Hemelverschijnselen

 • 24 maart: Maansikkel dichtbij Venus

  24 maart: Maansikkel dichtbij Venus

  Fraaie samenstand van de maansikkel en de heldere planeet Venus. De twee hemellichamen zijn tijdens de avondschemering al zichtbaar; om 20.30 uur, als het echt donker is geworden, staan ze nog steeds vrij hoog boven de westelijke horizon.
 • 25 maart: Zevengesternte boven maan

  25 maart: Zevengesternte boven maan

  Vanavond staat het Zevengesternte, de bekende sterrenhoop in de Stier, vrijwel recht boven de wassende maan. Kijk rond 21.30 uur, hoog aan de westelijke hemel.
 • 26 maart: Zomertijd: klok een uur vooruit

  26 maart: Zomertijd: klok een uur vooruit

  Invoering van de zomertijd. Om 02.00 uur gaat de klok één uur vooruit, van 02.00 uur Midden-Europese Tijd (MET) naar 03.00 uur Midden-Europese Zomertijd (MEZT).
 • 28 maart: Mars rechtsonder halve maan

  28 maart: Mars rechtsonder halve maan

  Vanavond is een mooie samenstand zichtbaar van de vrijwel half verlichte maan en de planeet Mars, op kleine afstand rechtsonder de maan. Tussen 22.00 en 22.30 uur staat het duo hoog in het westzuidwesten.
 • 29 maart: Eerste Kwartier (halve maan)

  29 maart: Eerste Kwartier (halve maan)

  Eerste Kwartier (04.32 uur). De Eerste Kwartier-maan staat in het voorjaar aan het begin van de avond altijd heel hoog aan de hemel. Op geruime afstand linksboven de maan zie je de sterren Castor en Pollux in het Dierenriemsterrenbeeld Tweelingen. Kijk vanaf 21.30 uur.
 • 30 maart: Castor en Pollux (Tweelingen) rechts van maan

  30 maart: Castor en Pollux (Tweelingen) rechts van maan

  Castor en Pollux in de Tweelingen staan vanavond pal rechts van de maan. Bekijk de groepering vanaf 22.00 uur, hoog aan de zuidwestelijke hemel.
 • 1 april: Regulus (Leeuw) linksonder maan

  1 april: Regulus (Leeuw) linksonder maan

  De ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw staat vanavond op geruime afstand linksonder de maan. Bekijk de wijde samenstand rond 23.00 uur, hoog aan de zuidelijke hemel.
 • 2 april: Regulus (Leeuw) rechts van maan

  2 april: Regulus (Leeuw) rechts van maan

  Vanavond zie je Regulus, de blauwwitte hoofdster van het sterrenbeeld Leeuw, op enige afstand rechts van de wassende maan. Om 23.00 staat het duo hoog boven de zuidelijke horizon.
 • 6 april: Spica (Maagd) rechts van volle maan

  6 april: Spica (Maagd) rechts van volle maan

  Volle Maan (06.34 uur). ’s Avonds rond 23.00 uur staat de maan in het zuidoosten. Op kleine afstand rechts van de maan is de ster Spica te zien, de hoofdster van het Dierenriemsterrenbeeld Maagd.
 • 8 april: Venus dichtbij Zevengesternte

  8 april: Venus dichtbij Zevengesternte

  De komende dagen staat de heldere planeet Venus aan de westelijke hemel dicht bij het Zevengesternte, de bekende sterrenhoop in het Dierenriemsterrenbeeld Stier. Vanaf 22.00 uur, als het donker genoeg is, moet de sterrenhoop in principe met het blote oog zichtbaar zijn, maar een verrekijker biedt een veel mooiere aanblik. De kleinste schijnbare afstand wordt bereikt op dinsdag 11 april.