Hemelverschijnselen

 • 3 oktober: Eerste Kwartier: zichtbaar in eerste deel van de nacht (avond)

  3 oktober: Eerste Kwartier: zichtbaar in eerste deel van de nacht (avond)

  Eerste Kwartier (02.14 uur). ’s Avonds rond 21.00 uur, als de avondschemering ten einde is, zie je de half verlichte maan laag in het zuiden staan.
 • 5 oktober: Saturnus rechtsboven maan

  5 oktober: Saturnus rechtsboven maan

  Vanavond is een mooie samenstand zichtbaar van de wassende maan en de planeet Saturnus. Even na 22.00 uur bereikt het duo zijn hoogste stand aan de zuidelijke hemel. Saturnus staat op enige afstand rechtsboven de maan.
 • 8 oktober: Ochtend: Mercurius laag in oosten

  8 oktober: Ochtend: Mercurius laag in oosten

  De kleine planeet Mercurius bereikt vandaag zijn grootste schijnbare afstand ten westen van de zon. Tijdens de ochtendschemering, rond 07.00 uur, kun je hem zien als een heldere ‘ster’, laag aan de oostelijke hemel. ’s Avonds rond 22.00 uur is vrij hoog in het zuidoosten een mooie nauwe samenstand waarneembaar van de bijna vol verlichte maan en de reuzenplaneet Jupiter, op kleine afstand pal boven de maan.
 • 9 oktober: Meteorenzwerm Draconiden (Volle Maan stoort)

  9 oktober: Meteorenzwerm Draconiden (Volle Maan stoort)

  Volle Maan (22.54 uur); de maan bevindt zich op dat moment hoog boven de zuidoostelijke horizon. Op grote afstand rechts van de maan prijkt de planeet Jupiter. Vannacht is ook het maximum van de Draconiden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Draak. Vanwege het vele storende maanlicht zullen er helaas niet veel ‘vallende sterren’ te zien zijn. Wil je toch een poging wagen, check dan hemel.waarnemen.com voor details.

 • 13 oktober: Aldebaran rechtsonder maan

  13 oktober: Aldebaran rechtsonder maan

  Rond middernacht staat de maan vrij hoog aan de oostelijke hemel. Op geruime afstand rechtsonder de maan zie je de ster Aldebaran in het sterrenbeeld Stier. Op veel grotere afstand linksonder de maan staat de rode planeet Mars, en rechtsboven de maan moet het Zevengesternte zichtbaar zijn – de bekende open sterrenhoop in de Stier.
 • 14 oktober: Mars onder maan

  14 oktober: Mars onder maan

  Vannacht zie je de rode planeet Mars op kleine afstand pal onder de maan. Bekijk de samenstand rond middernacht aan de oostelijke hemel.
 • 17 oktober: Tweelingen Castor en Pollux links van maan

  17 oktober: Tweelingen Castor en Pollux links van maan

  Laatste Kwartier (19.15 uur). ’s Morgens vroeg, rond 06.30 uur, vlak voordat het begint te schemeren, zie je links van de half verlichte maan de sterren Castor en Pollux in het sterrenbeeld Tweelingen, hoog aan de zuidoostelijke hemel.
 • 18 oktober: Castor en Pollux boven maan

  18 oktober: Castor en Pollux boven maan

  De sterren Castor en Pollux in het sterrenbeeld Tweelingen staan vanmorgen rechtsboven de afnemende maan. Bekijk de samenstand rond 06.30 uur, hoog in het zuidoosten. ’s Avonds laat, rond middernacht, is de planeet Mars de opvallendste verschijning aan de oostelijke hemel; hij staat vanavond exact op één lijn met de sterren Elnath en Zèta Tauri – de twee ‘horens’ van het sterrenbeeld Stier.
 • 20 oktober: Regulus (Leeuw) onder maan

  20 oktober: Regulus (Leeuw) onder maan

  Vrij wijde samenstand van de afnemende maan met de ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw. Regulus staat op geruime afstand onder de maan. Bekijk het verschijnsel rond 06.30 uur, hoog aan de oostzuidoostelijke hemel.
 • 21 oktober: Regulus (Leeuw) boven maan

  21 oktober: Regulus (Leeuw) boven maan

  Vanmorgen staat Regulus in de Leeuw op flinke afstand rechtsboven de maan. Rond 06.30 uur zie je de twee hemellichamen vrij hoog in het oostzuidoosten.