Hemelverschijnselen

 • 7 december: Venus en Saturnus maken driehoek met maan (avond)

  7 december: Venus en Saturnus maken driehoek met maan (avond)

  De maan vormt vanavond een grote driehoek met de planeten Venus (zeer helder, rechts van de maan en iets dichter bij de horizon) en Saturnus (zwakker, op ongeveer dezelfde afstand linksboven de maan). Bekijk de groepering tegen 18.00 uur, in het zuidzuidwesten. Op grote afstand linksboven Saturnus is ook de opvallende planeet Jupiter te zien.
 • 8 december: Jupiter, Saturnus en maan dichtbij elkaar (avond)

  8 december: Jupiter, Saturnus en maan dichtbij elkaar (avond)

  Rond 18.30 uur zie je aan de westzuidwestelijke hemel een mooie groepering van de wassende maan, de reuzenplaneet Jupiter (linksboven de maan) en de zwakkere planeet Saturnus (rechts van de maan). Venus is inmiddels aan het ondergaan in het zuidwesten.
 • 9 december: Jupiter rechtsboven maan (avond)

  9 december: Jupiter rechtsboven maan (avond)

  Wijde samenstand van de maan en de planeet Jupiter, op geruime afstand rechtsboven de maan. Kijk rond 18.30 uur in het zuidzuidwesten.
 • 11 december: Eerste Kwartier: halve maan

  11 december: Eerste Kwartier: halve maan

  Eerste Kwartier (02.35 uur). ’s Avonds rond 19.15 uur staat de half verlichte maan precies in het zuiden. Veel hoger aan de hemel zie je het Herfstvierkant, gevormd door de helderste sterren van het sterrenbeeld Pegasus.
 • 14 december: Meteorenzwerm Geminiden

  14 december: Meteorenzwerm Geminiden

  Maximum van de meteorenzwerm de Geminiden. De stofdeeltjes van deze zwerm zijn niet afkomstig van een komeet, maar van de poreuze planetoïde Phaethon.
 • 16 december: Aldebaran (Stier) linksonder maan (avond)

  16 december: Aldebaran (Stier) linksonder maan (avond)

  Op flinke afstand linksonder de maan staat je de ster Aldebaran in het sterrenbeeld Stier. Kijk rond 19.00 uur, aan de oostelijke hemel. Met een verrekijker kun je linksboven de maan het Zevengesternte zien, de beroemdste sterrenhoop aan de hemel.
 • 17 december: Aldebaran (Stier) rechtsonder Stier (avond)

  17 december: Aldebaran (Stier) rechtsonder Stier (avond)

  Vanavond staat Aldebaran, de hoofdster van de Stier, een stukje rechtsonder de maan. Bekijk de samenstand aan het begin van de avond, rond 19.00 uur, in het oosten.
 • 18 december: Venus, Saturnus en Jupiter in het zuidwesten (avond)

  18 december: Venus, Saturnus en Jupiter in het zuidwesten (avond)

  Al de hele week zijn er drie planeten te zien aan de avondhemel: Venus, Saturnus en Jupiter. Bekijk ze vanavond tussen 17.30 en 18.00 uur, in het zuidzuidwesten.
 • 19 december: Volle maan omringd door Winterzeshoek (late avond)

  19 december: Volle maan omringd door Winterzeshoek (late avond)

  Volle Maan (05.35 uur). Laat op de avond, rond 23.00 uur, staat de maan hoog in het zuidoosten, omringd door de heldere sterren van de Winterzeshoek.
 • 20 december: Tweelingen links van de maan (avond)

  20 december: Tweelingen links van de maan (avond)

  Direct links van de maan, vrijwel recht boven elkaar, staan Castor en Pollux, de twee helderste sterren van het sterrenbeeld Tweelingen. Kijk rond 22.00 uur, hoog in het oosten.