Hemelverschijnselen

 • 21 oktober: Jupiter rechts van maan

  21 oktober: Jupiter rechts van maan

  Vanavond zie je de heldere planeet Jupiter op vrij grote afstand rechts van de afnemende maan. Kijk tegen middernacht, vrij hoog boven de oostelijke horizon.
 • 22 oktober: Meteorenzwerm Orioniden (maan stoort)

  22 oktober: Meteorenzwerm Orioniden (maan stoort)

  Maximum van de Orioniden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Orion. Helaas is er betrekkelijk veel storend maanlicht, zodat de zwakste ‘vallende sterren’ niet zichtbaar zijn. De stofjes die je hoog in de aardse dampkring ziet verdampen zijn afkomstig van de beroemde komeet Halley. Zie ook: https://hemel.waarnemen.com/meteoorzwermen/Orioniden_2024.html

 • 23 oktober: Mars rechtsonder maan

  23 oktober: Mars rechtsonder maan

  Rond middernacht zie je de maan laag in het noordoosten; op vrij kleine afstand rechtsonder de maan is de ronde planeet Mars zichtbaar.
 • 24 oktober: Mars rechtsonder halve maan

  24 oktober: Mars rechtsonder halve maan

  Laatste Kwartier (10.03 uur). ’s Morgens vroeg, rond 06.30 uur, staat de half verlichte maan hoog aan de zuidelijke hemel. De heldere rode ‘ster’ die je op kleine afstand rechtsonder de maan ziet, is de planeet Mars.
 • 26 oktober: Regulus (Leeuw) linksonder maan

  26 oktober: Regulus (Leeuw) linksonder maan

  Samenstand van de afnemende maan en de heldere ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw, op enige afstand linksonder de maan. Bekijk het tweetal voordat de ochtendschemering begint, rond 04.00 uur, hoog in het oosten.

 • 27 oktober: Wintertijd: klok achteruit

  27 oktober: Wintertijd: klok achteruit

  Vandaag wordt de wintertijd ingevoerd. Om 03.00 uur Midden-Europese Zomertijd (MEZT) gaat de klok één uur achteruit, naar 02.00 uur Midden-Europese Tijd (MET). ’s Morgens vroeg, rond 05.45 uur MET, zie je Regulus in de Leeuw op geruime afstand rechtsboven de maan, hoog aan de zuidoostelijke hemel.