Hemelverschijnselen

 • 25 april: Saturnus boven maan

  25 april: Saturnus boven maan

  Tijdens de ochtendschemering, rond 05.45 uur, is laag in het zuidoosten een wijde samenstand zichtbaar van de afnemende maan en de planeet Saturnus, op enige afstand boven de maan. Om Saturnus te zien is vermoedelijk wel een verrekijker nodig. Zorg in elk geval voor een volledig vrij uitzicht op de zuidoostelijke horizon.
 • 26 april: Maan onder Mars

  26 april: Maan onder Mars

  Een dag na de samenstand met Saturnus (op 25 april) staat de maan vanmorgen onder de planeet Mars. Ook hier geldt dat je een verrekijker nodig zult hebben om Mars goed te zien. Pas vanaf 05.45 uur, als het al volop schemert, komt de maan in beeld, laag in het oostzuidoosten.
 • 27 april: Maansikkel met Venus

  27 april: Maansikkel met Venus

  Rond 06.00 uur – slechts een kwartier voor zonsopkomst – is heel laag aan de oostzuidoostelijke hemel de maansikkel zichtbaar, met pal daarboven de heldere planeet Venus. Op vrij kleine afstand links van Venus moet ook Jupiter zichtbaar zijn, maar om die te zien is waarschijnlijk wel een verrekijker nodig.
 • 29 april: Mercurius in westnoordwest (avond)

  29 april: Mercurius in westnoordwest (avond)

  De kleine planeet Mercurius bereikt vandaag zijn grootste schijnbare afstand ten oosten van de zon. De planeet is vanaf een uur na zonsondergang (vanaf 22.00 uur) goed zichtbaar aan de westnoordwestelijke hemel. Op kleine afstand rechtsboven Mercurius is het Zevengesternte te zien. Om 22.00 uur lukt dat alleen met een verrekijker, omdat het dan nog schemert, maar een half uurtje later zou het ook met het blote oog mogelijk moeten zijn, al staan de planeet en de sterrenhoop dan veel lager aan de hemel.
 • 30 april: Nieuwe Maan: gedeeltelijke zonsverduistering Zuid-Amerika

  30 april: Nieuwe Maan: gedeeltelijke zonsverduistering Zuid-Amerika

  Nieuwe Maan (22.28 uur). Vandaag is vanuit het zuiden van Zuid-Amerika een gedeeltelijke zonsverduistering zichtbaar. De eclips is nergens op aarde totaal.