Hemelverschijnselen

  • 3 januari: Eerste Kwartier

    3 januari: Eerste Kwartier

    Eerste Kwartier (05.45 uur). De halfverlichte maan staat in de loop van de avond hoog in het zuidwesten, in het sterrenbeeld Vissen.

  • 4 januari: Boötiden-zwerm

    4 januari: Boötiden-zwerm

    Maximum van de Boötiden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Boötes. De meeste ‘vallende sterren’ zijn zichtbaar in de tweede helft van de nacht.

  • 5 januari: aarde dichtst bij de zon

    5 januari: aarde dichtst bij de zon

    Om 08.48 uur bevindt de aarde zich in het perihelium, het punt in de baan waar de afstand tot de zon het kleinst is: 147,1 miljoen kilometer (1,7% kleiner dan gemiddeld).

  • 6 januari: maan-Aldebaran-Plejaden

    6 januari: maan-Aldebaran-Plejaden

    De maan vormt ’s avonds een gelijkbenige driehoek met de oranjerode hoofdster Aldebaran in het sterrenbeeld Stier en de open sterrenhoop de Plejaden, ook in de Stier. Kijk rond 21.30 uur, hoog boven de zuidelijke horizon.

  • 7 januari: maan dichtbij Aldebaran

    7 januari: maan dichtbij Aldebaran

    Nauwe samenstand van de wassende maan en de ster Aldebaran in het sterrenbeeld Stier, pal onder de maan. Om 22.00 uur staat het tweetal precies in het zuiden, zeer hoog aan de hemel.

  • 8 januari: Mars in ochtend in zuidoosten

    8 januari: Mars in ochtend in zuidoosten

    ’s Morgens rond 07.00 uur is vrij laag in het zuidoosten een nauwe samenstand zichtbaar van de planeet Mars en de ster Graffias in het sterrenbeeld Schorpioen. ’s Avonds rond 18.30 zie je laag in het zuidwesten een nauwe samenstand van Venus en de ster Deneb Algiedi in de Steenbok. En vanavond staat de maan dicht bij de ster Zèta Tauri, een van de horens van de Stier. Om de ster te zien, op kleine afstand links van de bijna volverlichte maan, is waarschijnlijk een verrekijker nodig. Kijk rond 21.00 uur, hoog in het zuidoosten.

  • 9 januari: maan omringd door Winterzeshoek

    9 januari: maan omringd door Winterzeshoek

    De maan wordt vannacht omringd door de heldere sterren van de Winterzeshoek: Capella in het sterrenbeeld Voerman, het duo Castor en Pollux in de Tweelingen, Procyon (Kleine Hond), Sirius (Grote Hond), Rigel (Orion) en Aldebaran (Stier).

  • 10 januari: Volle Maan en zwakke maansverduistering

    10 januari: Volle Maan en zwakke maansverduistering

    Volle Maan (20.21 uur). Tussen 18.08 en 22.12 uur beweegt de maan door de bijschaduw van de aarde. Het maximum van deze ‘penumbrale eclips’ vindt plaats om 20.10 uur, boven de oostelijke horizon; vooral aan de onderrand is dan te zien dat de volle maan minder helder is dan normaal. Linksboven de maan zie je de sterren Castor en Pollux in het sterrenbeeld Tweelingen.

  • 12 januari: Leeuw onder maan

    12 januari: Leeuw onder maan

    Rond 22.00 uur staat de maan aan de oostelijke hemel; op geruime afstand vrijwel recht onder de maan is de ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw zichtbaar.

  • 13 januari: Leeuw boven maan

    13 januari: Leeuw boven maan

    Vanavond staat Regulus op enige afstand rechtsboven de maan. Bekijk de wijde samenstand rond 22.30 uur, aan de oostelijke hemel.