Hemelverschijnselen

 • 19 mei: Arcturus hoog in zuiden

  19 mei: Arcturus hoog in zuiden

  De heldere, oranjekleurige ster die rond middernacht hoog aan de zuidelijke hemel prijkt, is Arcturus, de hoofdster van het sterrenbeeld Boötes (de Ossenhoeder). Je vindt Arcturus altijd eenvoudig door de kromme staart van de Grote Beer in gedachten door te trekken.
 • 22 mei: Saturnus linksboven halve maan

  22 mei: Saturnus linksboven halve maan

  Aan het begin van de ochtendschemering, rond 04.15 uur, staat de half verlichte maan laag boven de zuidoostelijke horizon. Op geruime afstand linksboven de maan zie je de planeet Saturnus. Vandaag is het ook Laatste Kwartier (20.43 uur).
 • 25 mei: Jupiter boven maan

  25 mei: Jupiter boven maan

  Om 04.30 uur, ongeveer een uur voor zonsopkomst, is de afnemende maan laag boven de oostelijke horizon zichtbaar. Op vrij kleine afstand pal boven de maan zie je de reuzenplaneet Jupiter. Direct rechts van Jupiter staat Mars, maar die is een stuk zwakker, en zal vanwege de ochtendschemering vermoedelijk alleen met een verrekijker te zien zijn.
 • 27 mei: Venus boven maansikkel

  27 mei: Venus boven maansikkel

  Tijdens de ochtendschemering vindt laag aan de oostelijke hemel een prachtige, nauwe samenstand plaats van de smalle maansikkel en de heldere planeet Venus. Venus is zichtbaar als een heldere ‘ster’, op kleine afstand pal boven de maan. Bekijk het verschijnsel rond 05.00 uur, ongeveer een half uur voor zonsopkomst, en zorg voor een vrij uitzicht op de oostelijke horizon.
 • 29 mei: Jupiter linksboven Mars

  29 mei: Jupiter linksboven Mars

  De planeten Mars en Jupiter staan vandaag heel dicht bij elkaar aan de hemel. Jupiter is de helderste van de twee en bevindt zich linksboven Mars. Bekijk de nauwe samenstand vanaf 04.00 uur, rond de tijd dat het begint te schemeren, laag boven de oostelijke horizon.
 • 30 mei: Nieuwe Maan

  30 mei: Nieuwe Maan

  Nieuwe Maan (13.30 uur).
 • 1 juni: Smalle maansikkel in noordwesten

  1 juni: Smalle maansikkel in noordwesten

  Kijk of je tijdens de avondschemering, rond 23.00 uur, de smalle maansikkel kunt ontwaren, laag aan de westnoordwestelijke hemel.
 • 2 juni: Castor en Pollux boven maan

  2 juni: Castor en Pollux boven maan

  Boven de maansikkel zie je twee opvallende sterren naast elkaar staan: Castor (rechts) en Pollux (links), in het sterrenbeeld Tweelingen. Bekijk de groepering tussen 23.00 en 23.30 uur, boven de westnoordwestelijke horizon.
 • 5 juni: Regulus linksonder maan

  5 juni: Regulus linksonder maan

  Wijde samenstand van de wassende maan en de ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw, op geruime afstand linksonder de maan. Tegen middernacht staan je de twee hemellichamen precies in het westen.
 • 7 juni: Maan tussen Leeuw en Maagd

  7 juni: Maan tussen Leeuw en Maagd

  Eerste Kwartier (16.48 uur). Rond middernacht staat de half verlichte maan boven de westzuidwestelijke horizon, op de grens van de sterrenbeelden Leeuw en Maagd.