Hemelverschijnselen

 • 2 september: Volle Maan in Waterman

  2 september: Volle Maan in Waterman

  Volle Maan (07.22 uur). De maan staat laat op de avond aan de zuidoostelijke hemel, in het sterrenbeeld Waterman. In het zuidzuidwesten zijn de planeten Jupiter en Saturnus te zien; boven de oostelijke horizon staat Mars.

 • 4 september: Mars links van maan (middernacht)

  4 september: Mars links van maan (middernacht)

  Wijde samenstand van de maan en de rode planeet Mars, op grote afstand links van de maan. Kijk tegen middernacht in het oostzuidoosten.

 • 5 september: Mars links van maan (herkansing)

  5 september: Mars links van maan (herkansing)

  Vannacht staat de planeet Mars op kleine schijnbare afstand links van de afnemende maan. Rond middernacht zie je de twee hemellichamen boven de oostzuidoostelijke horizon. In de loop van de nacht staan ze hoger aan de hemel, en ook dichter bij elkaar.

 • 6 september: Mars bij maan (tweede herkansing)

  6 september: Mars bij maan (tweede herkansing)

  ’s Morgens vroeg, tussen 05.00 en 05.30 uur, zie je hoog aan de zuidzuidwestelijke hemel een nauwe samenstand van de maan en de planeet Mars. ’s Avonds, tussen 23.00 en 24.00 uur, is het tweetal opnieuw te zien, aan de oostelijke hemel, maar op veel grotere onderlinge afstand.

 • 9 september: Aldebaran rechtsonder maan)

  9 september: Aldebaran rechtsonder maan)

  Vannacht staat Aldebaran, de oranjerode hoofdster van het sterrenbeeld Stier, op vrij kleine afstand rechtsonder de maan. Rond middernacht zie je de twee hemellichamen heel laag in het oostnoordoosten; later in de nacht (donderdag 10 september) staan ze steeds hoger aan de hemel.

 • 10 september: Aldebaran rechtsonder maan (herkansing)

  10 september: Aldebaran rechtsonder maan (herkansing)

  Laatste Kwartier (11.26 uur). Aan het begin van de ochtendschemering, om 05.30 uur, zie je de halfverlichte maan zeer hoog aan de zuidoostelijke hemel. Rechtsonder de maan staat de ster Aldebaran in het sterrenbeeld Stier.

 • 13 september: Castor en Pollux boven maan, Venus eronder

  13 september: Castor en Pollux boven maan, Venus eronder

  ’s Morgens om 05.30 staat de afnemende maan hoog aan de oostelijke hemel. Dichter bij de horizon, linksonder de maan, schittert de planeet Venus. Linksboven de maan zie je de sterren Castor en Pollux in het sterrenbeeld Tweelingen.

 • 14 september: Venus en maansikkel op een lijn

  14 september: Venus en maansikkel op een lijn

  Vanmorgen is een schitterende samenstand zichtbaar van de maansikkel en de planeet Venus. Bekijk het duo tussen 05.30 en 06.30 uur, aan de oostelijke hemel.

 • 15 september: Venus rechtsboven maan

  15 september: Venus rechtsboven maan

  Wijde samenstand van de smalle maansikkel en de heldere planeet Venus, op grote afstand rechtsboven de maan. Kijk vanaf 05.30 uur in het oosten.

 • 17 september: Nieuwe Maan

  17 september: Nieuwe Maan

  Nieuwe Maan (13.00 uur).