Hemelverschijnselen

 • 2 oktober: Ringvormige zonsverduistering Zuid-Amerika

  2 oktober: Ringvormige zonsverduistering Zuid-Amerika

  Nieuwe Maan (20.49 uur). Vandaag is vanuit de Stille Oceaan en vanaf het zuidelijkste deel van Zuid-Amerika een ringvormige zonsverduistering zichtbaar.
 • 5 oktober: Venus boven maansikkel (verrekijker)

  5 oktober: Venus boven maansikkel (verrekijker)

  Als je een volledig vrij zicht op de zuidwestelijke horizon hebt, kun je proberen om rond het tijdstip van zonsondergang (19.00 uur) de smalle maansikkel te ontwaren, heel laag boven de horizon. Op kleine afstand pal boven de maan moet de planeet Venus zichtbaar zijn; gebruik eventueel een verrekijker om hem te vinden.
 • 7 oktober: Antares (Schorpioen) linksboven maan

  7 oktober: Antares (Schorpioen) linksboven maan

  Nauwe samenstand van de maan en de ster Antares in de Schorpioen, linksboven de maan. Kijk rond 19.30 uur (als het nog schemert), laag in het zuidwesten, en gebruik eventueel een verrekijker. Op grote afstand rechts van de maan is de planeet Venus zichtbaar.
 • 8 oktober: Meteorenzwerm Draconiden

  8 oktober: Meteorenzwerm Draconiden

  Op 8 oktober rond 15.00 uur is het maximum van de Draconiden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Draak. Om 15.00 uur is het nog licht. Beter is het om rond 21.00 uur te kijken. De Draconiden zijn nogal grillig. Dus het is lastig te voorspellen of er echt veel te zien zijn. Zie ook: https://hemel.waarnemen.com/meteoorzwermen/Draconiden_2024.html

 • 10 oktober: Halve maan in Boogschutter

  10 oktober: Halve maan in Boogschutter

  Eerste Kwartier (20.55 uur). Rond 19.30 uur staat de half verlichte maan laag aan de zuidelijke hemel, in het Dierenriemsterrenbeeld Boogschutter.
 • 13 oktober: Saturnus links van maan

  13 oktober: Saturnus links van maan

  Op grote afstand links van de maan is de planeet Saturnus zichtbaar. Bekijk de wijde samenstand vanaf 19.45 uur, wanneer de twee hemellichamen in het zuidoosten staan.
 • 14 oktober: Saturnus boven maan

  14 oktober: Saturnus boven maan

  Zeer nauwe samenstand van de wassende maan en de planeet Saturnus. Rond 20.00 uur zie je de planeet op zeer kleine afstand pal boven de maan, vrij hoog in het zuidoosten. Drie uur later staat het tweetal hoog in het zuiden, en is Saturnus rechts van de maan te zien. Wellicht heb je een verrekijker nodig om de planeet te onderscheiden in het felle maanlicht.
 • 15 oktober: Saturnus rechts van maan

  15 oktober: Saturnus rechts van maan

  Vannacht staat Saturnus op grote afstand rechts van de maan. De wijde samenstand is tot diep in de nacht goed zichtbaar: rond 20.30 uur in het zuidoosten; om 23.30 uur hoog in het zuiden, en rond 02.30 uur (16 oktober) in het zuidwesten.
 • 17 oktober: Volle Maan

  17 oktober: Volle Maan

  Volle Maan (13.26 uur). De vol verlichte maan staat vannacht zo’n 7 procent dichter bij de aarde als gemiddeld, waardoor hij extra fel schijnt. In de volksmond wordt dat een ‘supermaan’ genoemd. Om 23.30 uur staat de maan hoog in het zuidoosten.
 • 20 oktober: Jupiter linksonder maan

  20 oktober: Jupiter linksonder maan

  Samenstand van de maan en de reuzenplaneet Jupiter, op geruime afstand linksonder de maan, in het sterrenbeeld Stier. Om 22.00 uur zie je de twee hemellichamen nog vrij laag in het oostnoordoosten; tegen middernacht staan ze hoog aan de oostelijke hemel.