Hemelverschijnselen

 • 12 april: Mars hoog in het westen tussen stierenhorens (avond)

  12 april: Mars hoog in het westen tussen stierenhorens (avond)

  Nieuwe Maan (04.30 uur). ’s Avonds rond 22.30 zie je de planeet Mars vrij hoog boven de westelijke horizon. Mars staat exact halverwege de twee horens van het sterrenbeeld Stier (de sterren Elnath en Zèta Tauri).
 • 15 april: Maan tussen Aldebaran en Zevengesternte (avond)

  15 april: Maan tussen Aldebaran en Zevengesternte (avond)

  De maansikkel wordt vanavond geflankeerd door de oranjerode hoofdster Aldebaran in het sterrenbeeld Stier (links van de maan) en het Zevengesternte, de beroemde sterrenhoop in hetzelfde sterrenbeeld (rechts). Bekijk de groepering rond 22.30 uur in het westen.
 • 16 april: Maan geflankeerd door oranje Aldebaran en rode Mars

  16 april: Maan geflankeerd door oranje Aldebaran en rode Mars

  Op geruime afstand onder de maan zie je de ster Aldebaran in de Stier, die een opvallende oranjerode kleur heeft. Op iets kleinere afstand linksboven de maan staat de eveneens roodgekleurde planeet Mars. Rond 22.30 uur zie je de drie hemellichamen aan de westelijke hemel.
 • 17 april: Mars dichtbij maan (avond)

  17 april: Mars dichtbij maan (avond)

  Vanavond rond 22.30 uur is hoog in het westen een prachtige samenstand zichtbaar van de wassende maan en de planeet Mars, op kleine afstand rechtsonder de maan.
 • 19 april: Castor en Pollux rechtsboven maan (avond)

  19 april: Castor en Pollux rechtsboven maan (avond)

  Rechtsboven de maan zie je vanavond de sterren Castor en Pollux in het Dierenriemsterrenbeeld Tweelingen. Kijk rond 23.00 uur, hoog boven de westelijke horizon.
 • 20 april: Halve maan in Kreeft (avond)

  20 april: Halve maan in Kreeft (avond)

  Eerste Kwartier (08.58 uur). Als de avondschemering ten einde is, rond 22.30 uur, zie je de half verlichte maan zeer hoog in het zuidwesten, in het onopvallende Dierenriemsterrenbeeld Kreeft.
 • 21 april: Regulus (Leeuw) links van maan (avond)

  21 april: Regulus (Leeuw) links van maan (avond)

  De ster die je ’s avonds op enige afstand links van de maan ziet staan, is Regulus, de hoofdster van het sterrenbeeld Leeuw. Bekijk de wijde samenstand rond 23.00 uur, hoog aan de zuidwestelijke hemel.
 • 22 april: Meteorenzwerm Lyriden (maan stoort)

  22 april: Meteorenzwerm Lyriden (maan stoort)

  Regulus, de helderste ster in het sterrenbeeld Leeuw, staat vanavond op vrij kleine afstand rechtsonder de maan. Kijk rond 23.00 uur, hoog in het zuidwesten. Vannacht is ook het maximum van de Lyriden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Lier. Door het vele maanlicht zijn de waarnemingsomstandigheden echter niet erg gunstig.
 • 25 april: Blauwwitte ster Spica onder maan (avond)

  25 april: Blauwwitte ster Spica onder maan (avond)

  Op geruime afstand onder de maan is vanavond de blauwwitte ster Spica zichtbaar, de hoofdster van het Dierenriemsterrenbeeld Maagd. Bekijk de wijde samenstand laat op de avond, rond 23.30 uur, wanneer de twee hemellichamen vrij hoog in het zuidzuidoosten staan.
 • 26 april: Spica (maagd) rechts van maan

  26 april: Spica (maagd) rechts van maan

  Spica, de helderste ster in de Maagd, staat vanavond op flinke afstand rechts van de bijna volverlichte maan. Kijk rond 23.30 uur in het zuidzuidoosten.