Hemelverschijnselen

 • 29 november: Aldebaran linksonder maan

  29 november: Aldebaran linksonder maan

  Wijde samenstand van de bijna volverlichte maan en de hoofdster Aldebaran van het Dierenriemsterrenbeeld Stier, op geruime afstand linksonder de maan. In de loop van de avond, rond 22.00 uur, staat het tweetal hoog aan de zuidoostelijke hemel.

 • 30 november: Volle Maan (geen maansverduistering in Europa)

  30 november: Volle Maan (geen maansverduistering in Europa)

  Volle Maan (10.30 uur). Om 20.00 uur staat de maan al vrij hoog aan de oostelijke hemel; rechtsonder de maan zie je de ster Aldebaran in het sterrenbeeld Stier. Vanmorgen vindt opnieuw een bijschaduwverduistering van de maan plaats, maar die is alleen (met moeite) zichtbaar vanuit Noord-Amerika, Noordoost-Siberië en vanaf de Stille Oceaan.

 • 3 december: Castor en Pollux linksboven maan (avond)

  3 december: Castor en Pollux linksboven maan (avond)

  Op vrij kleine afstand linksboven de afnemende maan zijn de sterren Castor en Pollux te zien, in het sterrenbeeld Tweelingen. Kijk rond 22.30 uur in het oosten.

 • 6 december: Regulus links van maan (middernacht)

  6 december: Regulus links van maan (middernacht)

  Tegen middernacht zie je laag aan de oostelijke hemel een mooie samenstand van de maan en de ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw, op kleine afstand rechts van de maan.

 • 8 december: halve maan in Leeuw

  8 december: halve maan in Leeuw

  Laatste Kwartier (01.36 uur). Om 06.30 uur staat de halfverlichte maan hoog aan de zuidelijke hemel, in het zuidelijk deel van het sterrenbeeld Leeuw.

 • 10 december: Spica onder maan (ochtend)

  10 december: Spica onder maan (ochtend)

  Op flinke afstand onder de maan is de ster Spica zichtbaar, de hoofdster van het Dierenriemsterrenbeeld Maagd. Bekijk de wijde samenstand ’s morgens rond 06.00 uur, vrij hoog boven de zuidoostelijke horizon.

 • 12 december: Venus met maansikkel (ochtend)

  12 december: Venus met maansikkel (ochtend)

  Tijdens de ochtendschemering, rond 07.30 uur, is laag aan de zuidoostelijke hemel een wijde samenstand zichtbaar van de smalle maansikkel en de heldere planeet Venus.

 • 13 december: Venus linksonder maansikkel (ochtend)

  13 december: Venus linksonder maansikkel (ochtend)

  Probeer ’s morgens om 08.00 uur, als het al bijna licht is, laag in het zuidoosten de zeer smalle maansikkel te vinden, linksonder de heldere planeet Venus.

 • 14 december: Nieuwe maan (zonsverduistering in zuiden van Chili)

  14 december: Nieuwe maan (zonsverduistering in zuiden van Chili)

  Nieuwe Maan (17.16 uur). Vandaag is vanuit het zuiden van Chili en Argentinië een totale zonsverduistering zichtbaar: de maan schuift voor de zon langs en dekt de heldere zonneschijf gedurende een paar minuten volledig af. In Europa is van het verschijnsel helaas niets te zien. Vandaag is ook het maximum van de Geminiden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt (de radiant) in het sterrenbeeld Tweelingen (Gemini).

 • 16 december: Jupiter en Saturnus linksboven maansikkel

  16 december: Jupiter en Saturnus linksboven maansikkel

  Een half uur na zonsondergang, rond 17.00 uur, kun je laag in het zuidwesten op zoek gaan naar de jonge maansikkel. Linksboven de maan zijn de reuzenplaneten Jupiter en Saturnus zichtbaar, die de hele maand december dicht bij elkaar aan de hemel staan. Zorg voor een volledig vrij uitzicht op de horizon en gebruik eventueel een verrekijker.