Hemelverschijnselen

 • 1 december: Spica (Maagd) rechts van maan (ochtend)

  1 december: Spica (Maagd) rechts van maan (ochtend)

  ’s Morgens rond 06.30 uur is in het zuidoosten een mooie samenstand zichtbaar van de afnemende maansikkel en de heldere ster Spica in het Dierenriemsterrenbeeld Maagd, rechts van de maan.
 • 4 december: Nieuwe Maan (zonsverduistering in Antarctica)

  4 december: Nieuwe Maan (zonsverduistering in Antarctica)

  Nieuwe Maan (08.43 uur). Vanuit een vrij smalle strook die over het westen van Antarctica en door het uiterste zuidwesten van de Atlantische Oceaan loopt, is vandaag een totale zonsverduistering zichtbaar. In Europa is van het natuurverschijnsel helaas niets zichtbaar.
 • 6 december: Venus linksboven maansikkel (avond)

  6 december: Venus linksboven maansikkel (avond)

  Een half uur na zonsondergang, rond 17.00 uur, zie je de smalle maansikkel laag aan de zuidwestelijke hemel. Op geruime afstand linksboven de maan is de heldere planeet Venus zichtbaar. Een uur later, als het donker genoeg is, kun je hoger aan de hemel ook de planeten Saturnus en Jupiter zien, vrijwel exact op dezelfde lijn.
 • 7 december: Venus en Saturnus maken driehoek met maan (avond)

  7 december: Venus en Saturnus maken driehoek met maan (avond)

  De maan vormt vanavond een grote driehoek met de planeten Venus (zeer helder, rechts van de maan en iets dichter bij de horizon) en Saturnus (zwakker, op ongeveer dezelfde afstand linksboven de maan). Bekijk de groepering tegen 18.00 uur, in het zuidzuidwesten. Op grote afstand linksboven Saturnus is ook de opvallende planeet Jupiter te zien.
 • 8 december: Jupiter, Saturnus en maan dichtbij elkaar (avond)

  8 december: Jupiter, Saturnus en maan dichtbij elkaar (avond)

  Rond 18.30 uur zie je aan de westzuidwestelijke hemel een mooie groepering van de wassende maan, de reuzenplaneet Jupiter (linksboven de maan) en de zwakkere planeet Saturnus (rechts van de maan). Venus is inmiddels aan het ondergaan in het zuidwesten.
 • 9 december: Jupiter rechtsboven maan (avond)

  9 december: Jupiter rechtsboven maan (avond)

  Wijde samenstand van de maan en de planeet Jupiter, op geruime afstand rechtsboven de maan. Kijk rond 18.30 uur in het zuidzuidwesten.
 • 11 december: Eerste Kwartier: halve maan

  11 december: Eerste Kwartier: halve maan

  Eerste Kwartier (02.35 uur). ’s Avonds rond 19.15 uur staat de half verlichte maan precies in het zuiden. Veel hoger aan de hemel zie je het Herfstvierkant, gevormd door de helderste sterren van het sterrenbeeld Pegasus.
 • 14 december: Meteorenzwerm Geminiden

  14 december: Meteorenzwerm Geminiden

  Maximum van de meteorenzwerm de Geminiden. De stofdeeltjes van deze zwerm zijn niet afkomstig van een komeet, maar van de poreuze planetoïde Phaethon. Dit jaar zijn de vooruitzichten gunstig. Lees er meer over in het nieuwsbericht over de Geminiden.

 • 16 december: Aldebaran (Stier) linksonder maan (avond)

  16 december: Aldebaran (Stier) linksonder maan (avond)

  Op flinke afstand linksonder de maan staat je de ster Aldebaran in het sterrenbeeld Stier. Kijk rond 19.00 uur, aan de oostelijke hemel. Met een verrekijker kun je linksboven de maan het Zevengesternte zien, de beroemdste sterrenhoop aan de hemel.
 • 17 december: Aldebaran (Stier) rechtsonder Stier (avond)

  17 december: Aldebaran (Stier) rechtsonder Stier (avond)

  Vanavond staat Aldebaran, de hoofdster van de Stier, een stukje rechtsonder de maan. Bekijk de samenstand aan het begin van de avond, rond 19.00 uur, in het oosten.