Hemelverschijnselen

 • 7 april: Spica onder maan

  7 april: Spica onder maan

  De vrijwel vol verlichte maan staat om 23.00 uur al vrij hoog boven de zuidoostelijke horizon. Op geruime afstand pal onder de maan is de heldere ster Spica zichtbaar, in het sterrenbeeld Maagd.

 • 8 april: Volle Maan, dicht bij aarde, dus helderder

  8 april: Volle Maan, dicht bij aarde, dus helderder

  Volle Maan (04.35 uur). Het is vannacht ‘supermaan’: de Volle Maan staat dichter bij de aarde dan gemiddeld, en is daardoor helderder dan normaal. ’s Avonds vanaf 22.00 uur zie je de maan aan de zuidoostelijke hemel, met rechts ervan de ster Spica.

 • 10 april: Jupiter, Saturnus, Mars (ochtend)

  10 april: Jupiter, Saturnus, Mars (ochtend)

  De planeten Mars, Saturnus en Jupiter staan vrijwel exact op één lijn aan de ochtendhemel. Jupiter (rechts) is veel helderder dan Saturnus (midden) en Mars (links). Kijk rond 05.30 uur, laag in het zuidoosten.

 • 11 april: Antares linksonder maan

  11 april: Antares linksonder maan

  Om 05.00 uur ’s morgens, wanneer het net begint te schemeren, zie je aan de zuidelijke hemel een wijde samenstand van de maan en de oranjerode ster Antares in het sterrenbeeld Schorpioen, linksonder de maan.

 • 12 april: Antares rechtsonder maan (ochtend)

  12 april: Antares rechtsonder maan (ochtend)

  Vanmorgen staat Antares, de hoofdster van het sterrenbeeld Schorpioen, op geruime afstand rechtsonder de afnemende maan. Kijk rond 05.00 uur boven de zuidelijke horizon.

 • 15 april: Saturnus, halve maan, Jupiter

  15 april: Saturnus, halve maan, Jupiter

  Laatste Kwartier (00.56 uur). ’s Morgens vanaf 05.00 uur is in het zuidoosten een mooie groepering te zien van de halfverlichte maan en de planeten Jupiter (rechtsboven de maan) en Saturnus (linksboven).

 • 16 april: Mars boven maan

  16 april: Mars boven maan

  Tijdens de ochtendschemering, rond 05.45 uur, zie je laag in het zuidoosten een fraaie samenstand van de maan en de planeet Mars, op kleine afstand boven de maan. Verder naar rechts zijn ook de planeten Saturnus en Jupiter te zien.

 • 19 april: maansikkel laag aan de hemel

  19 april: maansikkel laag aan de hemel

  De afnemende maansikkel staat in het voorjaar nooit hoog aan de hemel. Je kunt de maan rond het tijdstip van zonsopkomst (ca. 06.30 uur) proberen te vinden, heel laag in het oostzuidoosten.

 • 22 april: Meteorenzwerm de Lyriden

  22 april: Meteorenzwerm de Lyriden

  Maximum van de Lyriden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt (de radiant) in het zomersterrenbeeld Lyra (de Lier). De stofjes die je in de aardse dampkring ziet verdampen zijn afkomstig van komeet Thatcher. Er zitten vaak wat grotere ruimtesteentjes bij, die heldere vuurbollen kunnen veroorzaken. De omstandigheden zijn ideaal: er is geen storend maanlicht. Je hebt wel een donkere waarnemingsplek nodig, en veel geduld.

 • 23 april: Nieuwe Maan

  23 april: Nieuwe Maan

  Nieuwe Maan (04.26 uur).