Hemelverschijnselen

 • 1 oktober: Jupiter linksonder maan

  1 oktober: Jupiter linksonder maan

  Vanavond is er een fraaie samenstand zichtbaar van de nog vrijwel vol verlichte maan en de reuzenplaneet Jupiter, op kleine afstand linksonder de maan. Om 22.30 zie je de twee hemellichamen vrij hoog aan de oostelijke hemel.
 • 3 oktober: Maan maakt driehoek met Aldebaran en Zevengesternte

  3 oktober: Maan maakt driehoek met Aldebaran en Zevengesternte

  De maan vormt vanavond een vrijwel rechthoekige driehoek met Aldebaran, de hoofdster in het sterrenbeeld Stier, en het Zevengesternte, de opvallende sterrenhoop in hetzelfde sterrenbeeld. Bekijk de groepering rond middernacht, hoog boven de oostelijke horizon.
 • 6 oktober: Laatste Kwartier (halve maan)

  6 oktober: Laatste Kwartier (halve maan)

  Laatste Kwartier (15.47 uur).
 • 7 oktober: Pollux (Tweelingen) links van maan

  7 oktober: Pollux (Tweelingen) links van maan

  ’s Morgens vroeg, rond 06.00 uur, staat de half verlichte maan zeer hoog in het zuidoosten. Op kleine afstand links van de maan zie je de ster Pollux, in het sterrenbeeld Tweelingen; nog iets hoger aan de hemel staat Castor.
 • 8 oktober: Venus dicht bij Regulus (Leeuw)

  8 oktober: Venus dicht bij Regulus (Leeuw)

  De planeet Venus staat de komende dagen aan de hemel dicht bij de ster Regulus in de Leeuw. Bekijk het tweetal ’s morgens vroeg, rond 06.00 uur, aan de oostelijke hemel.
 • 9 oktober: Meteorenzwerm Draconiden (valt vaak tegen)

  9 oktober: Meteorenzwerm Draconiden (valt vaak tegen)

  Vannacht is het maximum van de meteorenzwerm de Draconiden. De ‘vallende’ sterren lijken afkomstig uit het sterrenbeeld Draak; vandaar de naam van de zwerm. Check hemel.waarnemen.com voor meer details.

 • 10 oktober: Maansikkel dichtbij Venus en Regulus

  10 oktober: Maansikkel dichtbij Venus en Regulus

  Aan de oostelijke ochtendhemel is een schitterende groepering te zien van de maansikkel, de planeet Venus en de ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw. De maan en Venus zijn ook tijdens de ochtendschemering nog goed zichtbaar; om Regulus te zien, vlak boven Venus, moet je de samenstand uiterlijk rond 06.00 uur bekijken.
 • 11 oktober: Venus en Regulus rechtsboven maan

  11 oktober: Venus en Regulus rechtsboven maan

  Ook vanmorgen staan de maan, de planeet Venus en de ster Regulus dicht bij elkaar aan de oostelijke hemel; Venus en Regulus staan nu rechtsboven de afnemende maansikkel. Kijk vanaf 06.00 uur.
 • 14 oktober: Nieuwe maan: ringvormige zonsverduistering in VS, Midden-Amerika, Colombia, Brazilië

  14 oktober: Nieuwe maan: ringvormige zonsverduistering in VS, Midden-Amerika, Colombia, Brazilië

  Nieuwe Maan (19.55 uur). In een lange, smalle strook die over de Verenigde Staten, Midden-Amerika, Colombia en Brazilië loopt, is vandaag een ringvormige zonsverduistering zichtbaar: de maan staat verder van de aarde dan gemiddeld, waardoor hij het felle oppervlak van de zon niet volledig kan afdekken. In Europa is van het verschijnsel helaas niets te zien.
 • 22 oktober: Meteorenzwerm Orioniden (best gunstig)

  22 oktober: Meteorenzwerm Orioniden (best gunstig)

  Eerste Kwartier (05.29 uur). Vannacht is ook het maximum van de meteorenzwerm de Orioniden. De ruimtestofjes die je in de aardse dampkring ziet verdampen zijn afkomstig van de beroemde komeet Halley. Kijk op hemel.waarnemen.com voor details,