Hemelverschijnselen

  • 1 december: Jupiter linksboven maan

    1 december: Jupiter linksboven maan

    De heldere reuzenplaneet Jupiter staat vanavond op vrij kleine afstand linksboven de maan. Bekijk de fraaie samenstand ron 20.00 uur, vrij hoog aan de zuidelijke hemel.
  • 6 december: Zevengesternte boven maan (verrekijker)

    6 december: Zevengesternte boven maan (verrekijker)

    Op kleine afstand linksboven de maan bevindt zich het Zevengesternte Vanwege het overvloedige maanlicht zul je wel een verrekijker nodig hebben om de sterrenhoop te zien. Op veel grotere afstand linksonder de maan staat Aldebaran in de Stier, en nog verder naar links schittert de planeet Mars. Bekijk de groepering rond 20.30 uur, aan de oostzuidoostelijke hemel.
  • 7 december: Mars linksonder man

    7 december: Mars linksonder man

    Vannacht is een mooie, nauwe samenstand te zien van de bijna vol verlichte maan en de planeet Mars. Mars is zichtbaar als een heldere oranjerode ster, op kleine afstand linksonder de maan. Om 21.00 uur staat het tweetal al hoog in het oostzuidoosten, maar de samenstand is de gehele nacht waarneembaar.
  • 8 december: Ochtend: Volle maan schuift voor Mars langs

    8 december: Ochtend: Volle maan schuift voor Mars langs

    Volle Maan (05.08 uur). Tussen 06.00 en 06.58 uur (tijdstippen gelden strikt genomen voor Utrecht) schuift de vol verlichte maan voor Mars langs. Om Mars vlak vóór en vlak ná deze unieke planeetbedekking te zien, is een verrekijker nodig, omdat hij wordt overstraald door het vele maanlicht. Mars bevindt zich vandaag tegenover de zon aan de hemel (hij staat ‘in oppositie’), en is rond deze tijd de gehele nacht zichtbaar, als een opvallende heldere oranjerode ‘ster’ in het Dierenriemsterrenbeeld Stier. Halverwege de avond van 8 december zie je de planeet op geruime afstand rechtsboven de maan.
  • 10 december: Castor en Pollux (Tweelingen) links van maan

    10 december: Castor en Pollux (Tweelingen) links van maan

    Rond 22.00 uur zie je maan al vrij hoog aan de oostelijke hemel staan, met direct links ervan de twee hoofdsterren van het sterrenbeeld Tweelingen: Castor en Pollux.
  • 13 december: Regulus onder maan

    13 december: Regulus onder maan

    Vrij wijde samenstand van de maan en de ster Regulus, op enige afstand onder de maan. Bekijk het tweetal tegen middernacht, laag boven de oostelijke horizon.
  • 14 december: Meteorenzwerm Geminiden

    14 december: Meteorenzwerm Geminiden

    Maximum van de meteorenzwerm de Geminiden, met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Tweelingen. De stofjes die je ziet verbranden in de dampkring van de aarde zijn afkomstig van de planetoïde Phaethon. Het beste moment, aldus hemel.waarnemen.com, is op woensdagavond 14 december rond 22.30 uur. De schatting is dat er dan ongeveer 25 tot 36 meteoren per uur te zien moeten zijn.

  • 16 december: Laatste Kwartier: halve maan zichtbaar in laatste deel van de nacht (ochtend)

    16 december: Laatste Kwartier: halve maan zichtbaar in laatste deel van de nacht (ochtend)

    Laatste Kwartier (09.56). ’s Morgens rond 07.00 uur staat de half verlichte maan vrij hoog boven de zuidelijke horizon.
  • 18 december: Spica linksonder maan

    18 december: Spica linksonder maan

    Wijde samenstand van de afnemende maan en de ster Spica, de hoofdster van het Dierenriemsterrenbeeld Maagd, op geruime afstand linksonder de maan. Rond 06.30 uur, als de ochtendschemering nog niet is begonnen, zie je het tweetal in het zuidzuidoosten.
  • 21 december: Begin astronomische winter

    21 december: Begin astronomische winter

    Mercurius bereikt vandaag zijn grootste schijnbare afstand ten oosten van de zon. Omdat de kleine planeet tijdens de avondschemering al onder de westelijke horizon verdwijnt, is hij echter niet zichtbaar zonder telescoop. Vandaag begint ook de astronomische winter (om 22.48 uur): de zon bereikt dan zijn meeste zuidelijke punt aan de hemel. Op het noordelijk halfrond is de nacht van 21 op 22 december de langste nacht van het jaar.