Hemelverschijnselen

 • 22 april: Meteorenzwerm Lyriden, maan stoort

  22 april: Meteorenzwerm Lyriden, maan stoort

  In de tweede helft van de avond is aan de zuidoostelijke hemel een mooie nauwe samenstand zichtbaar van de bijna vol verlichte maan en de heldere ster Spica in het sterrenbeeld Maagd, op kleine afstand linksonder de maan. Bekijk het duo vanaf ca. 22.30 uur. Vandaag is ook het maximum van de Lyriden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Lier. Vanwege het vele maanlicht zullen er echter niet veel ‘vallende sterren’ te zien zijn. Zie ook: https://hemel.waarnemen.com/meteoorzwermen/Lyriden_2024.html

 • 24 april: Volle Maan

  24 april: Volle Maan

  Volle Maan (01.48 uur). Rond 23.00 uur zie je de maan laag boven de zuidoostelijke horizon, in het sterrenbeeld Weegschaal.
 • 26 april: Antares (Schorpioen) links van maan

  26 april: Antares (Schorpioen) links van maan

  Heel vroeg in de ochtend, rond 03.30 uur, is laag aan de zuidelijke hemel een wijde samenstand zichtbaar van de nog vrijwel vol verlichte maan en de ster Antares in het sterrenbeeld Schorpioen, op geruime afstand links van de maan.
 • 27 april: Antares (Schorpioen) rechtsboven maan

  27 april: Antares (Schorpioen) rechtsboven maan

  Antares, de oranjerode hoofdster van het Dierenriemsterrenbeeld Schorpioen, staat vanmorgen vroeg op kleine afstand rechtsboven de afnemende maan. Bekijk de nauwe samenstand rond 04.00 uur, laag boven de zuidelijke horizon. ’s Avonds kun je op deze Koningsdag misschien nog een glimp opvangen van de koningsplaneet Jupiter. Tijdens de avondschemering, rond 21.45 uur, staat hij heel laag boven de westnoordwestelijke horizon.