Hemelverschijnselen

 • 2 februari: Eerste Kwartier

  2 februari: Eerste Kwartier

  Eerste Kwartier (02.42 uur). De halfverlichte maan staat halverwege de avond hoog aan de zuidwestelijke hemel.

 • 3 februari: Maan-Aldebaran (avond)

  3 februari: Maan-Aldebaran (avond)

  Samenstand van de maan en de ster Aldebaran in het sterrenbeeld Stier, op enige afstand links van de maan. Rond 20.00 uur staat het duo hoog boven de zuidelijke horizon.

 • 4 februari: Aldebaran (Stier) rechtsonder maan

  4 februari: Aldebaran (Stier) rechtsonder maan

  Vanavond zie je de oranjerode hoofdster Aldebaran in de Stier op enige afstand rechtsonder de maan. Kijk om 20.00 uur, zeer hoog in het zuiden.

 • 5 februari: maan omringd door heldere sterren

  5 februari: maan omringd door heldere sterren

  De wassende maan staat rond 21.30 uur zeer hoog in het zuiden en wordt omringd door de heldere sterren van de Winterzeshoek: Capella in het sterrenbeeld Voerman, het duo Castor en Pollux in de Tweelingen, Procyon (Kleine Hond), Sirius (Grote Hond), Rigel (Orion) en Aldebaran (Stier).

 • 7 februari: Castor en Pollux (Tweelingen) boven maan

  7 februari: Castor en Pollux (Tweelingen) boven maan

  Aan het einde van de avondschemering, rond 19.00 uur, staat de bijna-volle maan al vrij hoog aan de oostelijke hemel. Pal boven de maan zie je de sterren Castor en Pollux in het Dierenriemsterrenbeeld Tweelingen.

 • 9 februari: Volle Maan

  9 februari: Volle Maan

  Volle Maan (08.33 uur). ’s Avonds rond 20.30 uur zie je de maan aan de oostelijke hemel; de heldere ster die op kleine afstand rechtsonder de maan staat is Regulus, in het sterrenbeeld Leeuw.

 • 10 februari: Mercurius in zuidwesten (avond)

  10 februari: Mercurius in zuidwesten (avond)

  Mercurius bereikt vandaag zijn grootste schijnbare afstand ten oosten van de zon. Tijdens de avondschemering kun je op zoek gaan naar de kleine planeet, laag in het westzuidwesten. Verwar Mercurius niet met Venus, die véél helderder is en hoger aan de hemel staat.

 • 11 februari: zon pas om 12u54 op hoogste punt

  11 februari: zon pas om 12u54 op hoogste punt

  Vandaag bereikt de zogeheten tijdvereffening – het verschil tussen ware en middelbare zonnetijd – zijn grootste waarde. Dat betekent dat de zon (in Utrecht) pas om 12.54 uur zijn hoogste stand in het zuiden bereikt, in plaats van om 12.40 uur. Dat de zon soms wat voor en soms wat achter loopt op de klok wordt veroorzaakt door de ellipsvorm van de aardbaan en de scheve stand van de aardas.

 • 12 februari: Spica (Maagd) onder maan (middernacht)

  12 februari: Spica (Maagd) onder maan (middernacht)

  Kort na middernacht, in de nacht van 12 op 13 februari, zie je de maan vrij laag in het oostzuidoosten staan, met pal daaronder de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd.

 • 14 februari: Spica (Maagd) en maan (ochtend)

  14 februari: Spica (Maagd) en maan (ochtend)

  Aan het begin van de ochtendschemering, rond 06.30 uur, zie je aan de zuidzuidwestelijke hemel een wijde samenstand van de maan en de ster Spica in de Maagd.