Hemelverschijnselen

 • 1 juli: Laatste Kwartier (halve maan)

  1 juli: Laatste Kwartier (halve maan)

  Laatste Kwartier (23.10 uur). ’s Morgens rond 03.30 uur, als het al aan het schemeren is, zie je de half verlichte maan precies in het zuidoosten.
 • 3 juli: Venus laag in westnoordwesten (zonsondergang)

  3 juli: Venus laag in westnoordwesten (zonsondergang)

  Een half uur na zonsondergang moet heel laag in het westnoordwesten de heldere planeet Venus zichtbaar zijn. Als je een verrekijker gebruikt, zie je direct rechtsonder de planeet de zwakke sterretjes van de Krib (Praesepe), een open sterrenhoop in het sterrenbeeld Kreeft.
 • 4 juli: Mercurius ver van zon in oostnoordoosten

  4 juli: Mercurius ver van zon in oostnoordoosten

  Mercurius bereikt vandaag zijn grootste schijnbare afstand ten westen van de zon. De zichtbaarheid aan de oostnoordoostelijke ochtendhemel valt echter tegen. Probeer of je de kleine planeet tijdens de ochtendschemering (rond 05.00 uur) kunt vinden, heel laag boven de horizon. Zorg wel voor een volledig vrij uitzicht en gebruik een verrekijker.
 • 5 juli: Maan aan oostelijke hemel (ochtend)

  5 juli: Maan aan oostelijke hemel (ochtend)

  Wie heel vroeg op is, ziet de afnemende maan om 04.45 uur, tijdens de ochtendschemering, aan de oostelijke hemel.
 • 6 juli: Aarde verst van zon

  6 juli: Aarde verst van zon

  Om 00:27 uur bevindt de aarde zich in het aphelium, het punt in de baan waar de afstand tot de zon het grootst is: 152,1 miljoen kilometer (1,7% groter dan gemiddeld).
 • 8 juli: Maansikkel linksboven Mercurius (zonsopgang)

  8 juli: Maansikkel linksboven Mercurius (zonsopgang)

  De smalle maansikkel staat vanmorgen op kleine afstand linksboven de planeet Mercurius. De samenstand is moeilijk waarneembaar: de twee hemellichamen zijn pas vrij kort voor zonsopkomst zichtbaar, rond 05.00 uur, heel laag in het oostnoordoosten.
 • 10 juli: Nieuwe Maan

  10 juli: Nieuwe Maan

  Nieuwe Maan (03.16 uur).
 • 12 juli: Venus rechtsonder maansikkel (avond)

  12 juli: Venus rechtsonder maansikkel (avond)

  Tijdens de avondschemering, rond 22.45 uur, kun je laag aan de westnoordwestelijke hemel op zoek gaan naar de smalle maansikkel. Rechtsonder de maan (dus nog dichter bij de horizon!) moet ook de heldere planeet Venus te zien zijn. Om ook Mars te ontwaren, op kleine afstand linksonder Venus, heb je mogelijk een verrekijker nodig.
 • 13 juli: Venus en Mars heel dichtbij elkaar (avond)

  13 juli: Venus en Mars heel dichtbij elkaar (avond)

  Vanavond vindt een extreem nauwe samenstand plaats van de planeten Venus en Mars. Mars staat op kleine afstand pal onder Venus en is een stuk zwakker. Bekijk het duo rond 22.45 uur, als het nog flink schemert. Zorg voor een vrij uitzicht en gebruik eventueel een verrekijker.
 • 17 juli: Spica (Maagd) rechtsonder halve maan (avond)

  17 juli: Spica (Maagd) rechtsonder halve maan (avond)

  Eerste Kwartier (12.10 uur). Om 23.30 uur staat de half verlichte maan vrij laag aan de zuidwestelijke hemel. Op flinke afstand rechtsonder de maan zie je de heldere ster Spica in het sterrenbeeld Maagd.