Hemelverschijnselen

 • 20 april: Halve maan in Kreeft (avond)

  20 april: Halve maan in Kreeft (avond)

  Eerste Kwartier (08.58 uur). Als de avondschemering ten einde is, rond 22.30 uur, zie je de half verlichte maan zeer hoog in het zuidwesten, in het onopvallende Dierenriemsterrenbeeld Kreeft.
 • 21 april: Regulus (Leeuw) links van maan (avond)

  21 april: Regulus (Leeuw) links van maan (avond)

  De ster die je ’s avonds op enige afstand links van de maan ziet staan, is Regulus, de hoofdster van het sterrenbeeld Leeuw. Bekijk de wijde samenstand rond 23.00 uur, hoog aan de zuidwestelijke hemel.
 • 22 april: Meteorenzwerm Lyriden (maan stoort)

  22 april: Meteorenzwerm Lyriden (maan stoort)

  Regulus, de helderste ster in het sterrenbeeld Leeuw, staat vanavond op vrij kleine afstand rechtsonder de maan. Kijk rond 23.00 uur, hoog in het zuidwesten. Vannacht is ook het maximum van de Lyriden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Lier. Door het vele maanlicht zijn de waarnemingsomstandigheden echter niet erg gunstig.
 • 25 april: Blauwwitte ster Spica onder maan (avond)

  25 april: Blauwwitte ster Spica onder maan (avond)

  Op geruime afstand onder de maan is vanavond de blauwwitte ster Spica zichtbaar, de hoofdster van het Dierenriemsterrenbeeld Maagd. Bekijk de wijde samenstand laat op de avond, rond 23.30 uur, wanneer de twee hemellichamen vrij hoog in het zuidzuidoosten staan.
 • 26 april: Spica (maagd) rechts van maan

  26 april: Spica (maagd) rechts van maan

  Spica, de helderste ster in de Maagd, staat vanavond op flinke afstand rechts van de bijna volverlichte maan. Kijk rond 23.30 uur in het zuidzuidoosten.
 • 27 april: Volle Maan in Weegschaal (avond)

  27 april: Volle Maan in Weegschaal (avond)

  Volle Maan (05.31 uur). Aan het eind van de avond, zo tegen 23.00 uur, zie je de maan laag in het zuidoosten, in het Dierenriemsterrenbeeld Weegschaal.
 • 29 april: Antares (Schorpioen) linksonder maan (ochtend)

  29 april: Antares (Schorpioen) linksonder maan (ochtend)

  ’s Morgens vroeg, rond 04.00 uur, is aan de zuidelijke hemel een mooie samenstand zichtbaar van de maan en de ster Antares in de Schorpioen, linksonder de maan.