Hemelverschijnselen

 • 1 juni: Jupiter linksboven maan (ochtend)

  1 juni: Jupiter linksboven maan (ochtend)

  Rond 04.00 uur, wanneer de schemering al is begonnen, zie je laag in het zuidoosten de afnemende maan, met linksboven daarvan de reuzenplaneet Jupiter.
 • 2 juni: Halve maan in Waterman (ochtend)

  2 juni: Halve maan in Waterman (ochtend)

  Laatste Kwartier (09.24 uur). De half verlichte maan staat ’s morgens vroeg, rond 04.00 uur, laag in het zuidoosten, in het sterrenbeeld Waterman. Op vrij grote afstand rechtsboven de maan zie je de planeet Jupiter; nog verder naar rechts moet ook Saturnus zichtbaar zijn.
 • 6 juni: Jupiter en Saturnus in zuidoosten (ochtend)

  6 juni: Jupiter en Saturnus in zuidoosten (ochtend)

  Dezer dagen zie je de twee reuzenplaneten Jupiter en Saturnus aan het eind van de nacht (rond 03.00 uur) boven de zuidoostelijke horizon. Jupiter (links) is aanzienlijk helderder dan Saturnus (rechts).
 • 8 juni: Mars op lijn met Castor en Pollux (Tweelingen)

  8 juni: Mars op lijn met Castor en Pollux (Tweelingen)

  De planeet Mars staat vandaag precies op één lijn met de sterren Castor en Pollux, de twee hoofdsterren van het Dierenriemsterrenbeeld Tweelingen. Kijk rond 23.30 uur, laag in het noordwesten.
 • 10 juni: Gedeeltelijke zonsverduistering (kijk met bril!)

  10 juni: Gedeeltelijke zonsverduistering (kijk met bril!)

  Nieuwe Maan (12.52 uur). Vandaag is vanuit geheel Europa een gedeeltelijke zonsverduistering zichtbaar (in Noord-Canada, Groenland en Rusland is de eclips ringvormig). Vanuit Amsterdam zie je de maan tussen 11.18 en 13.31 uur voor de bovenste helft van de zon langs schuiven (elders in Nederland kunnen de tijdstippen enkele minuten verschillen). Tijdens het maximum van de verduistering, om 12.22 uur, is 29 procent van de middellijn van de zon door de maan bedekt. Om het verschijnsel veilig te bekijken, is een zogeheten eclipsbril nodig.
 • 12 juni: Venus bij maansikkel (avond)

  12 juni: Venus bij maansikkel (avond)

  Tijdens de avondschemering, rond 22.30 uur, is aan de westnoordwestelijke hemel een mooie wijde samenstand zichtbaar van de smalle maansikkel en de heldere planeet Venus.
 • 13 juni: Maan rechtsboven Mars (avond)

  13 juni: Maan rechtsboven Mars (avond)

  Vanavond staat de maansikkel op kleine afstand rechtsboven de rode planeet Mars. Bekijk de nauwe samenstand tussen 23.00 en 23.30 uur, in het westnoordwesten.
 • 15 juni: Regulus (Leeuw) linksonder maan

  15 juni: Regulus (Leeuw) linksonder maan

  Tegen middernacht is het donker genoeg om linksonder de wassende maan, aan de westelijke hemel, de ster Regulus te zien, de blauwwitte hoofdster van het sterrenbeeld Leeuw.
 • 18 juni: Maan in Maagd (avond)

  18 juni: Maan in Maagd (avond)

  Eerste Kwartier (05.54 uur). Rond middernacht staat de half verlichte maan in het westelijk deel van het Dierenriemsterrenbeeld Maagd, vrij hoog in het zuidwesten.
 • 19 juni: Spica (Maagd) linksonder Maan

  19 juni: Spica (Maagd) linksonder Maan

  Wijde samenstand van de maan en de blauwwitte ster Spica, de hoofdster in het Dierenriemsterrenbeeld Maagd, op enige afstand linksonder de maan. Bekijk het duo rond middernacht in het zuidwesten.