Hemelverschijnselen

 • 8 maart: Mars - Zevengesternte - Aldebaran op een lijn

  8 maart: Mars - Zevengesternte - Aldebaran op een lijn

  Vanavond staat de rode planeet Mars precies op één lijn met het Zevengesternte, op kleine afstand rechts van de planeet, en de eveneens oranjerode ster Aldebaran in de Stier, op grotere afstand links van Mars. Kijk vanaf 20.30 uur, hoog boven de westzuidwestelijke horizon.
 • 10 maart: Tropische samenstand

  10 maart: Tropische samenstand

  Vanuit Nederland is er zonder telescoop helaas niets van te zien, maar vanuit de Tropen en vanaf het zuidelijk halfrond kun je vanmorgen getuige zijn van een schitterende groepering van de maansikkel en de planeten Mercurius, Jupiter en Saturnus.
 • 13 maart: Nieuwe Maan

  13 maart: Nieuwe Maan

  Nieuwe Maan (11.21 uur).
 • 18 maart: Zevengesternte rechtsboven maan (avond)

  18 maart: Zevengesternte rechtsboven maan (avond)

  De wassende maan staat rond 21.00 uur aan de westelijke hemel. Rechtsboven de maan is het Zevengesternte zichtbaar; op grotere afstand linksboven de maan zie je de rode planeet Mars en de eveneens oranjerode ster Aldebaran in het sterrenbeeld Stier.
 • 19 maart: Mars dichtbij maan (avond)

  19 maart: Mars dichtbij maan (avond)

  Vanavond is een prachtige, nauwe samenstand zichtbaar van de maan en de planeet Mars, op kleine afstand rechtsboven de maan. Linksonder de maan staat nog een opvallend gekleurde ster; dat is Aldebaran, die het rode oog van het sterrenbeeld Stier markeert. Bekijk de groepering rond 21.00 uur, hoog boven de westelijke horizon.
 • 20 maart: Sterrenkundige lente: dag en nacht overal even lang

  20 maart: Sterrenkundige lente: dag en nacht overal even lang

  Begin van de sterrenkundige lente (10.37 uur): de zon beweegt van zuid naar noord over de evenaar. Rond deze datum duren dag en nacht overal op aarde even lang.
 • 21 maart: Maan omringt door Winterzeshoek (avond)

  21 maart: Maan omringt door Winterzeshoek (avond)

  Eerste Kwartier (15.40 uur). De half verlichte maan wordt ’s avonds omringd door de heldere sterren van de Winterzeshoek: Capella in het sterrenbeeld Voerman, Castor en Pollux in de Tweelingen, Procyon (Kleine Hond), Sirius (Grote Hond), Rigel (Orion) en Aldebaran (Stier).
 • 22 maart: Castor en Pollux (Tweelingen) linksboven maan

  22 maart: Castor en Pollux (Tweelingen) linksboven maan

  Linksboven de maan zie je de sterren Castor en Pollux in het Dierenriemsterrenbeeld Tweelingen. Kijk rond 21.30 uur, hoog in het zuidwesten.
 • 23 maart: Castor en Pollux (Tweelingen) rechtsboven maan

  23 maart: Castor en Pollux (Tweelingen) rechtsboven maan

  Rond 21.00 uur staat de maan zeer hoog in het zuiden, vrijwel exact op één lijn met de sterren Castor en Pollux in het sterrenbeeld Tweelingen, rechtsboven de maan.
 • 25 maart: Regulus (Leeuw) onder maan (avond)

  25 maart: Regulus (Leeuw) onder maan (avond)

  Vrijwel recht onder de maan is vanavond de ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw zichtbaar. Bekijk de samenstand vanaf 21.00 uur, wanneer maan en ster hoog in het zuidzuidoosten staan.