Hemelverschijnselen

  • 21 februari: Heel vroeg: Spica rechtsonder maan

    21 februari: Heel vroeg: Spica rechtsonder maan

    Vroege vogels zien rond 05.30 uur een mooie samenstand van de maan en de ster Spica in de Maagd, op kleine afstand rechtsonder de maan.
  • 23 februari: Laatste Kwartier

    23 februari: Laatste Kwartier

    Laatste Kwartier (23.32 uur).
  • 24 februari: Halve maan in buurt van Antares (Schorpioen)

    24 februari: Halve maan in buurt van Antares (Schorpioen)

    Vanaf 05.00 uur is laag aan de zuidzuidoostelijke hemel een nauwe samenstand zichtbaar van de half verlichte maan en de oranjerode hoofdster Antares in het Dierenriemsterrenbeeld Schorpioen. Twee uur later bereikt het tweetal de hoogste stand in het zuiden, maar dan schemert het volop en is Antares niet langer zichtbaar.
  • 26 februari: Sirius linksonder Orion

    26 februari: Sirius linksonder Orion

    De heldere ster die je deze maand rond 21.00 uur aan de zuidelijke hemel ziet, linksonder het sterrenbeeld Orion, is Sirius in de Grote Hond. Sirius is de helderste ster aan de hemel. Het opvallende geflonker van de ster wordt veroorzaakt door trillingen in de aardse dampkring.
  • 27 februari: Mars, Venus en maan in de ochtend

    27 februari: Mars, Venus en maan in de ochtend

    Tijdens de ochtendschemering is een mooie groepering te zien van de planeten Mars en Venus en de afnemende maan. De heldere planeet Venus is vanaf 06.00 uur al zichtbaar, laag in het zuidoosten; de maansikkel verschijnt pas een uur later, als het al volop schemert. Mars bevindt zich ongeveer tussen de maan en Venus in; vermoedelijk heb je een verrekijker nodig om de planeet te zien.