Hemelverschijnselen

 • 1 juni: Smalle maansikkel in noordwesten

  1 juni: Smalle maansikkel in noordwesten

  Kijk of je tijdens de avondschemering, rond 23.00 uur, de smalle maansikkel kunt ontwaren, laag aan de westnoordwestelijke hemel.
 • 2 juni: Castor en Pollux boven maan

  2 juni: Castor en Pollux boven maan

  Boven de maansikkel zie je twee opvallende sterren naast elkaar staan: Castor (rechts) en Pollux (links), in het sterrenbeeld Tweelingen. Bekijk de groepering tussen 23.00 en 23.30 uur, boven de westnoordwestelijke horizon.
 • 5 juni: Regulus linksonder maan

  5 juni: Regulus linksonder maan

  Wijde samenstand van de wassende maan en de ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw, op geruime afstand linksonder de maan. Tegen middernacht staan je de twee hemellichamen precies in het westen.
 • 7 juni: Maan tussen Leeuw en Maagd

  7 juni: Maan tussen Leeuw en Maagd

  Eerste Kwartier (16.48 uur). Rond middernacht staat de half verlichte maan boven de westzuidwestelijke horizon, op de grens van de sterrenbeelden Leeuw en Maagd.
 • 9 juni: Spica linksonder maan

  9 juni: Spica linksonder maan

  Wijde samenstand van de maan en de blauwwitte ster Spica, de hoofdster van het Dierenriemsterrenbeeld Maagd. Spica bevindt zich op geruime afstand linksonder de maan. Bekijk het tweetal rond middernacht, vrij hoog in het zuidwesten.
 • 10 juni: Spica rechtsonder maan

  10 juni: Spica rechtsonder maan

  Vanavond laat zie je de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd op enige afstand rechtsonder de maan. Kijk rond middernacht, in het zuidwesten.
 • 13 juni: Arcturus rechts van maan

  13 juni: Arcturus rechts van maan

  Direct rechts van de bijna vol verlichte maan zie je de ster Arcturus in de Schorpioen. Bekijk de samenstand rond middernacht, vrij laag boven de zuidelijke horizon.
 • 14 juni: Volle Maan laag aan de hemel

  14 juni: Volle Maan laag aan de hemel

  Volle Maan (13.51 uur). In de zomermaanden staat de Volle Maan altijd vrij laag aan de hemel; in de nacht van dinsdag 14 op woensdag 15 juni bereikt hij even na 02.00 uur zijn hoogste stand in het zuiden, op slechts 10 graden boven de horizon.
 • 16 juni: Venus, Mars, Jupiter en Saturnus in ochtend zichtbaar

  16 juni: Venus, Mars, Jupiter en Saturnus in ochtend zichtbaar

  Mercurius bereikt vandaag zijn grootste schijnbare afstand ten westen van de zon. Helaas komt de kleine planeet deze periode pas op als het al volop schemert. De vier andere planeten die met het blote oog waarneembaar zijn (Venus, Mars, Jupiter en Saturnus), zijn vroeg in de ochtend wel goed waarneembaar.
 • 18 juni: Saturnus linksboven maan

  18 juni: Saturnus linksboven maan

  Zeer vroeg in de ochtend is een wijde samenstand zichtbaar van de afnemende maan en de planeet Saturnus, op flinke afstand linksboven de maan. Bekijk het tweetal vanaf 03.30 uur, aan de zuidzuidoostelijke hemel.