Hemelverschijnselen

 • 1 mei: Venus laag in oosten

  1 mei: Venus laag in oosten

  Rond 05.30 uur, als het al volop schemert, staat Venus heel laag aan de oostelijke hemel. Op zeer kleine afstand rechtsboven Venus is Jupiter zichtbaar. Die is echter aanzienlijk zwakker, zodat je een verrekijker nodig hebt om hem te zien.
 • 2 mei: Mercurius rechts van maan

  2 mei: Mercurius rechts van maan

  Om 22.00 uur, ongeveer een uur na zonsondergang, is de smalle maansikkel zichtbaar boven de westnoordwestelijke horizon. De heldere ‘ster’ op kleine afstand rechts van de maan is de planeet Mercurius. Rechts van Mercurius staat het Zevengesternte, maar om de sterrenhoop te zien is zo goed als zeker een verrekijker nodig.
 • 6 mei: Pollux boven maan

  6 mei: Pollux boven maan

  Pal boven de maan staat de ster Pollux in het sterrenbeeld Tweelingen; rechts daarvan is ook Castor zichtbaar. Bekijk de groepering rond 23.00 uur, hoog aan de westelijke hemel.
 • 8 mei: Meteorenzwerm Èta Aquariden (valt tegen)

  8 mei: Meteorenzwerm Èta Aquariden (valt tegen)

  Maximum van de meteorenzwerm de Èta Aquariden. De ‘vallende sterren’ in deze zwerm lijken afkomstig te zijn uit het sterrenbeeld Waterman (Aquarius). De lichtverschijnselen worden veroorzaakt door stofjes van komeet Halley die met hoge snelheid de dampkring van de aarde binnendringen en daar de luchtmoleculen tot gloeien brengen. Het beste moment, aldus hemel.waarnemen.com, is op zondagochtend 8 mei om 4.45 uur. Maar zelfs dan is er waarschijnlijk niet meer dan één meteoor per uur zichtbaar.

 • 9 mei: Eerste Kwartier

  9 mei: Eerste Kwartier

  Eerste Kwartier (02.21 uur). ’s Avonds laat, rond 23.00 uur, zie je de half verlichte maan hoog in het zuidwesten. Op vrij kleine afstand linksonder de maan staat de ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw.
 • 11 mei: Cassiopeia laag aan noordelijke hemel

  11 mei: Cassiopeia laag aan noordelijke hemel

  Kijk deze maand eens of je het opvallende W-vormige sterrenbeeld Cassiopeia kunt vinden. Rond 23.30 uur staat het vrij laag aan de noordelijke hemel, tussen de Poolster en de horizon. Cassiopeia gaat in Nederland nooit onder en is een van de meest markante sterrenbeelden.
 • 13 mei: Spica (Maagd) onder maan

  13 mei: Spica (Maagd) onder maan

  Vanavond is een mooie samenstand te zien van de wassende maan en de heldere ster Spica in het Dierenriemsterrenbeeld Maagd, op vrij kleine afstand pal onder de maan. Om 23.30 uur bereiken de twee hemellichamen hun hoogste stand aan de hemel, boven de zuidelijke horizon.
 • 16 mei: Volle Maan: maanverduistering in vroege ochtend

  16 mei: Volle Maan: maanverduistering in vroege ochtend

  Volle Maan (06.14 uur). In de tweede helft van de nacht, dus in de zeer vroege ochtend van 16 mei, is vanuit Nederland het begin van een totale maansverduistering zichtbaar, laag aan de zuidwestelijke hemel. De totale fase, waarin de maan zich volledig in de schaduw van de aarde bevindt, begint om 05.29 uur, als het al volop schemert, en vlak voordat de maan onder de horizon verdwijnt. ’s Avonds laat, rond middernacht, is in het zuidzuidoosten een nauwe samenstand zichtbaar van de maan en de ster Antares in de Schorpioen, linksonder de maan.
 • 19 mei: Arcturus hoog in zuiden

  19 mei: Arcturus hoog in zuiden

  De heldere, oranjekleurige ster die rond middernacht hoog aan de zuidelijke hemel prijkt, is Arcturus, de hoofdster van het sterrenbeeld Boötes (de Ossenhoeder). Je vindt Arcturus altijd eenvoudig door de kromme staart van de Grote Beer in gedachten door te trekken.
 • 22 mei: Saturnus linksboven halve maan

  22 mei: Saturnus linksboven halve maan

  Aan het begin van de ochtendschemering, rond 04.15 uur, staat de half verlichte maan laag boven de zuidoostelijke horizon. Op geruime afstand linksboven de maan zie je de planeet Saturnus. Vandaag is het ook Laatste Kwartier (20.43 uur).