Hemelverschijnselen

 • 1 december: Spica (Maagd) rechtsonder Venus

  1 december: Spica (Maagd) rechtsonder Venus

  Venus is ’s morgens rond 06.30 uur in het zuidoosten te zien als een heldere ‘morgenster’. Op kleine afstand rechtsonder Venus zie je de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd.
 • 3 december: Regulus (Leeuw) rechtsonder maan

  3 december: Regulus (Leeuw) rechtsonder maan

  Rond middernacht zie je vrij laag aan de oostelijke hemel een samenstand van de afnemende maan en de ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw, rechtsonder de maan.
 • 4 december: Mercurius ver van zon, toch slecht zichtbaar

  4 december: Mercurius ver van zon, toch slecht zichtbaar

  Mercurius bereikt vandaag zijn grootste schijnbare afstand ten oosten van de zon. De zichtbaarheid aan de zuidwestelijke avondhemel is echter slecht: de planeet gaat al onder als het nog volop schemert.
 • 5 december: Regulus (Leeuw) rechts van halve maan

  5 december: Regulus (Leeuw) rechts van halve maan

  Laatste Kwartier (06.49 uur). De half verlichte maan staat vroeg in de ochtend, rond 06.30 uur, hoog aan de zuidelijke hemel. Op grote afstand rechts van de maan is de ster Regulus zichtbaar, in het sterrenbeeld Leeuw.
 • 8 december: Spica linksonder maan

  8 december: Spica linksonder maan

  Linksonder de afnemende maan zie je Spica, de hoofdster in het sterrenbeeld Maagd. Nog verder naar links schittert de heldere planeet Venus. Bekijk de wijde groepering ’s morgens rond 06.30 uur, in het zuidoosten.
 • 9 december: Venus links van maan

  9 december: Venus links van maan

  ’s Morgens rond 06.30 uur zie je aan de zuidoostelijke hemel een prachtige samenstand van de maan en Venus, links ervan. Op iets grotere afstand rechtsboven de maan staat Spica, in het Dierenriemsterrenbeeld Maagd.
 • 10 december: Venus rechtsboven maansikkel

  10 december: Venus rechtsboven maansikkel

  Aan het begin van de schemering, rond 07.00 uur, is in het zuidoosten een fraaie wijde samenstand zichtbaar van de maansikkel en de heldere planeet Venus, op flinke afstand schuin rechtsboven de maan.
 • 13 december: Nieuwe Maan

  13 december: Nieuwe Maan

  Nieuwe Maan (00.32 uur).
 • 14 december: Meteorenzwerm Geminiden (vrij gunstig)

  14 december: Meteorenzwerm Geminiden (vrij gunstig)

  Vannacht is het maximum van de meteorenzwerm de Geminiden, met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Tweelingen. De stofjes die je ziet verdampen in de atmosfeer zijn afkomstig van de planetoïde Phaethon. Check hemel.waarnemen.com voor meer info.

 • 17 december: Venus dichtbij Zubenelgenubi (Weegschaal)

  17 december: Venus dichtbij Zubenelgenubi (Weegschaal)

  ’s Morgens vroeg, tussen 06.30 en 07.00 uur, is Venus een opvallende verschijning aan de zuidoostelijke hemel. De ster die je op kleine afstand onder Venus ziet, is Zubenelgenubi, in het sterrenbeeld Weegschaal. Aan het begin van de avond, rond 18.30 uur, zie je vrij hoog in het zuidzuidwesten een mooie samenstand van de wassende maan en de planeet Saturnus, op kleine afstand boven de maan.