Hemelverschijnselen

 • 24 januari: Mercurius verst van de zon (vanaf aarde gezien)

  24 januari: Mercurius verst van de zon (vanaf aarde gezien)

  Mercurius bereikt vandaag zijn grootste schijnbare afstand ten oosten van de zon. De kleine planeet is echter maar matig zichtbaar aan de avondhemel. Rond 18.00 uur, kort na zonsondergang, kun je hem met een verrekijker proberen te vinden, heel laag in het zuidwesten. Later op de avond is op grote afstand rechtsonder de maan de ster Aldebaran zichtbaar.
 • 27 januari: Castor en Pollux (Tweelingen) boven volle maan

  27 januari: Castor en Pollux (Tweelingen) boven volle maan

  Pal boven de vrijwel vol verlichte maan zie je Castor en Pollux, de twee hoofdsterren van het Dierenriemsterrenbeeld Tweelingen. Kijk om 19.30 uur in het oosten.
 • 28 januari: Volle Maan

  28 januari: Volle Maan

  Volle Maan (20.16 uur).
 • 29 januari: Regulus (Leeuw) onder maan

  29 januari: Regulus (Leeuw) onder maan

  Samenstand van de nog vrijwel vol verlichte maan en de ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw, pal onder de maan. Bekijk het tweetal rond 22.00 uur, hoog in het oostzuidoosten.
 • 3 februari: Maan en Spica bij elkaar (ochtend)

  3 februari: Maan en Spica bij elkaar (ochtend)

  ’s Morgens vroeg, voor het aanbreken van de schemering, zie je aan de zuidzuidwestelijke hemel een mooie samenstand van de afnemende maan en de blauwwitte hoofdster Spica in het Dierenriemsterrenbeeld Maagd, op enige afstand onder de maan. Bekijk het tweetal rond 06.30 uur.
 • 4 februari: Spica (Maagd) rechts van maan

  4 februari: Spica (Maagd) rechts van maan

  Laatste Kwartier (18.37 uur). Rond 06.15 uur staat de half verlichte maan precies boven de zuidelijke horizon. Op grote afstand rechts van de maan is de heldere ster Spica in het sterrenbeeld Maagd zichtbaar.
 • 5 februari: Maan in Weegschaal (ochtend)

  5 februari: Maan in Weegschaal (ochtend)

  De afnemende maan staat ’s morgens rond 06.30 uur aan de zuidelijke hemel, in het onopvallende Dierenriemsterrenbeeld Weegschaal. Op grote afstand linksonder de maan is de oranjerode ster Antares in de Schorpioen te zien.
 • 6 februari: Antares (Schorpioen) dicht bij maan (ochtend)

  6 februari: Antares (Schorpioen) dicht bij maan (ochtend)

  ’s Morgens vroeg, rond 06.30 uur, zie je in het zuidzuidoosten een samenstand van de maan en de ster Antares, de oranjerode hoofdster van het Dierenriemsterrenbeeld Schorpioen, op vrij kleine afstand onder de maan.
 • 7 februari: Antares (Schorpioen) rechts van maan

  7 februari: Antares (Schorpioen) rechts van maan

  Tussen 06.30 en 06.45 kun je opnieuw proberen om de ster Antares in de Schorpioen te vinden, op flinke afstand rechts van de afnemende maansikkel. De twee hemellichamen staan laag boven de zuidzuidoostelijke horizon.
 • 11 februari: Zon pas om 12.54 uur op hoogste punt

  11 februari: Zon pas om 12.54 uur op hoogste punt

  Vandaag bereikt de zogeheten tijdvereffening – het verschil tussen ware en middelbare zonnetijd – zijn grootste negatieve waarde. Dat betekent dat de zon (in Utrecht) pas om 12.54 uur zijn hoogste stand in het zuiden bereikt, in plaats van om 12.40 uur. Dat de zon soms wat voor en soms wat achter loopt op de klok wordt veroorzaakt door de ellipsvorm van de aardbaan en de scheve stand van de aardas. Vandaag is het ook Nieuwe Maan (20.05 uur).