Hemelverschijnselen

  • 1 november: Saturnus linksboven maan

    1 november: Saturnus linksboven maan

    Eerste Kwartier (07.37 uur). Rond 19.00 uur staat de half verlichte maan vrij laag aan de zuidelijke hemel, in het sterrenbeeld Steenbok. De opvallende ‘ster’ linksboven de maan is de planeet Saturnus.
  • 2 november: Saturnus rechts van maan

    2 november: Saturnus rechts van maan

    Wijde samenstand van de maan en de planeet Saturnus, op grote afstand rechts van de maan. Kijk rond 19.30 uur in het zuiden. De ster die halverwege de maan en Saturnus staat, is Deneb Algiedi, de hoofdster van het sterrenbeeld Steenbok.
  • 3 november: Jupiter linksboven maan, Saturnus rechts

    3 november: Jupiter linksboven maan, Saturnus rechts

    De wassende maan wordt vanavond geflankeerd door twee reuzenplaneten: Jupiter staat linksboven de maan; Saturnus op nog grotere afstand rechts ervan. Bekijk de wijde groepering rond 20.30 uur aan de zuidelijke hemel.
  • 4 november: Jupiter pal boven maan

    4 november: Jupiter pal boven maan

    Vanavond is een mooie, nauwe samenstand zichtbaar van de maan en de planeet Jupiter, op kleine afstand pal boven de maan. Rond 21.45 uur staan de twee hemellichamen vrij hoog boven de zuidelijke horizon.
  • 5 november: Jupiter rechts van maan in Vissen

    5 november: Jupiter rechts van maan in Vissen

    Jupiter staat vanavond op grote afstand rechts van de maan, in het sterrenbeeld Vissen. Om 22.00 uur zie je het duo vrij hoog in het zuiden.
  • 6 november: Meteorenzwerm Tauriden (maan stoort)

    6 november: Meteorenzwerm Tauriden (maan stoort)

    Maximum van de Tauriden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Stier. Er is helaas veel storend maanlicht, waardoor de zwakkere exemplaren niet zichtbaar zijn. De stofjes die je ziet verbranden in de aardatmosfeer zijn afkomstig van komeet Encke. Wil je toch een glimp proberen op te vangen, check dan hemel.waarnemen.com voor details.

     

  • 8 november: Volle Maan: Maansverduistering, maar niet in Europa

    8 november: Volle Maan: Maansverduistering, maar niet in Europa

    Volle Maan (12.02 uur). Vanuit Noord- en Zuid-Amerika, Azië en Australië is vandaag een totale maansverduistering zichtbaar, maar die is alweer ten einde als de maan in Noordwest-Europa opkomt. ’s Avonds om 22.45 uur staat de maan hoog in het zuidoosten. met links ervan de wintersterrenbeelden Orion, Stier, Voerman en Tweelingen, en de rode planeet Mars.
  • 9 november: Aldebaran (Stier) linksonder maan

    9 november: Aldebaran (Stier) linksonder maan

    Wijde samenstand van de maan en de ster Aldebaran in het sterrenbeeld Stier, op ruime afstand linksonder de maan. Nog verder naar links staat de eveneens oranjerood gekleurde planeet Mars. Kijk rond 23.00 uur aan de zuidoostelijke hemel.
  • 11 november: Maan en Mars omringd door Winterzeshoek

    11 november: Maan en Mars omringd door Winterzeshoek

    De maan en de planeet Mars (op vrij kleine afstand rechts van de maan) worden vannacht omringd door de sterren van de Winterzeshoek: Capella in de Voerman, Castor en Pollux (Tweelingen), Procyon (Kleine Hond), Sirius (Grote Hond), Rigel (Orion) en Aldebaran (Stier). Pas rond 03.00 uur (op 12 november) bereiken ze hun hoogste positie boven de zuidelijke horizon.
  • 13 november: Mars tussen horens Stier

    13 november: Mars tussen horens Stier

    Nauwe samenstand van de afnemende maan en de ster Pollux in de Tweelingen. Op grote afstand rechtsboven de maan zie je de planeet Mars, die vanavond vrijwel exact halverwege de horens van het sterrenbeeld Stier staat (de sterren Elnath en Zèta Tauri). Kijk rond 23.00 uur aan de oostelijke hemel.