Hemelverschijnselen

 • 21 juli: Volle Maan in Steenbok

  21 juli: Volle Maan in Steenbok

  Volle Maan (12.17 uur). Rond middernacht staat de maan laag in het zuidoosten, in het sterrenbeeld Steenbok.
 • 22 juli: Mercurius ver van zon

  22 juli: Mercurius ver van zon

  Mercurius bereikt vandaag zijn grootste afstand ten oosten (links) van de zon. De zichtbaarheid is echter niet optimaal: Mercurius gaat vrij kot na de zon al onder. Probeer hem te vinden tijdens de avondschemering, tussen 22.00 en 22.15 uur, heel laag in het westen, op flinke afstand links van Venus, die nog iets lager aan de hemel staat en aanzienlijk helderder is.
 • 24 juli: Saturnus rechtsboven maan

  24 juli: Saturnus rechtsboven maan

  Als de afnemende maan tegen middernacht in het oostzuidoosten boven de horizon verschijnt, moet op zeer kleine afstand rechtsboven de maan de planeet Saturnus zichtbaar zijn. In de loop van de nacht neemt de onderlinge afstand tussen maan en planeet langzaam maar zeker toe; rond 04.00 uur (op 25 juli) staan de twee hemellichamen hoog in het zuidzuidoosten.
 • 28 juli: Meteorenzwerm Delta-Aquariden (ongunstig)

  28 juli: Meteorenzwerm Delta-Aquariden (ongunstig)

  Laatste Kwartier (04.51 uur). Tijdens de ochtendschemering, rond 05.00 uur, zie je de half verlichte maan hoog in het zuidoosten, in het sterrenbeeld Ram. Vannacht is ook het maximum van de meteorenzwerm de Delta-Aquariden. De ‘vallende sterren’ van deze zwerm lijken afkomstig te zijn uit het sterrenbeeld Waterman (Aquarius), laag aan de hemel. Dat is ongunstig. Zie ook: https://hemel.waarnemen.com/meteoorzwermen/delta-Aquariden_2024.html

 • 30 juli: Meteorenzwerm Alfa-Capricorniden (ongunstig)

  30 juli: Meteorenzwerm Alfa-Capricorniden (ongunstig)

  Tussen 04.00 en 04.30 uur is aan de oostelijke hemel een mooie groepering te zien van de afnemende maan en de planeten Mars (onder de maan) en Jupiter (linksonder Mars). Jupiter is aanzienlijk helderder dan Mars. De ster die vrijwel recht onder Mars staat (en ongeveer even helder is) is Aldebaran (Stier). Rechtsboven de maansikkel moet het Zevengesternte zichtbaar zijn. Vannacht is ook het maximum van de Alfa-Capricorniden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Steenbok (Capricornus) laag aan de hemel (ongunstig). Zie ook: https://hemel.waarnemen.com/meteoorzwermen/alfa-Capricorniden_2024.html

 • 31 juli: Jupiter en Mars onder maan

  31 juli: Jupiter en Mars onder maan

  De heldere planeet Jupiter staat vanmorgen op enige afstand rechtsonder de afnemende maan. Rechtsboven Jupiter is ook Mars te zien. Kijk vanaf 03.30 uur, vrij laag in het oostnoordoosten.
 • 4 augustus: Nieuwe Maan (geen maan)

  4 augustus: Nieuwe Maan (geen maan)

  Nieuwe Maan (13.13 uur).
 • 9 augustus: Spica (Maagd) links van maan

  9 augustus: Spica (Maagd) links van maan

  Tijdens de avondschemering, rond 22.00 uur, zie je de wassende maan heel laag aan de westzuidwestelijke hemel. Gebruik een verrekijker om op enige afstand links van de maan de ster Spica te zien, in het sterrenbeeld Maagd.
 • 10 augustus: Spica (Maagd) rechts van maan

  10 augustus: Spica (Maagd) rechts van maan

  Spica, de hoofdster in de Maagd, staat vanavond op vrij kleine afstand rechts van de maan. Kijk rond 22.00 uur in het westzuidwesten, en gebruik eventueel een verrekijker.
 • 12 augustus: Meteorenzwerm Perseïden (piek in nacht)

  12 augustus: Meteorenzwerm Perseïden (piek in nacht)

  Eerste Kwartier (17.18 uur). Vannacht is ook het maximum van de Perseïden, de bekendste meteorenzwerm van het jaar, met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Perseus. De meeste ‘vallende sterren’ zijn op dinsdagochtend om 04.00 uur te zien. De stofjes die je in de dampkring van de aarde ziet verdampen zijn afkomstig van komeet Swift-Tuttle. Zie ook: https://hemel.waarnemen.com/meteoorzwermen/Perseiden_2024.html