Hemelverschijnselen

 • 1 juli: Smalle maansikkel in noordwesten

  1 juli: Smalle maansikkel in noordwesten

  Een uur na zonsondergang, dus rond 23.00 uur, is laag in het westnoordwesten een zeer smalle maansikkel zichtbaar.
 • 2 juli: Regulus (Leeuw) links van maan

  2 juli: Regulus (Leeuw) links van maan

  Op geruime afstand links van de maansikkel staat de ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw. Bekijk de wijde samenstand tussen 23.00 en 23.30 uur, aan de westnoordwestelijke hemel.
 • 3 juli: Regulus (Leeuw) rechtsonder maan

  3 juli: Regulus (Leeuw) rechtsonder maan

  Regulus, de hoofdster in het sterrenbeeld Leeuw, staat vanavond op enige afstand rechtsonder de maan. Tussen 23.00 en 23.30 uur zie je de twee hemellichamen in het westen.
 • 4 juli: Aarde verst van zon

  4 juli: Aarde verst van zon

  Om 09:10 uur bevindt de aarde zich in het aphelium, het punt in de baan waar de afstand tot de zon het grootst is: 152,1 miljoen kilometer (1,7% groter dan gemiddeld).
 • 7 juli: Spica (Maagd) onder halve maan

  7 juli: Spica (Maagd) onder halve maan

  Eerste Kwartier (04.14 uur). ’s Avonds laat, om 23.30 uur – anderhalf uur na zonsondergang, dus aan het eind van de avondschemering – zie je de half verlichte maan aan de zuidwestelijke hemel staan, met pal daaronder de ster Spica in het Dierenriemsterrenbeeld Maagd.
 • 10 juli: Antares (Schorpioen) linksonder maan

  10 juli: Antares (Schorpioen) linksonder maan

  Antares, de oranjerode hoofdster in het zomersterrenbeeld Schorpioen, staat vanavond op kleine afstand linksonder de wassende maan. Bekijk de nauwe samenstand rond 23.30 uur, vrij laag boven de zuidelijke horizon.
 • 13 juli: Volle Maan bij Boogschutter

  13 juli: Volle Maan bij Boogschutter

  Volle Maan (20.37 uur). Tegen middernacht staat de maan laag in het zuidzuidoosten, in het sterrenbeeld Boogschutter.
 • 15 juli: Saturnus boven maan

  15 juli: Saturnus boven maan

  Vrij wijde samenstand van de maan en de geringde planeet Saturnus, op enige afstand boven de maan. De twee hemellichamen zijn vanaf middernacht zichtbaar, laag in het zuidoosten, en bereiken rond 04.00 uur (op zaterdag 16 juli) hun hoogste stand boven de zuidelijke horizon.
 • 19 juli: Jupiter boven maan

  19 juli: Jupiter boven maan

  ’s Morgens heel vroeg is een mooie nauwe samenstand zichtbaar van de afnemende maan en de reuzenplaneet Jupiter, die zich op kleine afstand boven de maan bevindt. Om 01.00 uur zie je de twee hemellichamen laag in het oosten; rond 04.00 uur, als het geleidelijk begint te schemeren, staan ze hoog boven de zuidoostelijke horizon. Op grote afstand rechts van het tweetal is Saturnus zichtbaar; op vrijwel even grote afstand links staat Mars.
 • 20 juli: Halve maan tussen Mars en Jupiter

  20 juli: Halve maan tussen Mars en Jupiter

  De vrijwel half verlichte maan staat ’s morgens vroeg vrijwel exact tussen de planeten Mars en Jupiter in. Kijk rond 03.30 uur, in het oostzuidoosten. Vandaag is het ook Laatste Kwartier (16.18 uur).