Hemelverschijnselen

 • 1 oktober: Castor en Pollux rechtsboven maan (ochtend)

  1 oktober: Castor en Pollux rechtsboven maan (ochtend)

  ’s Morgens vroeg zie je de sterren Castor en Pollux in de Tweelingen op geruime afstand rechtsboven de maan. Kijk rond 06.00 uur, hoog in het oostzuidoosten.
 • 3 oktober: Regulus (Leeuw) rechtsonder maan (ochtend)

  3 oktober: Regulus (Leeuw) rechtsonder maan (ochtend)

  Tegen 06.00 uur ’s morgens zie je vrij laag aan de oostelijke hemel een fraaie samenstand van de maansikkel en de ster Regulus in het Dierenriemsterrenbeeld Leeuw, op kleine afstand rechtsonder de maan.
 • 6 oktober: Nieuwe Maan

  6 oktober: Nieuwe Maan

  Nieuwe Maan (13.05 uur).
 • 9 oktober: Meteorenzwerm Draconiden

  9 oktober: Meteorenzwerm Draconiden

  Rond 19.30 uur, wanneer het nog volop schemert, kun je heel laag aan de zuidwestelijke hemel een fraaie samenstand zien van de maansikkel en de heldere planeet Venus, op kleine afstand linksonder de maan. Zorg wel voor een vrij uitzicht. Vannacht is ook het maximum van de Draconiden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Draak. De ruimtestofjes die je hoog in de dampkring ziet verbranden, zijn afkomstig van komeet Giacobini-Zinner.
 • 13 oktober: Saturnus linksboven maan (avond)

  13 oktober: Saturnus linksboven maan (avond)

  Eerste Kwartier (05.25 uur). ’s Avonds om 20.15 uur staat de half verlichte maan precies in het zuiden, vrij laag boven de horizon. Op flinke afstand linksboven de maan zie je de planeet Saturnus; nog veel verder naar links schittert Jupiter, die een stuk helderder is.
 • 14 oktober: Jupiter, Saturnus en maan maken driehoek (avond)

  14 oktober: Jupiter, Saturnus en maan maken driehoek (avond)

  Jupiter, Saturnus en de maan vormen een grote driehoek aan de zuidelijke hemel. Saturnus staat rechtsboven de maan; Jupiter op grotere afstand linksboven. Bekijk de groepering rond 21.00 uur, wanneer de maan zijn hoogste positie boven de horizon bereikt.
 • 15 oktober: Jupiter rechtsboven maan (avond)

  15 oktober: Jupiter rechtsboven maan (avond)

  De hele avond kun je genieten van een fraaie samenstand van de maan en de heldere reuzenplaneet Jupiter, op enige afstand rechtsboven de maan. Nog verder naar rechts is ook Saturnus zichtbaar, die wel een stuk zwakker is dan Jupiter. Rond 22.00 uur bereiken de maan en Jupiter hun grootste hoogte boven de zuidelijke horizon.
 • 16 oktober: Venus laag in zuidwesten (zonsondergang)

  16 oktober: Venus laag in zuidwesten (zonsondergang)

  Een half uur na zonsondergang, rond 19.10 uur, zie je Venus laag aan de zuidwestelijke hemel. Met een verrekijker is vlak onder Venus de ster Antares zichtbaar, de hoofdster van het sterrenbeeld Schorpioen. De opvallende ster die je rond 23.00 uur op grote afstand recht onder de maan ziet staan, vrij laag aan de hemel, is Fomalhaut in het sterrenbeeld Zuidervis.
 • 20 oktober: Herfstvierkant rechtsboven volle maan (avond)

  20 oktober: Herfstvierkant rechtsboven volle maan (avond)

  Volle Maan (16.56 uur). Om 20.00 uur staat de maan nog vrij laag aan de oostelijke hemel. Op grote afstand rechtsboven de maan zijn de sterren van het opvallende Herfstvierkant te zien.
 • 22 oktober: Meteorenzwerm Orioniden (maan storend)

  22 oktober: Meteorenzwerm Orioniden (maan storend)

  Maximum van de Orioniden, een meteorenzwerm die veroorzaakt wordt door stofdeeltjes van de beroemde komeet Halley. Helaas is er veel storend maanlicht, zodat de meeste zwakkere ‘vallende sterren’ niet zichtbaar zullen zijn.