Hemelverschijnselen

 • 22 juni: Volle Maan in Boogschutter

  22 juni: Volle Maan in Boogschutter

  Volle Maan (03.07 uur). Pas kort na middernacht komt de maan op in het zuidoosten; rond 02.30 uur bereikt hij zijn hoogste positie boven de zuidelijke horizon, in het sterrenbeeld Boogschutter. In de zomer staat de Volle Maan echter nooit hoog aan de hemel.
 • 27 juni: Saturnus links van maan

  27 juni: Saturnus links van maan

  Rond 03.30 uur is aan de zuidoostelijke hemel een wijde samenstand zichtbaar van de afnemende maan en de planeet Saturnus, op grote afstand links van de maan.
 • 28 juni: Saturnus rechts van halve maan

  28 juni: Saturnus rechts van halve maan

  Laatste Kwartier (23.53 uur). ’s Morgens rond 03.30 uur, als het al flink begint te schemeren, zie je de half verlichte maan vrij hoog in het zuidoosten, met op geruime afstand rechts ervan de planeet Saturnus.
 • 1 juli: Mars linksonder maan

  1 juli: Mars linksonder maan

  Mooie, wijde samenstand van de afnemende maan en de rode planeet Mars, linksonder de maan. Rond 04.00 uur zie je de twee hemellichamen boven de oostelijke horizon.
 • 2 juli: Mars rechts van maan

  2 juli: Mars rechts van maan

  Vandaag staat Mars op enige afstand rechts van de maan. Kijk rond 04.00 uur, vrij laag in het oosten. Links van de maan moet het Zevengesternte zichtbaar zijn.
 • 3 juli: Jupiter onder maansikkel

  3 juli: Jupiter onder maansikkel

  Jupiter staat vanmorgen pal onder de afnemende maansikkel, laag in het oostnoordoosten. Bekijk de samenstand tussen 04.00 en 04.30 uur, als het begint te schemeren.
 • 5 juli: Aarde verst van de zon

  5 juli: Aarde verst van de zon

  Om 07.06 uur bevindt de aarde zich in het aphelium, het punt in de baan waar de afstand tot de zon het grootst is: 152,1 miljoen kilometer (1,7% groter dan gemiddeld).
 • 6 juli: Nieuwe Maan (geen maan)

  6 juli: Nieuwe Maan (geen maan)

  Nieuwe Maan (00.57 uur).
 • 7 juli: Mercurius linksonder maansikkel (verrekijker)

  7 juli: Mercurius linksonder maansikkel (verrekijker)

  Rond 22.30 uur, wanneer het nog volop schemert, zie je de zeer smalle maansikkel laag aan de westnoordwestelijke hemel. Op zeer kleine afstand linksonder de maan staat de planeet Mercurius, maar waarschijnlijk zal die alleen met een verrekijker zichtbaar zijn.
 • 9 juli: Regulus (Leeuw) rechtsonder maansikkel

  9 juli: Regulus (Leeuw) rechtsonder maansikkel

  Op kleine afstand rechtsonder de maansikkel moet de heldere ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw zichtbaar zijn. Kijk tussen 23.00 en 23.30 uur, tijdens de avondschemering, heel laag in het westen en gebruik eventueel een verrekijker.