Nieuws

Agenda

  • 12 augustus: Meteorenzwerm Perseïden (maan stoort)

    Vandaag is het Volle Maan (om 03.35 uur). ’s Avonds tegen middernacht staat de maan vrij laag boven de zuidoostelijke horizon; op flinke afstand rechtsboven de maan is de planeet Saturnus te zien. Vannacht is ook het maximum van de Perseïden, een van de bekendste meteorenzwermen, met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Perseus. Vanwege het vele storende maanlicht zijn de waarnemingsomstandigheden echter bijzonder ongunstig. Wil je toch een poging wagen? Check dan hemel.waarnemen.com voor details.

  • 14 augustus: Saturnus bijna hele nacht zichtbaar

    De planeet Saturnus staat vandaag exact tegenover de zon aan de hemel (in oppositie. De afstand tot de aarde is rond deze datum het kleinst, en de helderheid van de planeet het grootst. Bovendien is hij de gehele nacht zichtbaar. Saturnus staat in het sterrenbeeld Steenbok, en bereikt om 01.45 uur (op 15 augustus) zijn hoogste stand aan de hemel, in het zuiden. Rond middernacht is vrij laag in het oostzuidoosten ook een wijde samenstand zichtbaar van de maan en de planeet Jupiter, die een stuk helderder is dan Saturnus.
  • 15 augustus: Jupiter rechtsboven maan

    De reuzenplaneet Jupiter staat vanavond op enige afstand rechtsboven de maan. Bekijk de wijde samenstand rond middernacht, laag aan de oostelijke hemel.