Hemelverschijnselen

 • 1 mei: Halve maan in zuid-oosten

  1 mei: Halve maan in zuid-oosten

  Laatste Kwartier (13.27 uur). Tijdens de ochtendschemering zie je de half verlichte maan laag aan de zuidoostelijke hemel.
 • 4 mei: Saturnus rechtsboven maan (verrekijker)

  4 mei: Saturnus rechtsboven maan (verrekijker)

  Even na 05.00 uur, als het al volop schemert, zie je de maan heel laag boven de oostzuidoostelijke horizon. Op kleine afstand rechtsboven de maan staat Saturnus, maar je zult op z’n minst een goede verrekijker nodig hebben om de planeet te zien.
 • 7 mei: Leeuw hoog in zuid-westen

  7 mei: Leeuw hoog in zuid-westen

  Rond middernacht staat het sterrenbeeld Leeuw hoog aan de zuidwestelijke hemel. Het lichaam van de liggende Leeuw, een langgerekte vierhoek met rechtsonder de heldere ster Regulus en linksonder de ster Denebola, wordt wel het Lentetrapezium genoemd.
 • 8 mei: Meteorenzwerm Èta-Aquariden (ongunstig)

  8 mei: Meteorenzwerm Èta-Aquariden (ongunstig)

  Nieuwe Maan (05.21 uur). Vandaag is het maximum van de Èta-Aquariden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Waterman. Het is dan wel Nieuwe Maan, maar de radiant (kijkhoek) is heel laag bij de horizon. De stofjes die je in de aardse dampkring ziet verbranden, zijn afkomstig van de beroemde komeet Halley. Zie ook: https://hemel.waarnemen.com/meteoorzwermen/eta-Aquariden_2024.html

 • 9 mei: Mercurius schijnbaar ver van zon (ongunstig)

  9 mei: Mercurius schijnbaar ver van zon (ongunstig)

  Mercurius staat vandaag in grootste westelijke elongatie: hij bereikt zijn grootste schijnbare afstand ten westen van de zon. De kleine planeet komt echter vlak voor de zon op, waardoor hij nauwelijks zichtbaar zal zijn aan de ochtendhemel.
 • 12 mei: Tweelingen rechtsboven maan

  12 mei: Tweelingen rechtsboven maan

  Laat op de avond, rond 23.30 uur, als de schemering ten einde loopt, zie je vrij hoog boven de westnoordwestelijke horizon een mooie groepering van de maansikkel en de sterren Castor en Pollux in het Dierenriemsterrenbeeld Tweelingen, rechtsboven de maan.
 • 14 mei: Regulus (Leeuw) links van maan

  14 mei: Regulus (Leeuw) links van maan

  Op grote afstand links van de maan staat Regulus, de hoofdster van de Leeuw. Bekijk de samenstand vanaf 23.30 uur, hoog in het westzuidwesten.
 • 15 mei: Regulus (Leeuw) dichtbij halve maan

  15 mei: Regulus (Leeuw) dichtbij halve maan

  Eerste Kwartier (13.48 uur). ’s Avonds laat, rond 23.30 uur, is hoog aan de westzuidwestelijke hemel een mooie nauwe samenstand zichtbaar van de half verlichte maan en de ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw.
 • 16 mei: Regulus (Leeuw) rechtsonder maan

  16 mei: Regulus (Leeuw) rechtsonder maan

  Vanavond zie je de ster Regulus in het Dierenriemsterrenbeeld Leeuw op grote afstand rechtsonder de maan. Bekijk de wijde samenstand tegen middernacht, hoog boven de westzuidwestelijke horizon.
 • 18 mei: Jupiter in zelfde richting als zon, dus onzichtbaar

  18 mei: Jupiter in zelfde richting als zon, dus onzichtbaar

  Er is niets van te zien, maar vandaag staat de reuzenplaneet Jupiter in conjunctie met de zon: vanaf de aarde zien we Jupiter ongeveer in dezelfde richting aan de hemel staan als de zon, waardoor de reuzenplaneet een aantal weken niet zichtbaar is. Pas in de loop van de zomer verschijnt hij weer aan de ochtendhemel.