Hemelverschijnselen

  • 20 januari: Aldebaran (Stier) linksonder maan

    20 januari: Aldebaran (Stier) linksonder maan

    Wijde samenstand van de wassende maan en de ster Aldebaran in het sterrenbeeld Stier, op grote afstand linksonder de maan. Kijk rond 19.00 uur, hoog in het zuidoosten. Het Zevengesternte staat direct rechtsboven de maan, maar is vanwege het felle maanlicht alleen met een verrekijker te zien.
  • 21 januari: Aldebaran (Stier) rechtsonder maan

    21 januari: Aldebaran (Stier) rechtsonder maan

    Aldebaran, de hoofdster van de Stier, staat vanavond op geruime afstand rechtsonder de maan. Rond 19.00 uur staat het tweetal hoog aan de zuidoostelijke hemel.
  • 24 januari: Pollux (Tweelingen) linksboven maan

    24 januari: Pollux (Tweelingen) linksboven maan

    Op kleine afstand linksboven de maan staat de heldere ster Pollux, in het Dierenriemsterrenbeeld Tweelingen. Pal boven Pollux is zijn tweelingbroer Castor te zien. Bekijk de groepering rond 19.30 uur, vrij hoog boven de oostelijke horizon.
  • 25 januari: Volle Maan

    25 januari: Volle Maan

    Volle Maan (18.54 uur). De maan staat vanavond in het sterrenbeeld Kreeft, maar de zwakke sterretjes van dit sterrenbeeld zijn door het vele maanlicht nauwelijks zichtbaar.
  • 27 januari: Mars en Mercurius dichtbij elkaar (verrekijker)

    27 januari: Mars en Mercurius dichtbij elkaar (verrekijker)

    Vandaag is er een extreem nauwe samenstand van de planeten Mercurius en Mars, maar die is alleen met behulp van een goede verrekijker of een kleine telescoop te zien, vlak voor zonsopkomst (rond 08.15 uur), heel laag in het zuidoosten. ’s Avonds zie je vrij laag in het oosten een mooie samenstand van de maan en de ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw, op kleine afstand rechts van de maan. Bekijk het tweetal vanaf ca. 19.00 uur. Later in de nacht staan ze hoger aan de hemel, maar neemt de onderlinge afstand ook langzaam maar zeker toe.
  • 1 februari: Spica (Maagd) linksonder maan

    1 februari: Spica (Maagd) linksonder maan

    Nauwe samenstand van de maan en de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd, op zeer kleine afstand linksonder de maan. Rond 05.30 uur bereiken de twee hemellichamen de hoogste stand boven de zuidelijke horizon.
  • 2 februari: Spica (Maagd) rechts van maan

    2 februari: Spica (Maagd) rechts van maan

    De ster Spica in het sterrenbeeld Maagd staat vanmorgen op vrij grote afstand rechts van de maan. Rond 05.30 uur zie je het tweetal vrij hoog aan de zuidelijke hemel.
  • 3 februari: Halve maan in Weegschaal

    3 februari: Halve maan in Weegschaal

    Laatste Kwartier (00.18 uur). De half verlichte maan staat in het vrij onopvallende sterrenbeeld Weegschaal en bereikt even na 06.30 uur, als het begint te schemeren, zijn hoogste stand in het zuiden.
  • 5 februari: Antares (Schorpioen) rechtsboven maan

    5 februari: Antares (Schorpioen) rechtsboven maan

    Rechtsboven de afnemende maan is Antares te zien, de oranjerode hoofdster van het sterrenbeeld Schorpioen. Rond 06.30 uur zie je de twee hemellichamen laag aan de zuidzuidoostelijke hemel; een half uurtje later is het waarschijnlijk te licht om de ster nog te kunnen onderscheiden.
  • 9 februari: Nieuwe Maan (geen maan)

    9 februari: Nieuwe Maan (geen maan)

    Nieuwe Maan (23.59 uur).