het schemeren is, zie je laag aan de oostzuidoostelijke hemel een wijde samenstand van de afnemende maan en de planeet Saturnus, op grote afstand rechts van de maan.
 • 3 juni: Mars rechts van maansikkel (verrekijker)

  3 juni: Mars rechts van maansikkel (verrekijker)

  Tijdens de ochtendschemering, rond 04.30 uur, is laag in het oosten een nauwe samenstand waarneembaar van de maansikkel en de planeet Mars. Die bevindt zich op kleine afstand rechts van de maan, maar omdat het al bijna dag is, zul je waarschijnlijk een verrekijker nodig hebben om de planeet te zien.
 • 6 juni: Nieuwe Maan (geen maan)

  6 juni: Nieuwe Maan (geen maan)

  Nieuwe Maan (14.37 uur).
 • 7 juni: Goede periode voor lichtende nachtwolken

  7 juni: Goede periode voor lichtende nachtwolken

  Rond deze tijd van het jaar kun je rond middernacht met wat geluk lichtende nachtwolken zien: blauwe of zilverwitte golfpatronen aan de noordelijke hemel. Het bijzondere verschijnsel, dat zich hoog in de dampkring afspeelt, valt echter niet of nauwelijks te voorspellen.
 • 8 juni: Tweelingen boven maansikkel

  8 juni: Tweelingen boven maansikkel

  Ruim een uur na zonsondergang, als het nog volop schemert, is de smalle maansikkel laag aan de noordwestelijke hemel te zien. Boven de maan zie je de sterren Castor en Pollux in het Dierenriemsterrenbeeld Tweelingen. Bekijk de groepering rond 23.30 uur.
 • 9 juni: Tweelingen rechts van maansikkel

  9 juni: Tweelingen rechts van maansikkel

  Vanavond staan Castor en Pollux, de twee helderste sterren van de Tweelingen, op geruime afstand rechts van de maansikkel. Tegen middernacht zie je de wijde samenstand laag aan de noordwestelijke hemel.
 • 11 juni: Regulus (Leeuw) links van maan

  11 juni: Regulus (Leeuw) links van maan

  Mooie samenstand van de maan en de ster Regulus, de blauwwitte hoofdster van het Dierenriemsterrenbeeld Leeuw, op enige afstand links van de maan. Kijk rond middernacht in het westen.
 • 14 juni: Eerste Kwartier

  14 juni: Eerste Kwartier

  Eerste Kwartier (07.18 uur). ’s Avonds laat zie de half verlichte maan aan de westzuidwestelijke hemel.
 • 15 juni: Spica links van maan

  15 juni: Spica links van maan

  Wijde samenstand van de wassende maan en de heldere ster Spica, in het Dierenriemsterrenbeeld Maagd. Spica staat op grote afstand links van de maan. Bekijk de samenstand rond middernacht, vrij hoog aan de zuidwestelijke hemel.
 • 16 juni: Spica rechts van maan (verrekijker)

  16 juni: Spica rechts van maan (verrekijker)

  Rond middernacht is vrij hoog in het zuidwesten een zeer nauwe samenstand te zien van de maan en Spica, de hoofdster van de Maagd, op heel kleine afstand rechts van de maan. Wellicht heb je zelfs een verrekijker nodig om de ster te onderscheiden in het felle maanlicht.