Hemelverschijnselen

 • 1 juli: Antares (Schorpioen) rechts van bijna volle maan

  1 juli: Antares (Schorpioen) rechts van bijna volle maan

  Op enige afstand rechts van de bijna vol verlichte maan zie je de oranje ster Antares, de hoofdster van het Dierenriemsterrenbeeld Schorpioen. Kijk rond middernacht, als de schemering ten einde loopt; de maan staat dan vrij laag aan de zuidelijke hemel.
 • 3 juli: Volle Maan

  3 juli: Volle Maan

  Volle Maan (13.38 uur). Rond middernacht zie je de maan laag in het zuidzuidoosten, in het sterrenbeeld Boogschutter. De Volle Maan staat ’s zomers altijd veel lager aan de hemel dan ’s winters.
 • 4 juli: Venus laag in westen

  4 juli: Venus laag in westen

  Rond 23.00 uur, als het nog flink schemert, zie de heldere planeet Venus laag in het westnoordwesten. Links van Venus staan de planeet Mars en de ster Regulus in de Leeuw, maar om die te zien heb je mogelijk een verrekijker nodig. Zorg in elk geval voor een volledig vrij zicht.
 • 6 juli: Aarde verst van zon

  6 juli: Aarde verst van zon

  Om 22.06 uur bevindt de aarde zich in het aphelium, het punt in de baan waar de afstand tot de zon het grootst is: 152,1 miljoen kilometer (1,7% groter dan gemiddeld).
 • 7 juli: Saturnus boven maan

  7 juli: Saturnus boven maan

  Vroeg in de ochtend, rond 04.00 uur, is vrij hoog in het zuidzuidoosten een mooie samenstand zichtbaar van de afnemende maan en de planeet Saturnus, die zich op vrij kleine afstand boven de maan bevindt. De heldere ster die veel lager aan de hemel staat is Fomalhaut in het sterrenbeeld Zuidervis.
 • 10 juli: Laatste Kwartier (halve maan)

  10 juli: Laatste Kwartier (halve maan)

  Laatste Kwartier (03.47 uur). ’s Avonds vindt een zeer nauwe samenstand plaats van de planeet Mars en de ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw, pal onder Mars. Helaas gaan de twee hemellichamen al onder voordat de avondschemering ten einde is. Kijk rond 23.00 uur in het westen; Mars en Regulus staan linksboven Venus, die veel helderder is. Zorg voor een vrij zicht op de horizon en gebruik een verrekijker.
 • 11 juli: Jupiter links van maan

  11 juli: Jupiter links van maan

  Rond 03.30 uur zie je aan de oostelijke hemel een wijde samenstand van de maan (rechts) en de planeet Jupiter (links). Jupiter is momenteel de helderste ‘ster’ aan de ochtendhemel; de planeet bevindt zich in het sterrenbeeld Ram.
 • 12 juli: Jupiter dicht bij afnemende maan

  12 juli: Jupiter dicht bij afnemende maan

  Mooie samenstand van de afnemende maan en de reuzenplaneet Jupiter, in de zeer vroege ochtend. Bekijk het tweetal vanaf 03.30 uur, boven de oostelijke horizon.
 • 13 juli: Zevengesternte linksboven maan

  13 juli: Zevengesternte linksboven maan

  Op kleine afstand linksboven de maansikkel staat het Zevengesternte, de bekende open sterrenhoop in het sterrenbeeld Stier. Kijk tussen 03.30 en 04.00 uur, aan de oostnoordoostelijke hemel. De heldere ster op grote afstand rechts van de maan is de planeet Jupiter.
 • 15 juli: Saturnus in Waterman

  15 juli: Saturnus in Waterman

  Rond middernacht is er vrij laag in het zuidoosten een opvallende ‘ster’ zichtbaar. Dat is de planeet Saturnus, die de komende weken en maanden steeds vroeger opkomt. Saturnus bevindt zich in het weinig opvallende sterrenbeeld Waterman.