Hemelverschijnselen

 • 8 juni: Jupiter en Saturnus links van maan (vroege ochtend)

  8 juni: Jupiter en Saturnus links van maan (vroege ochtend)

  Aan het begin van de ochtendschemering, rond 03.45 uur, staat de afnemende maan in het zuiden; op geruime afstand links ervan zie je de reuzenplaneten Jupiter (de helderste van de twee) en Saturnus.

 • 9 juni: Saturnus boven maan

  9 juni: Saturnus boven maan

  Mooie samenstand van de maan en de planeet Saturnus, pal boven de maan. Op iets grotere afstand rechtsboven de maan is ook Jupiter te zien, die een stuk helderder is dan Saturnus. Bekijk de groepering ’s morgens in alle vroegte (rond 03.00 uur), in het zuidzuidoosten.

 • 13 juni: Mars boven maan

  13 juni: Mars boven maan

  Laatste Kwartier (08.24 uur). In de vroege ochtend, rond 03.30 uur, zie je de halfverlichte maan laag aan de oostzuidoostelijke hemel. Op vrij kleine afstand recht boven de maan is de rode planeet Mars zichtbaar.

 • 14 juni: Mars rechtsboven maan (vroege ochtend)

  14 juni: Mars rechtsboven maan (vroege ochtend)

  Tussen 03.30 en 04.00 uur staat de maan boven de oostzuidoostelijke horizon. Op grote afstand rechtsboven de maan zie je de planeet Mars.

 • 17 juni: Jupiter (rechts) en Saturnus in zuiden

  17 juni: Jupiter (rechts) en Saturnus in zuiden

  Vóór het aanbreken van de ochtendschemering, rond 03.00 uur, zie je twee heldere ‘sterren’ aan de zuidelijke hemel: de reuzenplaneten Jupiter en Saturnus. Jupiter (rechts) is verreweg de helderste van de twee. De planeten staan de hele zomer dicht bij elkaar aan de hemel.

 • 19 juni: laag maansikkeltje (ochtend)

  19 juni: laag maansikkeltje (ochtend)

  Om 05.00 uur – slechts een kwartier voor zonsopkomst – is heel laag in het oostnoordoosten de smalle maansikkel zichtbaar. Op kleine afstand links van de maan staat de heldere planeet Venus, die ondanks de vergevorderde schemering ook nog met het blote oog zichtbaar moet zijn. Zorg wel voor een volledig vrij uitzicht.

 • 20 juni: begin zomer - kortste nacht

  20 juni: begin zomer - kortste nacht

  Om 23.44 uur begint de astronomische zomer: de zon bereikt zijn noordelijkste positie aan de sterrenhemel. De nacht van 20 op 21 juni is de kortste nacht van het jaar.

 • 21 juni: ringvormige maansverduistering in Azië

  21 juni: ringvormige maansverduistering in Azië

  Nieuwe Maan (08.41 uur). Vanuit Ethiopië, Saoedi-Arabië, Pakistan en China is vandaag een ringvormige zonsverduistering zichtbaar: de maan schuift wel voor de zon langs, maar doordat hij verder weg staat dan gemiddeld, wordt de heldere zonneschijf net niet volledig door de maan afgedekt, zodat er een zeer smalle ring van zonlicht overblijft.

 • 23 juni: smalle maansikkel in avondschemer

  23 juni: smalle maansikkel in avondschemer

  Om 23.00 uur, als het nog volop schemert, kun je laag aan de westnoordwestelijke hemel op zoek gaan naar de smalle maansikkel.

 • 25 juni: Regulus onder maan

  25 juni: Regulus onder maan

  Fraaie samenstand van de maan en de ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw, pal onder de maan. Bekijk het schouwspel rond 23.30 uur, vrij laag in het westen.