Hemelverschijnselen

 • 2 augustus: Saturnus hele nacht zichtbaar

  2 augustus: Saturnus hele nacht zichtbaar

  De geringde planeet Saturnus staat vandaag in oppositie met de zon. Dat betekent dat hij – gezien vanaf de aarde – precies tegenover de zon aan de hemel staat. Saturnus is daardoor de gehele nacht zichtbaar, als een opvallende gelige ‘ster’ in het sterrenbeeld Steenbok. Rond middernacht zie je hem vrij hoog aan de zuidzuidoostelijke hemel.
 • 3 augustus: Aldebaran (Stier) onder maan (ochtend)

  3 augustus: Aldebaran (Stier) onder maan (ochtend)

  ’s Morgens vroeg is aan de oostelijke hemel een mooie samenstand zichtbaar van de afnemende maan en de oranjerode hoofdster Aldebaran van het Dierenriemsterrenbeeld Stier, vrijwel recht onder de maan. Op iets grotere afstand rechtsboven de maan zie je het Zevengesternte (de Plejaden), de beroemde open sterrenhoop in de Stier. Kijk rond 04.15 uur.
 • 6 augustus: Castor en Pollux links van maan (ochtend)

  6 augustus: Castor en Pollux links van maan (ochtend)

  Aan het begin van de ochtendschemering, rond 04.30 uur, is laag boven de noordoostelijke horizon de smalle maansikkel zichtbaar, met direct links daarvan de sterren Castor en Pollux in het sterrenbeeld Tweelingen. Zorg wel voor een vrij uitzicht.
 • 8 augustus: Nieuwe Maan

  8 augustus: Nieuwe Maan

  Nieuwe Maan (15.50 uur).
 • 11 augustus: Venus rechtsonder maansikkel (avond)

  11 augustus: Venus rechtsonder maansikkel (avond)

  Kort na zonsondergang, rond 21.30 uur, zie je laag in het westen een mooie, vrij wijde samenstand van de maansikkel en de heldere planeet Venus, rechtsonder de maan.
 • 12 augustus: Meteorenzwerm Perseïden

  12 augustus: Meteorenzwerm Perseïden

  Maximum van de Perseïden, de beroemdste meteorenzwerm van het jaar. De ‘vallende sterren’ worden veroorzaakt door stofjes van komeet Swift-Tuttle die hoog in de dampkring van de aarde verdampen en de luchtmoleculen doen opgloeien. Omdat er weinig storend maanlicht is, kun je (vanaf een donkere plek!) met een beetje geluk wel enkele tientallen meteoren per uur zien. De meeste verschijnen overigens in de tweede helft van de nacht.
 • 13 augustus: Spica (Maagd) rechtsonder maan (avond)

  13 augustus: Spica (Maagd) rechtsonder maan (avond)

  Rond 22.00 uur, wanneer het nog volop schemert, zie je de maan laag aan de westzuidwestelijke hemel. Rechtsonder de maan staat de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd, maar vermoedelijk zul je die zonder verrekijker niet goed kunnen zien.
 • 15 augustus: Halve maan laag in Weegschaal (avond)

  15 augustus: Halve maan laag in Weegschaal (avond)

  Eerste Kwartier (17.19 uur). De half verlichte maan staat ’s avonds laag in het zuidwesten, in het vrij onopvallende sterrenbeeld Weegschaal.
 • 16 augustus: Antares (Schorpioen) onder maan (avond)

  16 augustus: Antares (Schorpioen) onder maan (avond)

  Aan het einde van de avondschemering, rond 22.30 uur, zie je de maan laag in het zuidzuidwesten. Onder de maan staat de oranjerode ster Antares in de Schorpioen.
 • 18 augustus: Arcturus (Ossenhoeder) hoog in westen (avond)

  18 augustus: Arcturus (Ossenhoeder) hoog in westen (avond)

  De heldere, oranjekleurige ster die je ’s avonds rond 23.00 uur hoog boven de westelijke horizon ziet, is Arcturus in het sterrenbeeld Boötes (Ossenhoeder).