Hemelverschijnselen

 • 24 januari: Nieuwe Maan

  24 januari: Nieuwe Maan

  Nieuwe Maan (22.42 uur).

 • 27 januari: maansikkel onder Venus (avond)

  27 januari: maansikkel onder Venus (avond)

  Rond 18.15 uur, ongeveer een uur na zonsondergang, is de smalle maansikkel zichtbaar, vrij laag aan de zuidwestelijke hemel, en vrijwel pal onder de heldere planeet Venus.

 • 28 januari: Venus rechts van maan (avond)

  28 januari: Venus rechts van maan (avond)

  Vanavond is vanaf 18.00 uur een prachtige samenstand zichtbaar van de maansikkel en de heldere planeet Venus, op vrij kleine afstand rechts van de maan. Pas rond 21.00 uur verdwijnen beide hemellichamen onder de westelijke horizon.

 • 2 februari: Eerste Kwartier

  2 februari: Eerste Kwartier

  Eerste Kwartier (02.42 uur). De halfverlichte maan staat halverwege de avond hoog aan de zuidwestelijke hemel.

 • 3 februari: Maan-Aldebaran (avond)

  3 februari: Maan-Aldebaran (avond)

  Samenstand van de maan en de ster Aldebaran in het sterrenbeeld Stier, op enige afstand links van de maan. Rond 20.00 uur staat het duo hoog boven de zuidelijke horizon.

 • 4 februari: Aldebaran (Stier) rechtsonder maan

  4 februari: Aldebaran (Stier) rechtsonder maan

  Vanavond zie je de oranjerode hoofdster Aldebaran in de Stier op enige afstand rechtsonder de maan. Kijk om 20.00 uur, zeer hoog in het zuiden.

 • 5 februari: maan omringd door heldere sterren

  5 februari: maan omringd door heldere sterren

  De wassende maan staat rond 21.30 uur zeer hoog in het zuiden en wordt omringd door de heldere sterren van de Winterzeshoek: Capella in het sterrenbeeld Voerman, het duo Castor en Pollux in de Tweelingen, Procyon (Kleine Hond), Sirius (Grote Hond), Rigel (Orion) en Aldebaran (Stier).

 • 7 februari: Castor en Pollux (Tweelingen) boven maan

  7 februari: Castor en Pollux (Tweelingen) boven maan

  Aan het einde van de avondschemering, rond 19.00 uur, staat de bijna-volle maan al vrij hoog aan de oostelijke hemel. Pal boven de maan zie je de sterren Castor en Pollux in het Dierenriemsterrenbeeld Tweelingen.

 • 9 februari: Volle Maan

  9 februari: Volle Maan

  Volle Maan (08.33 uur). ’s Avonds rond 20.30 uur zie je de maan aan de oostelijke hemel; de heldere ster die op kleine afstand rechtsonder de maan staat is Regulus, in het sterrenbeeld Leeuw.

 • 10 februari: Mercurius in zuidwesten (avond)

  10 februari: Mercurius in zuidwesten (avond)

  Mercurius bereikt vandaag zijn grootste schijnbare afstand ten oosten van de zon. Tijdens de avondschemering kun je op zoek gaan naar de kleine planeet, laag in het westzuidwesten. Verwar Mercurius niet met Venus, die véél helderder is en hoger aan de hemel staat.