Hemelverschijnselen

 • 22 februari: Mars en Venus in zuidoosten (telescoop)

  22 februari: Mars en Venus in zuidoosten (telescoop)

  Vlak voor zonsopkomst is er heel laag in het zuidoosten een zeer nauwe samenstand van de planeten Mars en Venus, die helaas alleen te zien is met een telescoop.
 • 23 februari: Regulus (Leeuw) onder maan

  23 februari: Regulus (Leeuw) onder maan

  Mooie samenstand van de maan en de ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw, op vrij kleine afstand onder de maan. Kijk vanaf ca. 19.30 uur. Diep in de nacht staan de twee hemellichamen hoog in het zuiden.
 • 24 februari: Volle Maan in Leeuw

  24 februari: Volle Maan in Leeuw

  Volle Maan (13.30 uur). ’s Avonds zie je de maan in het sterrenbeeld Leeuw. Op vrij grote afstand rechtsboven de maan staat Regulus, de hoofdster van de Leeuw.
 • 28 februari: Spica (Maagd) rechtsboven maan

  28 februari: Spica (Maagd) rechtsboven maan

  Rond middernacht is laag in het zuidoosten een samenstand zichtbaar van de maan en de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd, op vrij kleine afstand rechtsboven de maan.
 • 29 februari: Schrikkeldag!

  29 februari: Schrikkeldag!

  Schrikkeldag! 2024 telt 366 dagen in plaats van 365. Schrikkeljaren zijn de jaren die deelbaar zijn door 4, uitgezonderd de eeuwjaren die niet deelbaar zijn door 400.
 • 2 maart: Antares (Schorpioen) links van maan

  2 maart: Antares (Schorpioen) links van maan

  Op grote afstand links van de maan zie je ’s morgens vroeg Antares, de hoofdster van de Schorpioen. Kijk rond 05.30 uur, vrij laag in het zuiden.
 • 3 maart: Antares (Schorpioen) links van halve maan

  3 maart: Antares (Schorpioen) links van halve maan

  Laatste Kwartier (16.23 uur). ’s Morgens voor het aanbreken van de schemering zie je de half verlichte maan laag aan de zuidelijke hemel. Direct links van de maan staat de ster Antares in het Dierenriemsterrenbeeld Schorpioen. Kijk rond 05.30 uur.
 • 5 maart: Winterzeshoek hoog in zuiden

  5 maart: Winterzeshoek hoog in zuiden

  Aan het begin van de avond zie je deze maand de kolossale Winterzeshoek hoog boven de zuidelijke horizon. Hij bestaat uit de sterren Capella in het sterrenbeeld Voerman (bijna recht boven je hoofd), Castor en Pollux in de Tweelingen, Procyon in de Kleine Hond, Sirius in de Grote Hond, Rigel in de rechteronderhoek van Orion, en Aldebaran in de Stier.
 • 10 maart: Nieuwe Maan (geen maan)

  10 maart: Nieuwe Maan (geen maan)

  Nieuwe Maan (10.00 uur).
 • 12 maart: Maansikkel hoog in westen

  12 maart: Maansikkel hoog in westen

  Tijdens de avondschemering, rond 19.00 uur, zie je de smalle maansikkel vrij hoog aan de westelijke hemel. Waarschijnlijk is ook het asgrauwe schijnsel te zien: het onverlichte deel van de maan is ook vaag zichtbaar, doordat het beschenen wordt door de aarde.