Mobiel planetarium

De Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie heeft een reizend planetarium voor het basis- en voortgezet onderwijs. Informeer via nova@astronomie naar de mogelijkheden en de beschikbare data.

Mobiel planetariumHet planetarium is onderdeel van een breder educatief concept. De doelstelling van NOVA is zo veel mogelijk mensen, en in het bijzonder scholieren, kennis te laten maken met de sterrenhemel en de sterrenkunde in het algemeen en de Nederlandse toppositie binnen de internationale astronomie in het bijzonder. De interactieve show en de films die worden vertoond, sluiten aan op de onderwijspraktijk en kunnen worden aangepast aan het niveau van de bezoekers.

Er kunnen op een dag ongeveer zes voorstellingen worden geven. In de koepel passen maximaal dertig kinderen (een hele schoolklas) tegelijk. Over de inhoud en lengte van een voorstelling is overleg mogelijk. In de noordelijke provincies wordt de dag begeleid door de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) met eenzelfde mobiel planetarium.

Basisscholen kunnen het planetarium boeken voor 435 euro, voor het voortgezet onderwijs geldt een tarief van 490 euro. NOVA is met het mobiele planetarium acceptant van de Cultuurkaart, wat betekent dat scholen in het voortgezet onderwijs dit speciale budget hiervoor kunnen inzetten. 

Ook voor evenementen buiten het onderwijs is het planetarium beschikbaar. Prijs op aanvraag via nova@astronomie.nl

​​​​​​​


Jeugdjournaal
Het mobiele planetarium leverde in 2010 ook een item op in het NOS Jeugdjournaal.