Hemelverschijnselen

 • 1 juni: Maan en Spica (Maagd) op een lijn

  1 juni: Maan en Spica (Maagd) op een lijn

  Wijde samenstand van de maan en de heldere ster Spica in het sterrenbeeld Maagd. Rond middernacht zie je de twee hemellichamen hoog aan de zuidzuidwestelijke hemel.

 • 2 juni: Spica rechtsonder maan

  2 juni: Spica rechtsonder maan

  Vannacht staat Spica op grote afstand rechtsonder de maan. Bekijk de wijde samenstand rond middernacht, in het zuidzuidwesten.

 • 4 juni: Mercurius laag in noordwesten (avond)

  4 juni: Mercurius laag in noordwesten (avond)

  De kleine planeet Mercurius bereikt vandaag zijn grootste schijnbare afstand ten oosten van de zon. Met een beetje moeite kun je Mercurius tegen 23.00 uur vinden, laag aan de noordwestelijke hemel. Zorg voor een vrij uitzicht en gebruik eventueel een verrekijker.

 • 5 juni: Volle Maan (alleen een bijschaduwverduistering)

  5 juni: Volle Maan (alleen een bijschaduwverduistering)

  Volle Maan (21.12 uur). Als de maan tegen 22.00 uur opkomt, bevindt de zuidelijke helft zich in de bijschaduw van de aarde. Even na 23.00 uur, als het nog steeds schemert, is die onopvallende bijschaduwverduistering alweer afgelopen. Rond middernacht staat de maan boven de zuidzuidoostelijke horizon; op flinke afstand rechts ervan is Antares te zien, de oranjerode hoofdster van het sterrenbeeld Schorpioen.

 • 8 juni: Jupiter en Saturnus links van maan (vroege ochtend)

  8 juni: Jupiter en Saturnus links van maan (vroege ochtend)

  Aan het begin van de ochtendschemering, rond 03.45 uur, staat de afnemende maan in het zuiden; op geruime afstand links ervan zie je de reuzenplaneten Jupiter (de helderste van de twee) en Saturnus.

 • 9 juni: Saturnus boven maan

  9 juni: Saturnus boven maan

  Mooie samenstand van de maan en de planeet Saturnus, pal boven de maan. Op iets grotere afstand rechtsboven de maan is ook Jupiter te zien, die een stuk helderder is dan Saturnus. Bekijk de groepering ’s morgens in alle vroegte (rond 03.00 uur), in het zuidzuidoosten.

 • 13 juni: Mars boven maan

  13 juni: Mars boven maan

  Laatste Kwartier (08.24 uur). In de vroege ochtend, rond 03.30 uur, zie je de halfverlichte maan laag aan de oostzuidoostelijke hemel. Op vrij kleine afstand recht boven de maan is de rode planeet Mars zichtbaar.

 • 14 juni: Mars rechtsboven maan (vroege ochtend)

  14 juni: Mars rechtsboven maan (vroege ochtend)

  Tussen 03.30 en 04.00 uur staat de maan boven de oostzuidoostelijke horizon. Op grote afstand rechtsboven de maan zie je de planeet Mars.

 • 17 juni: Jupiter (rechts) en Saturnus in zuiden

  17 juni: Jupiter (rechts) en Saturnus in zuiden

  Vóór het aanbreken van de ochtendschemering, rond 03.00 uur, zie je twee heldere ‘sterren’ aan de zuidelijke hemel: de reuzenplaneten Jupiter en Saturnus. Jupiter (rechts) is verreweg de helderste van de twee. De planeten staan de hele zomer dicht bij elkaar aan de hemel.

 • 19 juni: laag maansikkeltje (ochtend)

  19 juni: laag maansikkeltje (ochtend)

  Om 05.00 uur – slechts een kwartier voor zonsopkomst – is heel laag in het oostnoordoosten de smalle maansikkel zichtbaar. Op kleine afstand links van de maan staat de heldere planeet Venus, die ondanks de vergevorderde schemering ook nog met het blote oog zichtbaar moet zijn. Zorg wel voor een volledig vrij uitzicht.