Hemelverschijnselen

 • 1 juli: Mars linksonder maan

  1 juli: Mars linksonder maan

  Mooie, wijde samenstand van de afnemende maan en de rode planeet Mars, linksonder de maan. Rond 04.00 uur zie je de twee hemellichamen boven de oostelijke horizon.
 • 2 juli: Mars rechts van maan

  2 juli: Mars rechts van maan

  Vandaag staat Mars op enige afstand rechts van de maan. Kijk rond 04.00 uur, vrij laag in het oosten. Links van de maan moet het Zevengesternte zichtbaar zijn.
 • 3 juli: Jupiter onder maansikkel

  3 juli: Jupiter onder maansikkel

  Jupiter staat vanmorgen pal onder de afnemende maansikkel, laag in het oostnoordoosten. Bekijk de samenstand tussen 04.00 en 04.30 uur, als het begint te schemeren.
 • 5 juli: Aarde verst van de zon

  5 juli: Aarde verst van de zon

  Om 07.06 uur bevindt de aarde zich in het aphelium, het punt in de baan waar de afstand tot de zon het grootst is: 152,1 miljoen kilometer (1,7% groter dan gemiddeld).
 • 6 juli: Nieuwe Maan (geen maan)

  6 juli: Nieuwe Maan (geen maan)

  Nieuwe Maan (00.57 uur).
 • 7 juli: Mercurius linksonder maansikkel (verrekijker)

  7 juli: Mercurius linksonder maansikkel (verrekijker)

  Rond 22.30 uur, wanneer het nog volop schemert, zie je de zeer smalle maansikkel laag aan de westnoordwestelijke hemel. Op zeer kleine afstand linksonder de maan staat de planeet Mercurius, maar waarschijnlijk zal die alleen met een verrekijker zichtbaar zijn.
 • 9 juli: Regulus (Leeuw) rechtsonder maansikkel

  9 juli: Regulus (Leeuw) rechtsonder maansikkel

  Op kleine afstand rechtsonder de maansikkel moet de heldere ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw zichtbaar zijn. Kijk tussen 23.00 en 23.30 uur, tijdens de avondschemering, heel laag in het westen en gebruik eventueel een verrekijker.
 • 13 juli: Spica (Maagd) links van maan

  13 juli: Spica (Maagd) links van maan

  Aan het eind van de schemering, rond 23.30 uur, zie je vrij laag in het zuidwesten op enige afstand links van de half verlichte maan de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd,.
 • 14 juli: Spica (Maagd) rechts van halve maan

  14 juli: Spica (Maagd) rechts van halve maan

  Eerste Kwartier (00.48 uur). ’s Avonds laat staat de maan vrij laag in het zuidwesten. Op grote afstand rechts van de maan zie je de ster Spica in de Maagd. Kijk rond 23.30 uur.
 • 17 juli: Antares (Schorpioen) rechtsboven maan

  17 juli: Antares (Schorpioen) rechtsboven maan

  Tegen middernacht is vrij laag in het zuidzuidwesten een zeer nauwe samenstand zichtbaar van de maan en de ster Antares in het sterrenbeeld Schorpioen, direct rechtsboven de maan. Wellicht heb je vanwege het felle maanlicht een verrekijker nodig om de ster te zien.