Hemelverschijnselen

 • 19 juni: Saturnus rechtsboven maan

  19 juni: Saturnus rechtsboven maan

  Tussen 03.30 en 04.00 uur is in het zuidzuidoosten een wijde samenstand te zien van de maan en de planeet Saturnus. Saturnus staat op geruime afstand rechtsboven de maan.
 • 21 juni: Begin sterrenkundige zomer: langste dag

  21 juni: Begin sterrenkundige zomer: langste dag

  Laatste Kwartier (05.10 uur). ’s Morgens heel vroeg, rond 03.30 uur, zie je de half verlichte maan boven de oostzuidoostelijke horizon. De opvallende ster op flinke afstand linksboven de maan is de reuzenplaneet Jupiter. Vandaag begint ook de sterrenkundige zomer (om 11.13 uur): 21 juni is op het noordelijk halfrond de langste dag van het jaar.
 • 22 juni: Mars, maan, Jupiter op een rij

  22 juni: Mars, maan, Jupiter op een rij

  Aan de ochtendhemel is een mooie groepering te zien van de planeet Mars, de nog vrijwel half verlichte maan, en de reuzenplaneet Jupiter (van links naar rechts). Bekijk het trio tussen 03.30 en 04.00 uur, vrij laag aan de oostelijke hemel.
 • 23 juni: Mars rechtsboven maan

  23 juni: Mars rechtsboven maan

  Op kleine afstand rechtsboven de maan zie je de oranjerode planeet Mars. De samenstand moet rond 03.30 uur bekeken worden, laag boven de oostelijke horizon.
 • 26 juni: Venus onder maan

  26 juni: Venus onder maan

  Tijdens de ochtendschemering is laag in het oostnoordoosten een schitterende samenstand zichtbaar van de maansikkel en de heldere planeet Venus, die zich op kleine afstand onder de maan bevindt. Kijk vanaf 04.15 uur, en zorg voor een vrij zicht op de horizon.
 • 27 juni: Mercurius onder maansikkel (verrekijker)

  27 juni: Mercurius onder maansikkel (verrekijker)

  Op kleine afstand onder de smalle maansikkel moet vanmorgen de planeet Mercurius te zien zijn. De twee hemellichamen staan echter pas hoog genoeg als de ochtendschemering al in volle gang is. Om Mercurius te zien heb je dus waarschijnlijk een verrekijker nodig. Zorg in elk geval voor een volledig vrij zicht op het noordoosten.
 • 29 juni: Nieuwe Maan

  29 juni: Nieuwe Maan

  Nieuwe Maan (04.52 uur).