Hemelverschijnselen

 • 3 februari: Maan en Spica bij elkaar (ochtend)

  3 februari: Maan en Spica bij elkaar (ochtend)

  ’s Morgens vroeg, voor het aanbreken van de schemering, zie je aan de zuidzuidwestelijke hemel een mooie samenstand van de afnemende maan en de blauwwitte hoofdster Spica in het Dierenriemsterrenbeeld Maagd, op enige afstand onder de maan. Bekijk het tweetal rond 06.30 uur.
 • 4 februari: Spica (Maagd) rechts van maan

  4 februari: Spica (Maagd) rechts van maan

  Laatste Kwartier (18.37 uur). Rond 06.15 uur staat de half verlichte maan precies boven de zuidelijke horizon. Op grote afstand rechts van de maan is de heldere ster Spica in het sterrenbeeld Maagd zichtbaar.
 • 5 februari: Maan in Weegschaal (ochtend)

  5 februari: Maan in Weegschaal (ochtend)

  De afnemende maan staat ’s morgens rond 06.30 uur aan de zuidelijke hemel, in het onopvallende Dierenriemsterrenbeeld Weegschaal. Op grote afstand linksonder de maan is de oranjerode ster Antares in de Schorpioen te zien.
 • 6 februari: Antares (Schorpioen) dicht bij maan (ochtend)

  6 februari: Antares (Schorpioen) dicht bij maan (ochtend)

  ’s Morgens vroeg, rond 06.30 uur, zie je in het zuidzuidoosten een samenstand van de maan en de ster Antares, de oranjerode hoofdster van het Dierenriemsterrenbeeld Schorpioen, op vrij kleine afstand onder de maan.
 • 7 februari: Antares (Schorpioen) rechts van maan

  7 februari: Antares (Schorpioen) rechts van maan

  Tussen 06.30 en 06.45 kun je opnieuw proberen om de ster Antares in de Schorpioen te vinden, op flinke afstand rechts van de afnemende maansikkel. De twee hemellichamen staan laag boven de zuidzuidoostelijke horizon.
 • 11 februari: Zon pas om 12.54 uur op hoogste punt

  11 februari: Zon pas om 12.54 uur op hoogste punt

  Vandaag bereikt de zogeheten tijdvereffening – het verschil tussen ware en middelbare zonnetijd – zijn grootste negatieve waarde. Dat betekent dat de zon (in Utrecht) pas om 12.54 uur zijn hoogste stand in het zuiden bereikt, in plaats van om 12.40 uur. Dat de zon soms wat voor en soms wat achter loopt op de klok wordt veroorzaakt door de ellipsvorm van de aardbaan en de scheve stand van de aardas. Vandaag is het ook Nieuwe Maan (20.05 uur).
 • 13 februari: Heel smalle maansikkel in vroege avond

  13 februari: Heel smalle maansikkel in vroege avond

  Het zal niet meevallen, maar tijdens de avondschemering kun je heel laag aan de westzuidwestelijke hemel op zoek naar de zeer jonge maansikkel. Probeer het tussen 18.30 en 19.00 uur. Zorg voor een zo vrij mogelijk uitzicht en gebruik eventueel een verrekijker. Als het vandaag niet lukt, probeer het dan op zondag 14 februari nog eens.
 • 17 februari: Mars tussen maan en Zevengesternte

  17 februari: Mars tussen maan en Zevengesternte

  De planeet Mars bevindt zich vanavond ongeveer halverwege de maan (op grote afstand rechtsonder de planeet) en het Zevengesternte (linksboven). Links van het Zevengesternte is de ster Aldebaran in het sterrenbeeld Stier zichtbaar, die net als Mars een opvallende oranjerode kleur heeft en ongeveer even helder is. Kijk rond 20.30 uur, hoog in het zuidwesten.
 • 18 februari: Mars vlak boven maan (avond)

  18 februari: Mars vlak boven maan (avond)

  Fraaie samenstand van de maan en de planeet Mars, op kleine afstand vrijwel pal boven de maan. Om 20.00 uur staat het tweetal zeer hoog in het zuidwesten. Pas na middernacht verdwijnen ze onder de horizon.
 • 19 februari: Halve maan met Aldebaran links en Mars rechts

  19 februari: Halve maan met Aldebaran links en Mars rechts

  Eerste Kwartier (19.47 uur). De half verlichte maan wordt vanavond geflankeerd door twee oranjerode sterren: links van de maan staat Aldebaran in het sterrenbeeld Stier; op vrijwel dezelfde afstand rechts van de maan zie je de planeet Mars. Bekijk de groepering rond 20.30 uur, hoog aan de zuidwestelijke hemel.