Hemelverschijnselen

 • 2 maart: Nieuwe Maan

  2 maart: Nieuwe Maan

  Nieuwe Maan (18.34 uur).
 • 4 maart: Piepjonge, smalle maansikkel

  4 maart: Piepjonge, smalle maansikkel

  Kort na zonsondergang, rond 19.00 uur, kun je laag in het westzuidwesten op zoek gaan naar de piepjonge, smalle maansikkel. Die is in het voorjaar veel beter zichtbaar dan in het najaar.
 • 8 maart: Zevengesternte rechtsboven maan

  8 maart: Zevengesternte rechtsboven maan

  Op kleine afstand rechtsboven de maan is het Zevengesternte zien. Gebruik eventueel een verrekijker om de sterrenhoop te onderscheiden.
 • 9 maart: Maan bij Zevengesternte en Aldebaran

  9 maart: Maan bij Zevengesternte en Aldebaran

  De maan vormt een rechthoekige driehoek met het Zevengesternte en de oranjerode hoofdster Aldebaran in het sterrenbeeld Stier. Kijk rond 20.00 uur, hoog boven de zuidwestelijke horizon.
 • 10 maart: Maan tussen de horens van Stier

  10 maart: Maan tussen de horens van Stier

  Eerste Kwartier (11.45 uur). De half verlichte maan staat ’s avonds zeer hoog aan de hemel, tussen de sterren Elnath en Zèta Tauri – de horens van de Stier.
 • 12 maart: Castor en Pollux linksboven maan

  12 maart: Castor en Pollux linksboven maan

  Linksboven de wassende maan zie je Castor en Pollux, de twee helderste sterren in het sterrenbeeld Tweelingen. Bekijk de groepering rond 20.30 uur, hoog in het zuiden.
 • 13 maart: Castor en Pollux rechtsboven maan

  13 maart: Castor en Pollux rechtsboven maan

  Vanavond zie je Castor en Pollux rechtsboven de maan. Lager aan de hemel zijn de wintersterren Procyon (in de Kleine Hond) en Sirius (in de Grote Hond) nog goed zichtbaar.
 • 15 maart: Venus en Mars schijnbaar dicht bij elkaar

  15 maart: Venus en Mars schijnbaar dicht bij elkaar

  De planeten Venus en Mars staan geruime tijd dicht bij elkaar aan de oostelijke ochtendhemel. Vandaag bereiken ze de kleinste schijnbare afstand. Om de planeten te zien heb je wel een volledig vrij uitzicht op de zuidoostelijke horizon nodig. Kijk vanaf 06.00 uur, heel laag boven de horizon. Venus is de bovenste (en verreweg de helderste) van de twee planeten. ’s Avonds rond 21.00 uur zie je op enige afstand onder de maan, hoog in het zuidoosten, de ster Regulus in het Dierenriemsterrenbeeld Leeuw.
 • 18 maart: Volle Maan

  18 maart: Volle Maan

  Volle Maan (08.17 uur).
 • 19 maart: Spica (Maagd) onder maan

  19 maart: Spica (Maagd) onder maan

  Vrij wijde samenstand van de maan en de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd, op enige afstand pal onder de maan. Rond 23.00 uur zie je beide hemellichamen boven de zuidoostelijke horizon.