Hemelverschijnselen

  • 2 januari: Nieuwe Maan

    2 januari: Nieuwe Maan

    Nieuwe Maan (19.33 uur).
  • 4 januari: Aarde dichtst bij zon

    4 januari: Aarde dichtst bij zon

    Om 07.52 uur bevindt de aarde zich in het perihelium, het punt in de baan waar de afstand tot de zon het kleinst is: 147,1 miljoen kilometer (1,7% kleiner dan gemiddeld).
  • 4 januari: Saturnus, Mercurius en Jupiter bij maan

    4 januari: Saturnus, Mercurius en Jupiter bij maan

    Tijdens de avondschemering, rond 17.45 uur, is laag in het zuidwesten een samenstand zichtbaar van de smalle maansikkel en de planeet Saturnus, pal boven de maan. Rechts van de maan is ook Mercurius te zien, en op grote afstand linksboven de maan prijkt Jupiter. Zorg voor een volledig vrij uitzicht op de zuidwestelijke horizon. Vannacht is ook het maximum van de Boötiden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Boötes (Ossenhoeder). Door de afwezigheid van storend maanlicht zijn de waarnemingsomstandigheden gunstig.
  • 5 januari: Jupiter in de buurt van maan

    5 januari: Jupiter in de buurt van maan

    Wijde samenstand van de maan en de reuzenplaneet Jupiter, op flinke afstand boven de maan. Kijk vanaf 18.00 uur aan de zuidwestelijke avondhemel.
  • 6 januari: Jupiter rechts van maan (avond)

    6 januari: Jupiter rechts van maan (avond)

    Vanavond staat Jupiter op enige aftand rechts van de maan. Rond 19.00 uur staat het tweetal nog vrij hoog boven de zuidwestelijke horizon.
  • 7 januari: Mercurius laag in zuidwesten (avond)

    7 januari: Mercurius laag in zuidwesten (avond)

    Mercurius bereikt vandaag zijn grootste schijnbare afstand ten oosten (‘links’) van de zon. De kleine planeet gaat echter vrij kort na de zon onder, waardoor de zichtbaarheid aan de zuidwestelijke avondhemel tegenvalt. Probeer het rond 17.30 uur, heel laag in het zuidwesten, en gebruik eventueel een verrekijker.
  • 9 januari: Halve maan in Vissen

    9 januari: Halve maan in Vissen

    Eerste Kwartier (19.11 uur). De half verlichte maan staat rond 18.30 uur hoog aan de zuidelijke hemel, in het Dierenriemsterrenbeeld Vissen.
  • 12 januari: Mercurius dicht bij Saturnus

    12 januari: Mercurius dicht bij Saturnus

    Vandaag en morgen (donderdag 13 januari) staan de planeten Mercurius en Saturnus dicht bij elkaar aan de hemel. Rond 17.30 uur, als het nog volop schemert, moeten ze laag in het zuidwesten te vinden zijn. Mercurius staat rechts van Saturnus, en is aanzienlijk helderder.
  • 13 januari: Zevengesternte boven maan

    13 januari: Zevengesternte boven maan

    Pal onder de wassende maan zie je de oranjerode hoofdster Aldebaran in het sterrenbeeld Stier. Rond 20.00 uur staat het tweetal hoog aan de zuidoostelijke hemel. Rechtsboven de maan is het Zevengesternte te vinden.
  • 17 januari: Castor en Pollux boven maan

    17 januari: Castor en Pollux boven maan

    Om 20.00 uur zie je de vrijwel volverlichte maan al hoog boven de oostelijke horizon. Pal boven de maan staan Castor en Pollux, de twee helderste sterren in het sterrenbeeld Tweelingen.