Hemelverschijnselen

 • 1 februari: Maan omringd door Winterzeshoek

  1 februari: Maan omringd door Winterzeshoek

  De wassende maan wordt vannacht omringd door de heldere sterren van de Winterzeshoek: Capella in het sterrenbeeld Voerman, Castor (en Pollux) in de Tweelingen, Procyon (Kleine Hond), Sirius (Grote Hond), Rigel (Orion) en Aldebaran (Stier). Naast deze sterren zijn ook de oranjerode ster Betelgeuze (ook in Orion) en de rode planeet Mars heel opvallend. Kijk rond 21.30 uur, hoog boven de zuidzuidoostelijke horizon.
 • 3 februari: Pollux en Castor boven maan

  3 februari: Pollux en Castor boven maan

  Vlak boven de maan staat de heldere ster Pollux in het sterrenbeeld Tweelingen; iets hoger zie je Pollux’ tweelingbroer Castor. Bekijk de samenstand rond 22.00 uur, hoog aan de zuidoostelijke hemel.
 • 5 februari: Regulus (Leeuw) linksonder volle maan

  5 februari: Regulus (Leeuw) linksonder volle maan

  Volle Maan (19.28 uur). Halverwege de avond staat de maan hoog aan de oostzuidoostelijke hemel; op flinke afstand linksonder de maan is Regulus te zien, de blauwwitte hoofdster van het Dierenriemsterrenbeeld Leeuw.
 • 6 februari: Regulus (Leeuw) rechtsonder maan

  6 februari: Regulus (Leeuw) rechtsonder maan

  Vanavond staat Regulus, de helderste ster in het sterrenbeeld Leeuw, op kleine afstand rechtsonder de vrijwel vol verlichte maan. Bekijk de samenstand rond 22.00 uur aan de oostzuidoostelijke hemel.
 • 10 februari: Spica (Maagd) onder maan

  10 februari: Spica (Maagd) onder maan

  Tegen middernacht verschijnt de maan boven de oostzuidoostelijke horizon. Op kleine afstand onder de maan staat Spica, de hoofdster in het sterrenbeeld Maagd. Later in de nacht, rond 02.00 uur (zaterdag 11 februari) staan de twee hemellichamen vrij hoog in het zuidoosten.
 • 11 februari: Zon pas om 12.54 op hoogste punt

  11 februari: Zon pas om 12.54 op hoogste punt

  Vandaag bereikt de zogeheten tijdvereffening – het verschil tussen ware en middelbare zonnetijd – zijn grootste negatieve waarde. Dat betekent dat de zon (in Utrecht) pas om 12.54 uur zijn hoogste stand in het zuiden bereikt, in plaats van om 12.40 uur. Dat de zon soms wat voor en soms wat achter loopt op de klok wordt veroorzaakt door de ellipsvorm van de aardbaan en de scheve stand van de aardas.
 • 13 februari: Laatste Kwartier (halve maan)

  13 februari: Laatste Kwartier (halve maan)

  Laatste Kwartier (17.00 uur). ’s Morgens voor het aanbreken van de schemering, rond 06.15 uur, zie je de half verlichte maan boven de zuidelijke horizon, op zeer grote afstand geflankeerd door de sterren Spica in het sterrenbeeld Maagd (rechtsboven) en Antares in de Schorpioen (linksonder).
 • 14 februari: Antares (Schorpioen) linksonder maan

  14 februari: Antares (Schorpioen) linksonder maan

  Samenstand van de afnemende maan en de oranje hoofdster Antares in het Dierenriemsterrenbeeld Schorpioen, op enige afstand linksonder de maan. Bekijk het duo rond 06.30 uur, vrij laag in het zuiden.
 • 15 februari: Antares (Schorpioen) rechts van maan

  15 februari: Antares (Schorpioen) rechts van maan

  ’s Morgens rond 06.15 uur zie je de maan laag in het zuidzuidoosten. Op enige afstand rechts van de maan staat de ster Antares in het sterrenbeeld Schorpioen.
 • 17 februari: Jupiter en Venus in westen (avond)

  17 februari: Jupiter en Venus in westen (avond)

  De komende week zijn er aan het begin van de avondschemering twee heldere ‘sterren’ aan de westzuidwestelijke hemel te zien: de planeten Jupiter (linksboven) en Venus (rechtsonder). In de loop van de tijd wordt hun onderlinge afstand snel kleiner.