Hemelverschijnselen

 • 2 juli: Antares rechtsonder maan

  2 juli: Antares rechtsonder maan

  Rond 23.30 uur is in het zuiden een mooie samenstand zichtbaar van de maan en de oranjerode ster Antares, in de Schorpioen. Antares staat op kleine afstand rechtsonder de maan.

 • 4 juli: aarde verst van zon verwijderd

  4 juli: aarde verst van zon verwijderd

  Om 13.35 uur staat de aarde in het aphelium, het punt in de baan waar de afstand tot de zon het grootst is: 152,1 miljoen kilometer (1,7% groter dan gemiddeld).

 • 5 juli: Volle Maan (geen maansverduistering in Europa)

  5 juli: Volle Maan (geen maansverduistering in Europa)

  Volle Maan (06.44 uur). ’s Avonds rond 23.30 uur zie je de maan laag aan de zuidoostelijke hemel. Op kleine afstand recht boven de maan is de heldere reuzenplaneet Jupiter zichtbaar; iets verder naar links is ook Saturnus te zien, die een stuk zwakker is. Rond 02.30 uur (maandag 6 juli) bereiken de drie hemellichamen hun hoogste positie aan de hemel, in het zuiden. In Noord- en Zuid-Amerika is eerder op de dag een gedeeltelijke bijschaduwverduistering van de maan zichtbaar geweest, maar daarvan was in Noordwest-Europa niets te zien.

 • 6 juli: maan, Jupiter, Saturnus

  6 juli: maan, Jupiter, Saturnus

  Ook vannacht staan de maan en de planeten Jupiter en Saturnus dicht bij elkaar aan de hemel. Rond middernacht zijn de drie hemellichamen zichtbaar boven de zuidoostelijke horizon.

 • 11 juli: Mars links van maan (vroege ochtend)

  11 juli: Mars links van maan (vroege ochtend)

  ’s Morgens vroeg, voor het aanbreken van de ochtendschemering, is aan de zuidoostelijke hemel een wijde samenstand zichtbaar van de afnemende maan en de planeet Mars, op grote afstand links van de maan. Kijk rond 04.00 uur.

 • 12 juli: Mars rechtsboven maan

  12 juli: Mars rechtsboven maan

  De rode planeet Mars staat vanmorgen op kleine afstand rechtsboven de maan. Om 04.00 uur, wanneer het begint te schemeren, staan de twee hemellichamen vrij hoog boven de zuidoostelijke horizon. Veel lager in het oostnoordoosten schittert de heldere planeet Venus, met vlak daaronder de ster Aldebaran in het sterrenbeeld Stier. Met een verrekijker is de ster ook om 04.30 uur nog wel zichtbaar, wanneer het duo iets hoger aan de hemel staat.

 • 13 juli: Mars rechtsboven maan (herkansing)

  13 juli: Mars rechtsboven maan (herkansing)

  Laatste Kwartier (01.29 uur). Op grote afstand rechtsboven de halfverlichte maan zie je de planeet Mars. Bekijk de wijde samenstand tussen 03.00 en 03.30 uur, in het oostzuidoosten.

 • 14 juli: Jupiter heel de nacht zichtbaar

  14 juli: Jupiter heel de nacht zichtbaar

  Vandaag staat de reuzenplaneet Jupiter in oppositie met de zon. Dat betekent dat hij (gezien vanaf de aarde) precies tegenover de zon aan de hemel staat. Jupiter is daardoor de gehele nacht zichtbaar, in het sterrenbeeld Boogschutter. Rond 01.45 uur (woensdag 15 juli) bereikt hij zijn hoogste stand in het zuiden. Op vrij kleine afstand links van Jupiter is Saturnus zichtbaar.

 • 17 juli: maan en Venus op lijn (vroege ochtend)

  17 juli: maan en Venus op lijn (vroege ochtend)

  Vanmorgen zie je een schitterende samenstand van de maansikkel en de heldere planeet Venus. Kijk tussen 03.30 en 05.00 uur, laag aan de oostnoordoostelijke hemel. Ook de ster Aldebaran in het sterrenbeeld Stier staat in de buurt (rechts van Venus), maar die zal tijdens de ochtendschemering niet langer zichtbaar zijn.

 • 19 juli: Mercurius rechtsonder maansikkel (vroege ochtend)

  19 juli: Mercurius rechtsonder maansikkel (vroege ochtend)

  Tijdens de ochtendschemering kun je op kleine afstand rechtsonder de zeer smalle maansikkel op zoek gaan naar de kleine planeet Mercurius. Kijk rond 05.00 uur, heel laag in het oostnoordoosten, en gebruik een verrekijker.