Hemelverschijnselen

 • 1 mei: Venus tussen stierenhorens

  1 mei: Venus tussen stierenhorens

  Venus staat vanavond tussen de horens van het Dierenriemsterrenbeeld Stier: de sterren Elnath (rechtsboven de planeet) en Zèta Tauri (linksonder). Kijk rond 23.00 uur in het westnoordwesten.
 • 3 mei: Spica (Maagd) onder maan

  3 mei: Spica (Maagd) onder maan

  Samenstand van de bijna volverlichte maan en de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd, vrijwel recht onder de maan. Rond 23.00 uur zie je het duo vrij hoog boven de zuidzuidoostelijke horizon.
 • 5 mei: Meteorenzwerm Èta Aquariden (maan stoort)

  5 mei: Meteorenzwerm Èta Aquariden (maan stoort)

  Volle Maan (19.34 uur). De maan staan vannacht in het Dierenriemsterrenbeeld Weegschaal. Vanuit Afrika, Azië en Australië is een onopvallende bijschaduwverduistering zichtbaar, maar daar is vanuit Noordwest-Europa niets van te zien. Vannacht is ook het maximum van de meteorenzwerm de Èta Aquariden, maar vanwege het vele maanlicht zullen er waarschijnlijk niet veel ‘vallende sterren’ zichtbaar zijn. Kijk op hemel.waarnemen.com voor meer info.

 • 7 mei: Antares (Schorpioen) links van maan

  7 mei: Antares (Schorpioen) links van maan

  Rond 03.00 uur is boven de zuidelijke horizon een wijde samenstand zichtbaar van de maan en de ster Antares in het sterrenbeeld Schorpioen, op geruime afstand links van de maan.
 • 8 mei: Antares (Schorpioen) rechts van maan

  8 mei: Antares (Schorpioen) rechts van maan

  Vanavond staat de ster Antares in de Schorpioen op geruime afstand rechts van de afnemende maan. Zeer vroeg in de ochtend, om 03.15 uur, bereiken de twee hemellichamen de hoogste stand aan de zuidelijke hemel.
 • 12 mei: Halve maan in Steenbok

  12 mei: Halve maan in Steenbok

  Laatste Kwartier (16.28 uur). ’s Morgens vroeg, rond 04.30 uur, staat de half verlichte maan laag in het zuidoosten, in het weinig opvallende sterrenbeeld Steenbok.
 • 13 mei: Saturnus linksboven maan

  13 mei: Saturnus linksboven maan

  Rond 04.45 uur, als het al flink schemert, zie je de maan laag aan de zuidoostelijke hemel. Op geruime afstand linksboven de maan moet de planeet Saturnus zichtbaar zijn. Gebruik eventueel een verrekijker.
 • 14 mei: Saturnus in ochtend in oosten

  14 mei: Saturnus in ochtend in oosten

  Vanmorgen kun je vanaf 04.15 uur laag in het oostzuidoosten op zoek naar de planeet Saturnus. Een half uur later is linksonder de planeet ook de maan zichtbaar, maar dan is het al licht aan het worden.
 • 16 mei: Mars op een lijn met Castor en Pollux

  16 mei: Mars op een lijn met Castor en Pollux

  De planeet Mars staat vanavond precies op één lijn met Castor en Pollux, de twee helderste sterren in het sterrenbeeld Tweelingen. Kijk rond 23.30 uur, vrij hoog aan de westelijke hemel. Rechtsonder het trio schittert de heldere planeet Venus, die vanavond heel dicht bij de ster Mebsuta staat, eveneens in de Tweelingen.
 • 19 mei: Nieuwe maan (geen maan)

  19 mei: Nieuwe maan (geen maan)

  Nieuwe Maan (17.53 uur).