Hemelverschijnselen

 • 1 april: halve maan onder Castor en Pollux

  1 april: halve maan onder Castor en Pollux

  Eerste Kwartier (12.21 uur). De halfverlichte maan staat rond 22.00 uur hoog aan de zuidwestelijke hemel; boven de maan zijn de sterren Castor en Pollux te zien, in het sterrenbeeld Tweelingen.

 • 3 april: Venus in sterrenhoop Plejaden (avond)

  3 april: Venus in sterrenhoop Plejaden (avond)

  De heldere planeet Venus staat in de open sterrenhoop de Plejaden (het Zevengesternte), in het sterrenbeeld Stier. Met een verrekijker zijn de zwakke sterren van de Plejaden zichtbaar. Kijk vanaf 22.00 uur, vrij hoog aan de westelijke hemel.

 • 4 april: maan boven Regulus (Leeuw) in avond

  4 april: maan boven Regulus (Leeuw) in avond

  Mooie samenstand van de wassende maan en de heldere ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw, pal onder de maan. Rond 23.00 uur staan de twee hemellichamen zeer hoog in het zuiden.

 • 7 april: Spica onder maan

  7 april: Spica onder maan

  De vrijwel vol verlichte maan staat om 23.00 uur al vrij hoog boven de zuidoostelijke horizon. Op geruime afstand pal onder de maan is de heldere ster Spica zichtbaar, in het sterrenbeeld Maagd.

 • 8 april: Volle Maan, dicht bij aarde, dus helderder

  8 april: Volle Maan, dicht bij aarde, dus helderder

  Volle Maan (04.35 uur). Het is vannacht ‘supermaan’: de Volle Maan staat dichter bij de aarde dan gemiddeld, en is daardoor helderder dan normaal. ’s Avonds vanaf 22.00 uur zie je de maan aan de zuidoostelijke hemel, met rechts ervan de ster Spica.

 • 10 april: Jupiter, Saturnus, Mars (ochtend)

  10 april: Jupiter, Saturnus, Mars (ochtend)

  De planeten Mars, Saturnus en Jupiter staan vrijwel exact op één lijn aan de ochtendhemel. Jupiter (rechts) is veel helderder dan Saturnus (midden) en Mars (links). Kijk rond 05.30 uur, laag in het zuidoosten.

 • 11 april: Antares linksonder maan

  11 april: Antares linksonder maan

  Om 05.00 uur ’s morgens, wanneer het net begint te schemeren, zie je aan de zuidelijke hemel een wijde samenstand van de maan en de oranjerode ster Antares in het sterrenbeeld Schorpioen, linksonder de maan.

 • 12 april: Antares rechtsonder maan (ochtend)

  12 april: Antares rechtsonder maan (ochtend)

  Vanmorgen staat Antares, de hoofdster van het sterrenbeeld Schorpioen, op geruime afstand rechtsonder de afnemende maan. Kijk rond 05.00 uur boven de zuidelijke horizon.

 • 15 april: Saturnus, halve maan, Jupiter

  15 april: Saturnus, halve maan, Jupiter

  Laatste Kwartier (00.56 uur). ’s Morgens vanaf 05.00 uur is in het zuidoosten een mooie groepering te zien van de halfverlichte maan en de planeten Jupiter (rechtsboven de maan) en Saturnus (linksboven).

 • 16 april: Mars boven maan

  16 april: Mars boven maan

  Tijdens de ochtendschemering, rond 05.45 uur, zie je laag in het zuidoosten een fraaie samenstand van de maan en de planeet Mars, op kleine afstand boven de maan. Verder naar rechts zijn ook de planeten Saturnus en Jupiter te zien.